liquidboy Opublikowano 8 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2005 (edytowane) Projekt bloku powstał bardzo dawno, dokładnie pierwszy rysunek techniczny jaki mam na komputerze został utworzony 8 miesięcy temu. Na przeszkodzie stał czas i pieniądze... ale po wielu staraniach wkoncu udało się dotrzeć do celu. Projektując starfin'a chciałem osiągnąć: *innowacyjną konstrukcję *bardzo turbulentny przepływ *duzą powierzchnie oddawania ciepła *szybki przepływ wody nad rdzeniem *wymiary nieprzekraczjące 50x50 mm Na dzień dzisiejszy blok jest o 5 % gorszy od bloku z finami 0,5 mm ale wszystko się może zmienić gdyż mam zamiar wprowadzić pare ulepszeń. Pare fotek: Na koniec - złączki które pasują na gwint 1/4 cala czyli choinkowe na wąż 12 mm , wtykane i zakręcane (mój typ) na 8 mm a kątowe obrotowe (sic! ale drogie) do bloku na grafike. Edytowane 16 Stycznia 2005 przez liquidboy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 8 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2005 Wreszcie :D Powiedz jedno - możesz troszku objaśnić zasade działania (z jakimś rysuneczkiem :D ) bo się pogubiłem ... Z prawej złączki woda wali na sprayer, przepływa przez dziurki i na spód ?? Sprayer pełni rolę taśmociągu ?? Nie lepiej było wlot na środku dać (jak by wszedł ...) ? Kostrukcja ciekawa nie powiem a wykonanie malinka :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 8 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2005 Jeszcze jakieś fotki tych finów w środku I zmień te paskudne śrubki na jakieś lepszej jakości to są pewnie te na wagę i wyglądają wstrętnie :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
liquidboy Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 Wreszcie :D Powiedz jedno - możesz troszku objaśnić zasade działania (z jakimś rysuneczkiem :D ) bo się pogubiłem ... Z prawej złączki woda wali na sprayer, przepływa przez dziurki i na spód ?? Sprayer pełni rolę taśmociągu ?? Nie lepiej było wlot na środku dać (jak by wszedł ...) ? Kostrukcja ciekawa nie powiem a wykonanie malinka :-P 1208846[/snapback] Nie potrafie na rysunku tego namalować, ale blok działa w ten sposób: *Woda wpada do zbiornika wyfrezowane w plexi, wpływa w "wodotryski", które przyspieszają i powodują formowanie się "pakietu" cieczy, a następnie strumienie uderzają w kubki (szersze od wodotrysków i głębsze niż poziom). Zachodzi zjawisko "mini-cup directed jet-impingement". Następnie woda odprowadzana jest kanałami (które zwiększają powierzchnie oddawania ciepła) do zbiornika w miedzi który łączy się przy wylocie. podstawa w przybliżeniu: Prawde mówiac to musiałem pare godzinek spędzić przy nim, żeby tak wyglądał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
liquidboy Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 Jeszcze jakieś fotki tych finów w środku I zmień te paskudne śrubki na jakieś lepszej jakości to są pewnie te na wagę i wyglądają wstrętnie :lol: 1208850[/snapback] Wydaje mi się, że to kwestia gustu, tak naprawde to innych nie było, jakie proponujesz? edit: IMHO te śrubki są dobrej jakości z bardzo twardej stali, zalezy mi bardziej na funkcjonalności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^BerZerK^ Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 bede strasznie odkrywczy ;-) ale wypas :D no i na 2 zlaczki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 Wydaje mi się, że to kwestia gustu, tak naprawde to innych nie było, jakie proponujesz? edit: IMHO te śrubki są dobrej jakości z bardzo twardej stali, zalezy mi bardziej na funkcjonalności. 1208876[/snapback] Zastosował bym gwint 3/8" I zminiłł śrubki na jakieś lepszej jakości np takie Są niklowane i kosztują mało kupiłem w sieci sklepów LM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartool Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 srubki to jest akurat naj mniej wazna rzecz w takim bloczku... a bloczek niepowiem... bardzo very fajny ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grosikboss Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zamierzasz zrobić ich więcej i sprzedać na allegro ?? Tylko trochę szkoda, że ma taką centralna zapinkę zakryje ona cały blok i nici z walorów estetycznych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit202 Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 a po co gwinty 3/8" ??? 1/4" to juz jest wystarczająco , jest mały , ładny i wydajny , srubki to kwestia gustu mi sie podobają na zlaczkach 3/8" masz i tak przeloty 8.5mm , na gwincie 1/4" tez takie mozesz miec , wiec w czym problem ? chyba ze hardcorowo chcesz miec weze ogrodowe zbrojone aby te potworne ciśnienie nie rozwaliło węży LOL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 Będzie pewnie jedna sztuka i pójdze za duże pieniadze na Allegro.. Tak jak ostatni bloczek... 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grosikboss Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 Trochę szkoda, bo bloczek wydaje się naprawdę świetny, :) Choć nie wiadomo czy wygląd idzie z parą z wydajnością. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosco Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 Very nice job liquidboy ! You never stop :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buzzy Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 A moze jakies testy wydajnosciowe. Jak sie odnosi np do starego dobrego Uriela :D albo X3m.. Wyglada gites... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblade3 Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 Mistrzu - bloczek miode. Orginalny i ladnie wykonany. Slowem miodek. Wydajnosc mysle ze jest niezla. Ale mam jedno pytani - Jakie to stawia opory?!?!!?!?!?!?!? - jestes w stanie to zmierzyc??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 Fajny ten bloczek. Nurtuje mnie tylko jedno pytanie: czemu akurat 50x50 podstawa?? Gdybys zrobił dłuższą podsatwę móglbyś dać wlot centralnie nad sprayerem co wg mnie poprawiło by wydajność. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
liquidboy Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 Będzie pewnie jedna sztuka i pójdze za duże pieniadze na Allegro.. Tak jak ostatni bloczek... 8) 1209273[/snapback] Jeśli będzie jedna sztuka to napewno na allegro nie pójdzie, bo nie wiem czy kiedykolwiek bede miał drugą sztuke. Czy ja wiem czy 165 zł to duże pieniądze jesli powerX kosztuje 150 zł. Thx rosco i dzięki wszystkim za dobre słowo, aż się chce nowe projekty robić :) Buzzy jezeli ktoś z warszawy mający x3m chciałby porzyczyć go na pare dni, to nie ma problemu testy jak najbardziej zrobie. fireblade3 bardzo dokładnych testów jeszcze nie robiłem, aczkolwiek strumien płynący ze starfina i bloku z finami 0,5 mm był bardzo podobny. Blok z finami 0,5 mm musiałem oddać ale jeśli ktoś z wawy ma PowerX albo X3M to bardzo chętnie zrobiłbym testy porównawcze. edit: Fajny ten bloczek. Nurtuje mnie tylko jedno pytanie: czemu akurat 50x50 podstawa?? Gdybys zrobił dłuższą podsatwę móglbyś dać wlot centralnie nad sprayerem co wg mnie poprawiło by wydajność. Pozdrawiam 1209402[/snapback] 50x50 mm to kwestia gustu. Co do wlotu centralnie nad rdzeniem to masz rację, ale w praktyce są to naprawde niezmierzalne wartości. Mam takie fajne mocowanie w planach gdzie nie potrzeba centralnego docisku, coś al'a w swiftech ale tylko w ideii bo sam wygląd bedzie zupełnie inny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 Nie wiem jak jest u innych, ale u mnie lepiej się wkręca i lepiej trzymają króćce na gwint 3/8" na 1/4" łatwiej się odkręcają jak się za słabo przykręci i złączki jakoś latają w gwincie. To jest moje osobiste odczucie:) Dla mnie śrubki mają znaczenie, ale to jest malutki szczegół w tym pięknym bloczku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
liquidboy Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 Nie wiem jak jest u innych, ale u mnie lepiej się wkręca i lepiej trzymają króćce na gwint 3/8" na 1/4" łatwiej się odkręcają jak się za słabo przykręci i złączki jakoś latają w gwincie. To jest moje osobiste odczucie:) 1209452[/snapback] Sprubuj dać otwór pod gwint 11,5 mm - nawet bez uszczelniania nie cieknie :) edit: Nie namawiam, żeby nie uszczelniać, absolutnie. Po prostu jak się mocno dokręci to nie cieknie ale uszczelnianie gwintów (silikon, teflon, wklejenie) jest bardzo ważne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 Sprubuj dać otwór pod gwint 11,5 mm - nawet bez uszczelniania nie cieknie :) edit: Nie namawiam, żeby nie uszczelniać, absolutnie. Po prostu jak się mocno dokręci to nie cieknie ale uszczelnianie gwintów (silikon, teflon, wklejenie) jest bardzo ważne. 1209461[/snapback] Dawałem 12mm i jakoś ten króciec lata na boki następnym razem spróbuję dać 11,5mm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
liquidboy Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 Dawałem 12mm i jakoś ten króciec lata na boki następnym razem spróbuję dać 11,5mm 1209478[/snapback] Nie ma prawa latać, wiertło musiało Ci rozbić otwór w plexi znam to z własnego doświadczenie wiercąc w ręku na wiertałce stołowej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 a po co gwinty 3/8" ??? 1/4" to juz jest wystarczająco , jest mały , ładny i wydajny , srubki to kwestia gustu mi sie podobają na zlaczkach 3/8" masz i tak przeloty 8.5mm , na gwincie 1/4" tez takie mozesz miec , wiec w czym problem ? chyba ze hardcorowo chcesz miec weze ogrodowe zbrojone aby te potworne ciśnienie nie rozwaliło węży LOL 1209272[/snapback] ano po to że jak mam wąż 16mm wewn to choinka jest rozwiercona do fi 13mm ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 Apropo tego ostatnio szukałem choinek 16 na gwint 1/4" to nie produkują takich :? są natomiast 16 na gwint 3/8" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
liquidboy Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 Po co aż takie wielkie węże. Mi w zupełności wystarczy wew. 8 mm. Wszystko zależy od konstrukcji bloku wodnego i innych bloków w układzie. Więcej niż 12 mm wew. nie jest potrzebne, serio :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 Opowiedz cos o tym fajnym mocowaniu co masz w planach :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
liquidboy Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 Opowiedz cos o tym fajnym mocowaniu co masz w planach :D 1210469[/snapback] Ok. Co potrzeba: *pręcik fi 5 mm długości ok. 4 cm nagwintowany z jednej strony ok. 2 cm *blaszki takie jak w tym bloku swiftecha tylko proste, bez zagięcia *dwie sprężynki i nakrętki motylkowe *top wystający poza socket a w nim 2 otwory nad ząbkami i pośrodku socketu *śrubki fi 2 mm długości gwintu 5 mm Co trzeba zrobić: *pręty: od nienagwintowanej strony rozciąć wzdłuż na głębokość 0,5 cm na grubość blaszki czyli ok. 0,8 mm *przewiercić poprzecznie pręty na wysokości 3,5 mm na szerokość otworu pod gwint 2 mm *przewiercić blaszki wiertłem 2 mm w miejscu gdzie mają "wyrostek", 1.5 mm od góry. **blaszki muszą mieć specyficzny kształt tj. z każdej strony musi być 1 mm więcej niż zęby na sockecie bo inaczej mogą zachaczyć o top. Muszą mieć także "wyrostek" 5x5 mm do zamocowania w pręciku. Montowanie: Blaszki przykręcamy do pręcików. Pręciki wsadzamy w top i zakładamy spręzynki a na samą góre motylki. Osobiście nie spotkałem się jeszcze z takim mocowaniem ale chyba będzie działało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblade3 Opublikowano 10 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2005 Po co aż takie wielkie węże. Mi w zupełności wystarczy wew. 8 mm. Wszystko zależy od konstrukcji bloku wodnego i innych bloków w układzie. Więcej niż 12 mm wew. nie jest potrzebne, serio :wink: 1210417[/snapback] Nareszcie ktos normalny :)... Tak naprawde roznica pomiedzy wezami 9/12 a 16/22 np na urielu bedzie niewielka nawet na mj1000 czy hydorze l20!!! - wg mnie standardem powinny byc 9/12!!!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_japko_ Opublikowano 10 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2005 a ja mam 12/15 z kastoramy :D i to jest dla mnie standard pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
liquidboy Opublikowano 11 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2005 Do pełni szczęścia brakuje mi maszynowego wyszlifowania podstawy... Nie wie ktoś może gdzie taką usługe mogą świadczyć? Wszędzie mówią, że miedź jest be i tego nie da rady dobrze wyszlifować bo nie jest magnetyczna i jest miękka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblade3 Opublikowano 11 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2005 W gruncie rzeczy probuj u ludzi którzy zajmują sie głowicami samochodowymi oni maja dobre do tego plaszczyzniarki. A jak sie wykrecaja ze nieda sie na magnetycznym to lenie sa ;)... Ja mam plaszczyzniarke ale tez takich rzeczy nie robie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...