Skocz do zawartości
tech.tel

pionowe ułozenie zasilacz, zla cyrkulacja powietrza- help;-/

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na początku przepraszam jeśli umieściłem temat w złym dziale. Problem wygląda następujaco. Posiadam kompa gdzie zasilacz ułozony jest w pionie. Obok ścianki zasiłki znajduje się odrazu cooler. Praktycznie powietrze z procka nie ma jak być odprowadzane. Komp od czasu do czasu zaczał się zawieszać (zauważalne bylo to podczas grania), a więc postanowiłem sprawdzić temp. i napięcia. Okazało się iż napięcie 3V było poniżej tolerancji więc wymieniłem zasilacz - teraz napięcia jak najbardziej OK. Problem z grami nadal nie znika. Dodam iż pamięci 100%(MEMTEST), procesor również (prime95), graficzna OK (sprawdzana na innym kompie. Dysk (dość stary segate 10GB 5400RPM- sprawdzany HDD Regeneratorem nie posiada badów), cd-rom(laser czyszczony), płyta główna(nie ma programów do sprawdzania- pozostalo mi więc obejżeć ją dokładnie tutaj również OK). Tak więc własnie obstawiam na zła cyrkulacje powietrza w budzie.

Co mogę z tym zrobić? Jak zamontować zasilacz aby cooler był w miarę mocno odsłonięty? Może zamontować jakieś wentyle na obudowie (co by odprowadzały ciepło wiem,ze z tym róznie bywa). Nie wiem co mam robić pomóżcie jak rozwiazać problem?

PS: Dodam,ze przy rozkręconej budzie, zasilka na biurku wszystko OK, gry się nie wieszają ani nic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Wszystko bylo by OK, gdyby nie zakrutkie kable, w ten sposob musial bym cala obudowe sciagnac a klient na to sie nie zgadza (ma male dzieci, one najczesciej z kompa korzystaja, moze ktores z nich przypadkiem wlozyc reke do srodka i bedzie dopiero kicha- jeszcze mnie sie oberwie), naszczescie w domu mam pare zasilek, sprawdze ktora ma dluzsze kable i dobrze napiecia trzyma wtedy tak zrobie, do czasu zakupu nowej budy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jak dla klineta ;-]

u kumpla przy WC OC (wóóda cooled overclockers ;-) ) zasiłka poleciała na zewnątrz, dokładnie przykleiliśmy ją taśmą pokową na górze obudowy ;-) działa to już z rok,,, komputer cichszy sporo niż wcześniej,, temp również lepiej :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi