maciula Opublikowano 26 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2004 Mam problem!! I Pytania!! Mam Pentiuma 4 HT 2.4C GHz 1.525V max. System Bus 800MHz, 512KB L2-Cache, PGA-478 Pkg 1.Jak uaktywnic Technologie HT(Hyper-Threading)?? Jak wzialem kompa ze sklepu bylo to HT a jak przeinstalowalem system juz nie bylo HT.Bardzo prosze o pomoc!! 2.Ile mozna podkrecic ten procesor?? 3.Jak mozna podkrecic ten procesor?? PROSZE O POMOC!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bueno Opublikowano 26 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2004 Jaki system , zainstalowales sterowniki do chipsetu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz Opublikowano 26 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2004 Mam Pentiuma 4 HT 2.4C GHz 1.525V max. System Bus 800MHz, 512KB L2-Cache, PGA-478 Pkg 1.Jak uaktywnic Technologie HT(Hyper-Threading)?? Jak wzialem kompa ze sklepu bylo to HT a jak przeinstalowalem system juz nie bylo HT. HT uaktywnia się w Bios'ie - więc sprawdź to i w razie czego uaktywnij. Zresztą po reinstalacji dlalej powinieneś mieć włączone HT. Jesteś pewny że wcześniej miałeś włączone HT??, ba ja takich problemów nie miałem :wink: 2.Ile mozna podkrecic ten procesor??Zależy to od twojej płyty głównej (jeżeli możesz zwiększać napięcie na CPU, ramie, masz dzielniki AGP/PCI, ramu, płynne ustawianie FSB co 1 MHZ to nie powinno być źle), zasilacza (tylko nie Megabajt, Codegen, Ropla, Tracer) posiadanego chłodzenia, dużo ma też do powiedzenia seria procesora i tygodzień produkcji. Do ilu można podkręcić 2.4C HT?? - do 3.1 - 3.4GHz taki standard z napięciem 1.525-1.6V 3.5-3.6GHz i więcej przy dobrym chłodzeniu, do tych 3.6 zdało by się mieć też dobrą serię sl6z3 (stepping M0) :wink: 3.Jak mozna podkrecic ten procesor??Zwiększ FSB na początek o około 10MHz, zablokuj AGP/PCI, ewentualnie jeżeli masz słaby ram ustaw mu 5:4, po testach dalej zwiększ FSB, kiedy już będzisz miał kłopoty ze stabilnością zwiększ napięcie CPU (nie przekraczaj 15% ponad nominalną wartość), pobaw się z ramem........ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Informatoł Opublikowano 26 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2004 dużo zależy od tego jaki masz system. HT w wypadku XP włącza sie i wyłącza w zależności od ustawienia BIOS. W wypadku Windows 2000 HT bedzie działało tylko wtedy jeżli system jest zainstalowany na właczonym HT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciula Opublikowano 26 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2004 mam plyte epox 4PDAi a moglbys mi napisac szczegolowo bo ja w tych sprawach jestem tepy prosze o pomoc jak wlaczyc ht w biosie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz Opublikowano 26 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2004 mam plyte epox 4PDAi a ja w tych sprawach jestem tepy prosze o pomoc jak wlaczyc ht w biosie ....ja mogę dać ci przykład z Abita IC7, zakładka Advanced Bios Features Hyper-Threading Technology - Enabled. Na twojej płycie powinno być podobnie, najwyżej inaczej to jest sformuowane. Zresztą wiesz o co chodzi i chyba aż tak tępy nie jesteś (poczytaj trochę, przecież zapewne masz instrukcję płyty??-nom), więc sobie poradzisz :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Informatoł Opublikowano 26 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2004 nie wiem jak jest w twoim biosie ale na ogół jest to opcja typu: Hyper Threading Technology i może być Enabled albo Disabled. Enabled to włączona. Do bios to mam nadzieje że wiesz jak wejść i jak wyjść z zapisaniem zmian ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciula Opublikowano 27 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2004 Dziekuje bardzo to jest najlepsze forum na jakim bylem!! Aby tak dalej!! DZIEKI!! A mogl bys mi powiedziec co to jest HDD S.M.A.R.T ........bo to mam ustawione na disabled Acha a jak podkrecic Mojego procka mogl bys mi wytlumaczyc szczegolowo prosze ale tak zeby nic sie z nim nie dzialo i wiatrzaka nie zmieniajac tak minimalniie podkrecic !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Informatoł Opublikowano 27 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2004 S>M>A>R>T to jest system samodiagnostyki dysku twardego. Dyski ze SMART są w stanie z wyprzedzeniem przewidzieć swoją awarie i cie o tym ostrzec zanim padną Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciula Opublikowano 27 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2004 Czyli lepiej jest jak jest wlaczone??!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bunio Opublikowano 27 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2004 Ja swojego "Chinczyka" wykrecilem bez zmiany napiecia narazie na 3.0GHz :P ale duzo zalezy takze od pamieci jakie posiadasz !! :) Ja mam hynixy i pieknie sie kreca w trybie 1:1 i nie stwarzaja problemow !! NARAZIE JESTEM ZADOWOLONY !! :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...