Saurius Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 Posiadam dysk Caviar WD160 GB. Na partycji podstawowej znajduje się Win98 a na rozszerzonej WinXP (dysk D), oprócz tego na partycji rozszerzonej sa dwa dyski logiczne (E,F). Znajomy posiada dysk WD 80GB. W momencuie podłączenia dysku znajomego (slave) z moim dyskiem i po zakonczeniu pracy (wlaczenie komputera bez dysku znajomego) pojawia sie komunikat o braku systemu na dysku D. W programie PMagic cała partycja rozszerzona (mój dysk) przedstawiona jest jako niezaalokowana. Po odzyskaniu dysków logicznych z tej partycji za pomocą Active Partition Recovery widać, że na dysku D (WinXP) znajdują się same śmieci (pełno katalogów o nazwach "krzakach"). Zdarza sie, że zamiast niezaalokowanej partycji, dyski logiczne są zamienione na oddzielne partycje rozszerzone. Ostatnio po mojej wizycie u znajomego (myślałem że wówczas obejdzie się bez problemów) po powrocie do domu nie moglem odpalić żadnego systemu. PMagic wyświetlił komunikat o zmianie geometri dysku i nakazał całkowite przeformatowanie dysku. Czy te błędy moga być wynikiem "gryzienia" sie dysków tej samej firmy np. czy czegoś innego. To jest juz drugi dysk WD160 który posiadam i z poprzednim były takie same problemy). PS. Partycja podstawowa nie ulega żadnym uszkodzeniom oprócz ostatniego przypadku (mojej wizyty u znajpmego) Dzięki za wszelaką pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XKRZYCHO Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 ja mam mam WD1600JD 160Gb Sata i mialem Wd800JB 80Gb IDE, i nie mialem z nimi żadnych problemow podczas podlanczaniu obu dysków, wszystko bylo ok. Co do Twojego problemu to raczej napewno ni eproblem tkwi ze dyski sie gryza, mogloby byc tak jesli bybly by innej firmy, moze sproboj zrobic od nowa partycje fdiskiem i zawsze go uzywam i jest niezawodny, nigdy mnie nie zawiodl a wiele razy w nim robilem partycje, nigdy partycje nie padly. Tyle moge Ci poradzic, moze problem tkwi w innych komponentach komputera, posprawdzaj wszystko co sie da moze kaurat na cos trafisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 29 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2004 PM nie nadaje się do obsługi dużych dysków: widzi je inaczej niż winda. Nie należy nim robić partycji. Temat oklepany, użyj opcji SZUKAJ. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...