Skocz do zawartości
daru

Codegen 300w + Wiatrak@1000rpm Padnie Czy Nie

Rekomendowane odpowiedzi

hej hej

No wlasnie mój zasilacz to CODEGEN 300 W :unsure: . Napiecia mierzone multimetrem podczas 3DMarka: 5,03-5,08V; 12,15-12,32V; 3,29-3,32V. zasilacz razem z calym kompem ma póltora roku. Problemy stwarzal przy podkrecaniu CPU powyzej 2200 Hz, oraz przy V-modzie GPU. Z jednego i drugiego zrezygnowalem.

Celem wyciszenia kompa obroty wszystkich wiatrakow (4 szt.) ustawilem @1000RPM, do zasilki wsadzilem wiatrak firmy Papst (1500 RPM, 12 dB, pewnie drozszy niz caly codegen), no i okazalo sie ze zasilacz na tle reszty dalej chalasuje. Pozostalo wiatrak w zasilce ustawic @1000RPM co przynioslo oczekiwany skutek - w postaci ciszy :wink: , mam nadzieje ze inne oczekiwane skutki nie nastapia :-P

Wymieniac ten zasilacz czy nie???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej hej

No wlasnie mój zasilacz to CODEGEN 300 W :unsure: . Napiecia mierzone multimetrem podczas 3DMarka: 5,03-5,08V; 12,15-12,32V; 3,29-3,32V. zasilacz razem z calym kompem ma póltora roku. Problemy stwarzal przy podkrecaniu CPU powyzej 2200 Hz, oraz przy V-modzie GPU. Z jednego i drugiego zrezygnowalem.

Celem wyciszenia kompa obroty wszystkich wiatrakow (4 szt.) ustawilem @1000RPM, do zasilki wsadzilem wiatrak firmy Papst (1500 RPM, 12 dB, pewnie drozszy niz caly codegen), no i okazalo sie ze zasilacz na tle reszty dalej chalasuje. Pozostalo wiatrak w zasilce ustawic @1000RPM co przynioslo oczekiwany skutek - w postaci ciszy :wink: , mam nadzieje ze inne oczekiwane skutki nie nastapia :-P

1210673[/snapback]

Napiecia sa dobre, ale to nie oznacza ze np. jutro zasilacz nie wybuchnie. Zwlaszcza ze nie wiadomo jak z jego chlodzeniem.

Ja bym go wymienil.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1210673[/snapback]

wytnij kratkę w zasilaczu - tą chroniącą przed wsadzeniem paluchów do wiatraka

od razu będziesz miał o połowę ciszej.

jak chcesz mieć *większą* pewność, że nic się nie stanie, zamontuj zasiłkę na zewnątrz kompa - przykręć ją z drugiej strony po prostu :)

bo w środku kompa jest jednak jakby nie patrzeć dość ciepło, więc i zasilacz się grzeje.

ja mam HuntKeya zmodowanego w ten sposób, że:

1. wycięta kratka

2. dołożony drugi wiatrak połączony z pierwszym równolegle (czy jakoś tak - rezultat jest taki, że oba wiatraki działają na pół obrotów)

3. zasiłka wyrzucona na zewnątrz kompa

rezultat? zasiłka nawet po całej nocy Prime95 nie jest nawet ciepła - jest zwyczajnie chłodna, szczególnie, że od spodu dmucha jeszcze na nią wywiew z obudowy.

napięcia trzyma idealnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi