erase Opublikowano 23 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2004 Witam. Po potkreceniu z (2.8 ) na 3.3 GHz procesor jest stabilny (FSB 234) komputer uruchamia mi sie nawet na FSB 266 lecz mam resa (3.6GHz) Prosze o pomoc, co moge zrobic zeby bardziej podkrecic mojego CPU? P4 2.8 Abit IS7-E 1GB GEIL PC3200( 2-5-3-3) Chieftec 360DF Chlodzenie CPU miedziany zalman ( nie pamietam nazwy :D ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 23 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2004 Podwyższ napiecie procka Vcore :arrow: w biosie jest, tylko pamiętaj Z UMIAREM!!!!!!!!!!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinos Opublikowano 23 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2004 dzielnik jaki masz? PC3200 to chyba DDR400 a wiec przy FSB 240 pamieci dostaja 480, a wiec ... ustaw dzielnik na 5:4 (FSB:DRAM) i FSB 250 powinno dzialac :) powyzej 3.5GHz pewnie potrzebne bedzie podniesienie napiecia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erase Opublikowano 24 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2004 mam dzielnik ustawiony na 5:4, procesor na 3.5 bez podniesienia napiecia nie chce isc, slyszalem ze podniesienie napiecia na procesory INTELA bardzo zle dziala i po jakims czasie zaczynaja one wolniej pracowac, az wkoncu padaja, czy to prawda? Prosze o komentarz osoby ktora probowala :!: :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vasago Opublikowano 24 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2004 Moj wystartowal na 3.7 (1.7V), doszedl do windy na 3.65(1.7v) i przez dluzsza chwile pracowal na 3.6 (1.65V). Niestety mam Chiefteca 1136, ktorego linia 12V robi co chce,wiec przy tak wysrubowanym taktowaniu jej wykres byl pewnie niezla sinusoida, ktora w szczytowym punkcie i tak byla daleko od 12.00V ;) Zbieram na nowa zasilke i bede walczyc dalej. PS P4 zwalnia jezeli sie przegrzeje. To system ratujacy procek przed spaleniem i dzialajacy chwilowo. Pierwsze slysze, zeby procesor zwalnial permanentnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cinek1991 Opublikowano 25 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2004 ja mam problem z o/c mojego celerona plyta głw. ECS P4VXASD+ w biosie mnożnika się nie da zmienić (INTELE chyba mają zablokowany...) nawet FSB się nie da zmienic... po uruchomieniu jakiego kolwiek programu do o/c proca wyświetla się bląd ze nie ma pliku NT... .dll napięcia też nie ma co robić... !!?? :twisted: aha system operacyjny to WINDOWS XP + SP1 (wir shit experimental ;) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dev-o Opublikowano 25 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2004 Witam. Po potkreceniu z (2.8 ) na 3.3 GHz procesor jest stabilny (FSB 234) komputer uruchamia mi sie nawet na FSB 266 lecz mam resa (3.6GHz) Prosze o pomoc, co moge zrobic zeby bardziej podkrecic mojego CPU? P4 2.8 Abit IS7-E 1GB GEIL PC3200( 2-5-3-3) Chieftec 360DF Chlodzenie CPU miedziany zalman ( nie pamietam nazwy :D ) ja bym ci radzil nieco poczytac o O/C i sprzecie komputerowym... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamdul Opublikowano 25 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2004 witam moze pomozecie mi podkrecic p4 2,8c ht fsb800 płyte mam gigabayt 8ip1000pro-g i 2x256 400mhz. do ilu mozna bezpiecznie krecic takiego p4 by nie uwalic, na ile dac fsb ?? prosze o pomoc, moze to troche lamerskie ale nie chce zepsuc i woole zapytac kogos kto ma dosw. pozdrawiam kamdul 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dev-o Opublikowano 25 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2004 nie chcesz zepsuc , to wogole nie krec - zawsze O/C niesie ze soba ryzyko zniszczenia sprzetu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vasago Opublikowano 25 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2004 Eee,bez przesady. Jak nie podbije ostro napiecia,to nic nie skopie. Nawet jezeli mu sie proc zacznie grzac,to albo sam z siebie zwolni, albo plyta wlaczy alarm. Ryzykuje glownie tym, ze bedzie musial czyscic bios po np zlym ustawieniu timingow RAM-u. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Informatoł Opublikowano 25 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2004 Pierwsze slysze, zeby procesor zwalnial permanentnie Troche nie tak. Nie tyle zwalnia co sie zaczyna mylić. Jednokrotne albo kilkukrotne przegrzanie proca (a dokładniej pamieci cache w procu) zaskutkuje podwyższoną stopą błędów odczytu z tej pamieci. Zwiększona ilośc błędów powoduje powtarzanie przetwarzania danych wewnątrz procesora, anulowania potoków.. itd. Jak procek zaczyna 5 razy liczyc to samo to użytkownik to odbiera jako zwolnienie. Podobnie zadziała wyłączenie cache procesora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vasago Opublikowano 25 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2004 No OK,ale przeciez P4 ma zabezpievczenia przed przegrzaniem. Wlasciwie to w ogole nie powinien osiagnac niszczacej temperatury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Informatoł Opublikowano 26 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2004 no niby ma. Ale ono nie jest idealne. Sam pomiar ma pewne opóźnienie. No i zaprojektowane jest do działania w standardowych warunkach a nie po podkręceniu. Wiec na ileśtam wypadków czasem zabezpieczenia rady nie dają. Statystyka :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz Opublikowano 26 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2004 no niby ma. Ale ono nie jest idealne. Sam pomiar ma pewne opóźnienie. No i zaprojektowane jest do działania w standardowych warunkach a nie po podkręceniu. Wiec na ileśtam wypadków czasem zabezpieczenia rady nie dają. Statystyka :) Diody termiczne umieszczone w procesorach Intela, jak i Athlonach 64 reagują szybko i raczej zabezpieczą procesor przed przegrzaniem, gorzej jest wtedy gdy procesor nie ma wbudowanej diody termicznej i odczyt odbywa się z płyty, tak jak u Athlonów XP. :wink: Zresztą był gdzieś test w którym uruchomiono P4, Celerona i Athlona XP bez żadnego chłodzenia - P4 i Celeron nie spaliły się, ale Athlon XP poległ wraz z płytą główną. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Informatoł Opublikowano 26 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2004 ja wiem że są w procesorach, ja wiem że czas przełączania diody to 1 na 9 miejscu po przecinku. Wiem też że niestety układ nie stygnie w pół sekundy. To jak z samochodami, jedziesz 40, masz poduszki, pasy i wogóle a i tak można zginąć. Tak samo jest tu. Raz na jakiś czas ktoś musi mieć pecha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz Opublikowano 26 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2004 Raz na jakiś czas ktoś musi mieć pechaNapewno... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...