Skocz do zawartości
he_avy

Temperatura na mostku NB

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanko czy te mostki tak sie sakramencko grzeja (bardziej niz GPU)

jak miszalem w kompie dotknolem dla sprawdzenia tego radiatora(bez colera stary epox 8rda) - goracy wiec czujke z panelu (case) przepiolem na ten mostek a dokladnie na wierzch radiatora 45 stopienkow to niechce myslec ile mam na samym NB

Nie moge puscic proca wyzej niz 200x10 czy to nie bedzie wina wlasnie tego??

I czy maly wicherek tam zalorzuc czy 3 bloczek?

i jesli bloczek to z CPU najpierw na NB czy GPU?

Vc 1,85

Reszta config jak w podpisie

pozdro all wodniakom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam to samo. PO pozbyciu się wentylatora z proca który bardzo dobrze swoim wicherkiem chłodził NB mój też jest strasznie gorący. Powiesiłem na sznurku jeden wentyl 80x80 skierowany w jego stronę @5V i to wystarczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak sie ma ac to z reguły jakiś radiator wystarcza (np zalmany), ale przy wc nie ma takiego ruchu powietrza co powoduje, że nb też się nagrzewa, sam mam złotego zalmana i na fsb 166 po kilku godzinqch męczenia radiator jest bardzo cieplutki, dlatego zakładam blok (jak tylko kupie nową pompke :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

narazie zalorzylem taki maly wicherek z p133 i temp spadla z jakie 10 stopienkow a male to i nieslychac wiec narazie styknie

A w przyszlosci(mysle ze niedalekiej) u Mate zamowie kolejnego Abadona Lite

Tylko czy mi At 304 to pociagnie???

naraie mam 2 bloki na tym AT304 C3 i gpu Abadon Lite

Moze kto puszczal wiecej blokow na tej pompce i wie ile ona pociagnie??

pozdro all wodniakom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety to normalne temperatury na NB w szczegolnosci na plytach majacych chlodznie pasywne. U mine na NF7-S @standard cooler @5V mam 30* z gorszami na radiatorku wiec na samym chipie bedzie 40 moze ciut wiecej vdd 1.6v mialem np przypadlosc na MSI KT3U2 ze mostek grzal sie do 50* i wiecej mimo stosowania zajmana ZM32J i wentylka tak czy owak nie wplywalo to negatywnie w zaden sposob na stabilnosci i prace komputera. Z doswiadczenia wiem iz nawet na WC temp wiele nie spada dlategoz sam na NB stosuje AC :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jak temp wody wyplywajaca z cpu ma ok 30* no to chyb logiczne ze nie moze schlodzic nb do 30* ja mam zlotego z wiatrakiem na nb i niebieskiego na sb i przy fsb 230 swietnie sie spisuja i jest cicho (wiatrak 40x40 z kontrolerem obrotow ) imho blok na nb troch komplikuje wc duzo przewodow klopotliwe podlaczenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jak temp wody wyplywajaca z cpu ma ok 30* no to chyb logiczne ze nie moze schlodzic nb do 30* ja mam zlotego z wiatrakiem na nb i niebieskiego na sb i przy fsb 230 swietnie sie spisuja i jest cicho (wiatrak 40x40 z kontrolerem obrotow ) imho blok na nb troch komplikuje wc duzo przewodow klopotliwe podlaczenie

1203937[/snapback]

wlasnie dlatego twierdze iz stosowanie WC na NB nie ma sensu bynajmniej przy standardowych voltage'ach bo jesli w rachube wchodzi 2.0v to juz inna bajka ;]]]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie dlatego twierdze iz stosowanie WC na NB nie ma sensu bynajmniej przy standardowych voltage'ach bo jesli w rachube wchodzi 2.0v to juz inna bajka ;]]]

1204409[/snapback]

Może chłopak pokręci eXtremalnie kompa... Nie widomo... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie czy zalman nb47 starczy do chlodzenia NB pasywnie czy trzeba na niego zakladac jakis wentyl(bo WC chyba nie ma za bardzo sensum, lepiej kupic cos na GPU?)  FSB okolo 220 max 230 plyta Abit NF7?

1232717[/snapback]

do 220 spox pasiv wystarczy powyzej jednak nie polecam grzeje sie cholerstwo grubo powyzej 40* :/ ja u siebie puscilem abit cooler na 5V jest rownie cicho a wydajniej :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha... a da sie na tego niebieskiego zalmana zalozyc cooler dosc latwo? czy lepiej kupic tego zoltego bo jest bardziej plaski i instalacja bedzie latwiejsza?! :)

1233214[/snapback]

bierz ZM-NB32J (ren zolty) na niebieskiego nie wlozysz coolera (teoretycznie ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie czy zalman nb47 starczy do chlodzenia NB pasywnie czy trzeba na niego zakladac jakis wentyl(bo WC chyba nie ma za bardzo sensum, lepiej kupic cos na GPU?)  FSB okolo 220 max 230 plyta Abit NF7?

1232717[/snapback]

W swoim WC rev 4.0 whql mialem bloczek na NB, ale zrezygnowalem z niego w nastepnej rev. Zalozylem niebieskiego zalmana, ktory sporadycznie owiewany jest powietrzem z nawiewu bocznego wiatraka i spisuje sie znakomicie (zob. podpis). "Zaoszczedzone" moce ukladu spozytkowalem na OC CPU i GPU - tobie rowniez polecam ta metode :idea: B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam mialem zalozonego smarta na nb w mojej infinity. Jednak z czasem z niego zrezygnowalem bo nb nie grzeje sie tak bardzo zeby chlodzic woda. Zalozylem oryginalny radiator jaki mialem przy tej DFI i puscilem na niego cichutki coolerek. Po prostu nie chcialem mojego power heada 402 katowac 3 blokami :)

Warto tez pamietac w plytach na nf2 o mostku poludniowym, ktory smazy sie niemilosiernie i chyba tylko DFI fabrycznie zaklada na niego chlodzenie.

Pozdro

Edytowane przez q3Jarz4b

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1204409[/snapback]

a wg mnie ma sens bo ułatwia wyprowadzenie dodatkowych 40W z obudowy dając wypocząć innym elementom np mosfetom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzie przy standardzie masz 40w :?: dasz jakis wentyl na tyl budy i roznicy zadnej nie bedzie jak myslisz jakie ma temp mostek skoro woda ktora na niego wplywa ma ok 30* albo wiecej .... wodowanie wszyskiego wymaga przemyslenia i minuty zastanowienia ... po co wywalac standardowe wentyle jak mozna je ladnie skrecic a pobliski dysk i tak wszysko zagluszy lacznie z pompka ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bierz ZM-NB32J (ren zolty) na niebieskiego nie wlozysz coolera (teoretycznie ;) )

1233470[/snapback]

Jak nie wlozysz :D : http://members.lycos.co.uk/entfrompl/WC/WC_public6.jpg << 5 sekund roboty przy dzialajacym kompie :D

Pasywne chlodzenie NB przy WC to porazka - u mnie przy 220 sie sypalo, po zalozeniu wentyla 5x5 @ 5V od razu lepiej :D Teraz NB chlodze bloczkiem z prostego powodu - Vdd mod, ale gdyby nie to to pozostalbym przy Zalmanie niebieski + maly wentyl na 5 V.

Edytowane przez ent

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzie przy standardzie masz 40w :?: dasz jakis wentyl na tyl budy i roznicy  zadnej nie bedzie jak myslisz jakie ma temp mostek skoro woda ktora na niego wplywa ma ok 30* albo wiecej .... wodowanie wszyskiego wymaga przemyslenia i minuty zastanowienia ... po co wywalac standardowe wentyle jak mozna je ladnie skrecic a pobliski dysk i tak wszysko zagluszy lacznie z pompka ...

1278365[/snapback]

przy FSB 200 NB NF2 wydziela 30W - no to przy 250 pewnie 40W ? pozatym nie po to uzywam wc zeby jakies wentylatory mi sie po budzie pałętały i wywoływały hałas, zapewniem Cie że mój dysk nie zagłusza żadnego innego elementu bo siedzi w takiej warstwie gąbki, wykładziny i maty bitumicznej ze jedynie słychać go w nocy z odległosci półmetra jak ciężko pracuje... o pompce nie wspominając bo jej nie słychać - natomiast nie znam wiatraka którego nie słychać z półmetra...

a wogóle nie rozumiem co ma do rzeczy temperatura wody? mostek wydziela ciepło i woda je odbiera...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ze moze dojsc do czegos takiego ze bedziesz woda grzal mostek powiedzmy ze woda jaka wyplywa z proca ma ok 35* dodaj do tego straty na bloku pascie itd to mozesz otrzymac 45* wszystko zalezy jaki masz blok itd

wiekszosc 80 na 4.5v jest juz nieslyszanlna z takiej odleglosci rob jak uwazasz Twoj komp Twoja sprawa wiele zalezy od samego ukladu i priorytetow wlasciciela ... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy warto stosowac blok na NB to zalezy od konkretnej plyty

oczywiscie w super hiper teenage mutant o/c trzeba wszystko chlodzic jak najlepiej ,ale nie ma wtedy mowy o optymalnych rozwiazaniach ,plyta glowna lezy sobie na stole i sprzet jest tylko na pokaz

normalny komputer trzeba przemyslec

np. na DFI In/LP nie ma sensu dawac bloku wodnego na NB bo i tak trzeba chlodzic mosfety

ja mam na to rozwiazanie w postaci radiatora s7 z wiatrakiem 50x50 ,ktory przy okazji bedzie chlodzil mosfety

miejsca jest duzo wiec mozna kombinowac

gdy miejsca jest malo to mozna dac maly blok na NB - ale nie zaden krowiasty Abadon :]

ja nie przepadam za blokami na NB bo to dodatkowa platanina wezy ,element spokojnie mozna schlodzic dobrym radiatorem z wiatraczkiem

wole chlodzic GPU ktore po vmodach potrafi wydzielic troche ciepla

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ze moze dojsc do czegos takiego ze bedziesz woda grzal mostek powiedzmy  ze woda jaka wyplywa z proca ma ok 35* dodaj do tego straty na bloku pascie itd to mozesz otrzymac 45* wszystko zalezy jaki masz blok itd

wiekszosc 80 na 4.5v jest juz nieslyszanlna z takiej odleglosci rob jak uwazasz Twoj komp Twoja sprawa wiele zalezy od samego ukladu i priorytetow wlasciciela ... :)

1278508[/snapback]

nawet jak woda wypływająca z bloku CPU bedzie miała 50 stopni to po przeleceniu przez bloczek na NB zarobi dodatkowe parę dziesiątych stopnia... a NB bedzie mialo temperaturę np 60 stopni (NO I CO Z TEGO) - zdejmij radiator, połóż na NB termometr i przykryj całość gąbką i zobaczysz do jakiej temperatury NB moze się nagrzać :D)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi