Skocz do zawartości
kazbek

Abit kt7a rev. 1.0

Rekomendowane odpowiedzi

Myśle ze tutaj www.biosmods.com znajdziesz informacje na temat BIOSów do KT7A. Ja zmieniłem sobie logo startowe na Kenny'ego. Można troszke sie pobawić i edytować bios, np. możesz sam zmodyfikować bios i ustawić sobie defaultowe ustawienia odmienne niż orginalne. Poczytaj i sam zobaczysz co można zrobić z biosikiem.

Mam propozycje. Moze powymieniamy sie "linkami" na temat naszych Abitów ? KT7A oczywiście...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hotkey czemu wiecej nie bedzie z twoim prockiem? Napisz nowy topic na ten temat, albo mi tutaj opowiedz historie oc swojego procka.

Którego?? Durnia??

Na samym początku myślałem, że go przypaliłem, bo jak podkręcałem(nawet o 8Mhz), to biosik trzeba było restartować :( Okazało się, że to tylko nie zaznaczyłem odpowiedniej opcji i płyta sama wybierała napięcie, co jej dobrze grzecznie mówiąc nie szło. Jak już się o tym skapnąłem, to qupiłem cooler i zamalowałem mostki. Wprawdzie działał tylko dwa mnożniki (7,8 ), ale mnie to wystarczało. Odpaliłem na 7x133. Później próbowałem 8x133(1066), tak na chwilkę i Winodows działał. Jako, że chwilowo nie miałem dobrej grafy, to nie sprawdzałem wydajności. Działałem po prostu na 7x133. No i wkońcu qupiłem sobie Radka 9kPro i spróbowałem odpalić na 8x133. Wynik - Win98 się nie odpalił, a WinXP chodził bardzo niestabilnie i wieszał się we wszystkich grach :( Troszkę jeszcze poeksperymentowałem, to doszedłem do 8x140(1120). Niestety i tak nie chodził stabilnie, więc ... Czyli najwięcej działałem na 7x133(1,65V).

No a teraz jak wiesz przerzuciłem się na XP i sobie go grzecznie podkręciłem 145x11(1595)(1,75V@1,8V). Dodam jeszcze, że KT7A ustawia mnożnik dla PCI przy 145 na 34, więc wszystko spox. Dla tego chyba nie działa 150(PCI=37 <-- za dużo). Nio albo dla tego, że dałem napięcie 1,75V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Na najnowszym biosie jak ustawię w setupie 1,85V - płyta (jej bios) i kilka programów testujących pokazuje wartość 1,95~1,97V

Szkoda, że nie mogę tego wykorzystać na XPekach, których ta płyta nie obsługuje"

Co za cherezje siejesz? :D Może tak pisze,ale na mojej chodził bez żadnych problemów XP 1800+ !!!! Sprawdź a nie piernicz :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co za cherezje siejesz? :D Może tak pisze,ale na mojej chodził bez żadnych problemów XP 1800+ !!!! Sprawdź a nie piernicz :D

Gdybyś śledził na bieżąco i w miarę dokładnie forum, to znalazłbyś taki jeden topic o tytule "Apel do użytkowników Abit KT7A rev1.0-1.2", gdzie sam troszkę piszę na temat moich doświadczeń z obsługą Athlona XP na płycie Abit KT7A (przynajmniej moim egzemplarzu). Zauważyłbyś też chyba kiedy ten i tamten temat były pisane - wtedy może nie wyjeżdżałbyś z takimi tekstami. Ale do tego trzeba byłoby użyć opcji "szukaj" - jak widać dla niektórych to za trudne...

Oficjalny komunikat Abita jest taki, że rev1.0-1.2 nie obsługują XPeków - mogą one działać (ale nie muszą). Nie jest regułą, że u kogoś XPeki działają, bo u kogoś innego mogą takie procki nie działać (choć w większości przypadków pewnie będą działać).

Jeśli już coś piszę na forum, to wiem o czym - ty za to "pierniczysz", bo coś ci się udało znaleźć i myślisz, że jesteś nie wiadomo kto. Na wspomnianym temacie jakoś nie widziałem, żebyś się wypowiadał (więc mogłeś chociaż poszukać zanim coś palnąłeś...).

PS Skoro ci działał Athlon XP, to powinieneś się z tego cieszyć, a nie smucić bzdury

PS "cherezje" piszemy przez samo "H" 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet przy ustawieniu napiecia 1.85V w biosie nie idzie na wiecej? Sproboj co jeden mhz: 146, 147,148 itd.

Na moim KT7A jest tylko cio 5Mhz :( U Ciebie jest inaczej?? Mam : 145(34), 150(37), 155(nie pamiętam ile). Zaraz sprawdze z 1,85. I jeszcze 155Mhz.

Koniecznie pomaluj sobie mostki  :)

Po pierwsze nie chce stracić gwarancji, po drugie nie wiem, czy bym umiał :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drogi panie Dimek nie mam zamiaru rozpoczynać kłutni... chdziło mi tylko o fakt iż XP-ki ruszają na tej płytce.... fakt z wydajnością może być problem,ale rusząją.... Jezeli uraził cię styl pisania moich postów to wybacz.... opcji szukaj używam tylko jeśli naprawdę bardzo potrzebuje powód? - modem i rosnący rachunek za net ;/. A używam w swojej wymowie wyrazów jakie mi przyjdą ma myśl.... przecież nie przeklinam wiec o co chodzi? Powiedziałem "pierniczysz" a nie "pierd....." . Najmocniej przepraszam,jeżeli pana uraziłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drogi panie Dimek nie mam zamiaru rozpoczynać kłutni... (...) Jezeli uraził cię styl pisania moich postów to wybacz...

Spoko, nie ma sprawy - nie chowam urazy :lol: . Miej tylko na uwadze, że czasem możesz nie mieć do końca racji (choć możesz być przekonany, że masz ją na 110%). Jak wiadomo "każda prawda ma dwie strony" :lol:

Pozdrowionka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na moim KT7A jest tylko cio 5Mhz  U Ciebie jest inaczej?? Mam : 145(34), 150(37), 155(nie pamiętam ile). Zaraz sprawdze z 1,85. I jeszcze 155Mhz

W Soft Menu III jest taka opcja "CPU FSB Plus (MHz)" mozna ustawic tam wartosci od 0 do 28. Czyli jak ustawisz wczesniej sobie szyne 145 i dodasz np. 9 w "CPU FSB Plus " to wychodzi 154MHz, jak dasz 13 to 158MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miej tylko na uwadze, że czasem możesz nie mieć do końca racji (choć możesz być przekonany, że masz ją na 110%). Jak wiadomo "każda prawda ma dwie strony"

:) spox w światku kompów to wiesz... nikt nie może miaeć chyba w 110% racji.... kiedyś sie sprzeczałem,że mam na tym moim Gfie core 120 a gość nie wierzy ;p. Ale i tak nieźle chodzi jak na taki niski zegar....3362 w 3d marku po przetaktowaniu... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet przy ustawieniu napiecia 1.85V w biosie nie idzie na wiecej? Sproboj co jeden mhz: 146, 147,148 itd.

Na moim KT7A jest tylko cio 5Mhz :( U Ciebie jest inaczej?? Mam : 145(34), 150(37), 155(nie pamiętam ile). Zaraz sprawdze z 1,85. I jeszcze 155Mhz.

Spróbuj "pobawić się" w biosie opcją "CPU FSB Plus" - można zwiększać wartość FSB co 1MHz (od 1 do 28MHz). Ja mam na przykład teraz ustawione FSB=136MHz i CPU FSB Plus=1, co daje 137MHz FSB 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na moim KT7A jest tylko cio 5Mhz  U Ciebie jest inaczej?? Mam : 145(34), 150(37), 155(nie pamiętam ile). Zaraz sprawdze z 1,85. I jeszcze 155Mhz

W Soft Menu III jest taka opcja "CPU FSB Plus (MHz)" mozna ustawic tam wartosci od 0 do 28. Czyli jak ustawisz wczesniej sobie szyne 145 i dodasz np. 9 w "CPU FSB Plus " to wychodzi 154MHz, jak dasz 13 to 158MHz.

Jak widze - twoj post o "CPU FSB Plus" wskoczył przed moim :lol:

PS Jesteś z Tychów? Gdzie dokładnie? (jak coś, to priv lub mail, ok?)

Pozdrowionka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widze - twoj post o "CPU FSB Plus" wskoczył przed moim :lol:

PS Jesteś z Tychów? Gdzie dokładnie? (jak coś, to priv lub mail, ok?)

Pozdrowionka

Dzięki za poradę. Szczeże mówiąc, to całkowicie zapomniałem o tej funkcji(używałem ją jeszcze do podkręcania mojego Durona :).

Niestety nie poszedł na 150x11 :( Znaczy się poszedł, ale raz komp nie wstaje, raz zawiesza się w czasie ładowania Win, a czasem wchodzi do Windy i "pyka"(czytaj nie można robić 2 rzeczy naraz :( Napięcie : 1.85V. Podejżewam, że to raczej wina płyty :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzis sprawdzilem athlona xp na moim kompie. Konkretnie byl to model 1700. Dzialal tylko, ze tak jak to mial inny z forumowiczow, zaraz po starcie kompa trzeba bylo nacisnac przycisk restart. troche upierdliwe ale da sie zniesc. Maxymalnie fsb dalem na 141 bo procka mialem na pol godziny. Przy 145 (nie stosowalem zadnych przejesciowych wartosci miedzy 141 a 145) komp sie nie uruchamial. Roznica miedzy duronem 1200 (default nie krecony),a athlonem xp 1700 (tez nie kreconym) wynosi 1 tys 3dmarkow. Zmienilo sie z 6400 na 7400. Po podkreceniu kompa na 1800 czyli fsb=139 wynik w 3dmarku wzrosl o 200 pkt, czyli wyniosl 7600. Mysle ze warto zmienic w moim przypadku durona na athlona, mimo upierdliwego przymusu do restartu kompa. Jednak narazie nie bede kupowal nowego proca bo nie mam kasy. Teraz ciekaw jestem czy na mojej plycie poszedl thoroughbred 1800+.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

robiłem tego moda kiedyś. Trzeba mieć małą lutownicę i cierpliwość. Tym modem można nawet 3v uzyskać. Jak nie masz chłodzenia wodnego to nawet nie myśl o wyższym napięciu niż 1,85 :D

Masz link tego moda 3v?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzis sprawdzilem athlona xp na moim kompie. Konkretnie byl to model 1700. Dzialal tylko, ze tak jak to mial inny z forumowiczow, zaraz po starcie kompa trzeba bylo nacisnac przycisk restart. troche upierdliwe ale da sie zniesc. Maxymalnie fsb dalem na 141 bo procka mialem na pol godziny. Przy 145 (nie stosowalem zadnych przejesciowych wartosci miedzy 141 a 145) komp sie nie uruchamial. Roznica miedzy duronem 1200 (default nie krecony),a athlonem xp 1700 (tez nie kreconym) wynosi 1 tys 3dmarkow. Zmienilo sie z 6400 na 7400. Po podkreceniu kompa na 1800 czyli fsb=139 wynik w 3dmarku wzrosl o 200 pkt, czyli wyniosl 7600. Mysle ze warto zmienic w moim przypadku durona na athlona, mimo upierdliwego przymusu do restartu kompa. Jednak narazie nie bede kupowal nowego proca bo nie mam kasy. Teraz ciekaw jestem czy na mojej plycie poszedl thoroughbred 1800+.

Ja mialem cos takiego i byla to wina zasilacza - to znaczy chodzi mi o ten reset musowy. Jak mam 300W to problem zniknal :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No panowie to moze cos ja napisze o mojej plycie KT7A.

Oto jak jest u mnie - zrobilem moda na napiecie ale mi plyta na tym nie dzialala - moze przez to ze byla pare razy zalana.

Jak robicie tego moda to koniecznie zalozcie radiatorki na uklady stabilizacji napiecia grzeja sie jak jakies PII ;-).

Mam Xp 1700+ nie odblokowany.

Ostatnio wymienilem pamieci na Infineony wczoraj sprawdzilem w programie Gold Memory i bez bledow mam 155MHz CL2. Daje to 1705MHz na procesorze przy napieciu 1.80V. Mam nowy zasilacz 400W Q-tec'a jest spox przy pelnym obciazeniu procesora Hot CPU spada napiecie do 1.78V co jak sadze jest zwiazane raczej z ukladami na plycie gdyz one nie sa przystosowane do dawania tych 70W.

Bios mam najnowszy. Overclokerskich nie szukalem bo zwykly bios ma wystarczajaco duze mozliwosci.

Ogolnie wedlug mnie ta plyta jest wymiata :-)

Problemy z Xp biora sie z tad ze przy wlaczaniu kompa przetwornica pradu dostaje duzy impuls pradowy i przy obciazeniu XP moze nie wytrzymac dlatego wlasnie Abit oficjalnie nie podaje obslugi XP. Ale przy dobrym zasilaczu niema z tym raczej problemow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio wymienilem pamieci na Infineony wczoraj sprawdzilem w programie Gold Memory i bez bledow mam 155MHz CL2. Daje to 1705MHz na procesorze przy napieciu 1.80V.

ile dales za te pamiatki i gdzie je kupiles?

Co kupic kingstony cl2 czy te infeony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...