Skocz do zawartości
Hamil_Hamster

Chłodzenie powietrzem za ok. 200zł?

Rekomendowane odpowiedzi

No więc na święta do moich oszczedności dołączyło pare zł. i dysponuje kwotą w okolicach 200zł. Mam właściwie do wyboru tylko kupić chłodzenie na procka lub myszke (razer diamondback, moje marzenie :P) i jedno i drugie mam strasznie ciach!iane :)

1)Ale czy jest sens wywalać taką kase na chłodzenie procka :question:, za taką sume przecież można już kupic tanie WC.

2) Jeśli tak to co polecacie?

Zastanwiałem się nad :

-Zalmanem 7000B CU (wersja B ma takie problemy z montażem na bitach jak wersja A?).

-Thermalright SI-97 (niby lekkie i w ogóle...ale pasuje tylko na Socket A, malo przyszłościowe :/)

-Thermalright SP-97 (duże, chyba wydajne, ale za to straszliwie drogie, na szczescie dysponuje paroma wentylatorami do schłodzenia radiatora. Pozatym Socket A only :( )

-Pentagram QCV-100 (dość duży, w pierwszych wersjach wyraźnie mniej wydajny niż Zalman 7000 Cu. Ale za to ma przyzwoitą cene )

-Pentagram 80 Cu (chyba przyzwoite tanie chłodzenie? Warto płacić ok. 100zł więcej by mieć te pare stopni mniej?).

Brałem jeszcze pod uwagę Zalmana 7700AlCu i Pentagrama QCV-120, jednak gdy spojrzałem na położenie socketu na moim DFI Infinity uznałem, że to zbyt duży kłopot :)

Mam procka pracującego na 2130-2160mhz z napięciami 1,875V-1,925V, więc mam troche tego do schłodzenia. Teraz mam starego aluminiowego Titana chłodzonego "na chama" wieloma wentylaotrami. Kiedy są ustawione one na w miare cichym poziomie to nie wystarcza do chłodzenia (przegrzewa się w grach).

PS.

A co z produktami Thermatake? W tym teście na tweaku - http://tweak.pl/ilustracje/coolery_04/inte..._2/image001.gif pobiły one wydajnościowo Zalmana 7000 Cu.

Co prawda platformą testową był P4, ale chyba na A XP nie powinno byc wielkich różnic...

Pomijając oczywiście kwestie niebezpieczeństwa takiego Towerka dla płyty głównej, to wydajnosć wydaje się być naprawde dobra .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalmanem 7000B CU - to jest dobry wybor,ale przeciez nawet jezeli sa klopoty z montazem to wystraczy tylko przyciac zapinke a to nie jest wcale takie straszne,co to innych coolerkow np:taki Pentagram 80 Cu,to juz zalezy od Ciebie czy chcesz wydawac kase czy nie,jezeli uwazasz ze zaspokoi to Twoje potrzeby to kup pentagrama,ja osobiscie mam freezone QC 80AlCu i mysle ze nie ma potrzeby wydawac kasy na cos lepszego bo to w zupelnosci mi wystarcza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalman: za duzo pieprzenia się z tymi zapinkami. Taniej Pentagram, ale to też te cholerne zapinki....

WG mnie to: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=37825063

ew. to co ja mam czyli http://www.allegro.pl/show_item.php?item=37355105

plus jakiś wetyl (i do jednego i drugiego będzie potrzebny) np to http://www.allegro.pl/show_item.php?item=37589808

Thermaltake sobie podaruj: produkty tego producenta owszem mają wydajność ale kosztem utraty słuchu: wszystko wyje jak głupie. Cool Tower niby lepszy, ale jakoś nie mam przekonania do Thermaltake'a. Taki szpanerski sprzęt i tyle :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łoł, zobaczyłem na tamtej aukcji linki do testów tego SI-97. Toż to wydajniejsze jest od SP-97 :)))

W jedym teście było porównanie do Zalmana 7000A Cu, niestety nie zrozumiałem bo po niemiecku :)

Tylko zastanawia mnie jedna rzecz. Jak zrozumiałem sporym ogrnaniczeniem SI-97 jest odprowadzanie ciepła jedynie za pomocą "rurek cieplnych", a brakuje finów przy podstawce.

Czy w takim razie przy naprawde wymagającym procesorze nie może się to okazać mniej wydajne od SP-97?

No i nie wiem jaka jest zależność obu tych coolerów na zamontowany na nich wentylator, ale chyba aluminiowy radiator powinien sobie lepiej poradzić z słabym wentylatorem. W każdym razie w teście w którym było porównanie SI-97 i SP-97 był wykorzystywany jakiś niesamowicie chałaśliwy potwór ;)

A w tym http://www.hartware.de/review_427_8.html teście SI-97 na spowolnionym wentylatorze wypadł i tak lepiej niż Zalman.

Teraz głównie patrze na tego SI-97. Jeśli się okaże, że Zalmanowi w wersji B trzeba również ucinać zapinke (co nie pozwala na montaż na innych platformach niż Socket A) to będzie mój przyszły cooler ;)

Ale jeśli Zalaman 7000B Cu nie będzie potrzebował żadnych przycinań to wyjdzie mi jego kupno taniej, na przyszłość (platforma A 64).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz jeszcze takie wyjścia:

Scythe Kamakiri = 200 zł

Thermaltake Silent Tower (4in1) = 175

Aerocool HT-101 - 180

HT-101JR - 150

DP-102 - 175

DP-103 - 185

To są te nad którymi się sam zastanawiam, wszystkie są uniwersalne, więc przyszłościowe. Jedynie TT:ST jest montowane do dziur w płycie choć prawdopodobnie to najwydajnieszy cooler i dość cichy (Ma 9cm wentek TT SilentCat). Wszystkie to spore bestie z bocznymi wentkami, ale dość wąskie przy sockecie i nie tak rozłożyste jak kwiatki Zalmana i Pentagrama, w sumie mniej problemów z miejscem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi