Skocz do zawartości
Lagier

AGP x8 vs. AGP x4

Rekomendowane odpowiedzi

IMHO AGPx8 to dla 95% użytkowników zerowy wzrost wydajności i ogólna lipa nie warta swojej ceny. Wzrost wydajności jest niewspółmiernie mały (jeśli jest jakikolwiek) w stosunku do wzrostu ceny karty z AGPx4 na AGPx8. Pomijam problemy jakie są np. z Radeonami 9700 i ich "współpracą" z nie do końca przecież ustalonym standardem AGP 3.0

Nawet przepustowość AGPx8 ma sie nijak do przepustowości pamięci zainstalowanej na karcie - jest wielokrotnie niższa i dlatego mamy już karty 128MB, a niektórzy producenci zaczynają już wprowadzać karty z 256MB onboard :!: A za niedługo pojawią się pamięci DDRII i to już będzie zupełnie inna bajka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co w tym artykule cie tak zdziwilo ? wszysto sie pokrywa z teoria w 100%

hmm... co mnie zdziwiło?! to że w niektórych testach x8 dostaje po tylku od starego x4 Liczylem ze przy agp x8 wydajnosc sporo wzrosnie a tu lipa jak juz co niektorzy zauwazyli :lol: 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm... co mnie zdziwiło?! to że w niektórych testach x8 dostaje po tylku od starego x4 Liczylem ze przy agp x8 wydajnosc sporo wzrosnie a tu lipa jak juz co niektorzy zauwazyli  :lol:  8)

Poważnie liczyłeś na wzrost wydajności czy sobie jaja robisz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr00bY Mazur"]

hmm... co mnie zdziwiło?! to że w niektórych testach x8 dostaje po tylku od starego x4 Liczylem ze przy agp x8 wydajnosc sporo wzrosnie a tu lipa jak juz co niektorzy zauwazyli  :lol:  8)

Poważnie liczyłeś na wzrost wydajności czy sobie jaja robisz?

nie spodziwalem sie jakis kokosow no ale zdziwilo mnie to ze 4x w niektorych testach bilo 8x. Myslalem ze 4x nie bedzie miec nic do gadania okazalo sie jednak ze 8ka to zwykly chwyt marketingowy :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy przecież spojrzeć na to od strony przepustowości. Skoro karty nie "zapchały" jeszcze w 100% AGPx2 to AGPx8 mało im da. Tak samo jakby oczekiwać przyrostu wydajności z wymiany DDR333 na DDR 400 przy Athlonie pracującym przy FSB133 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr00bY Mazur"]Wystarczy przecież spojrzeć na to od strony przepustowości. Skoro karty nie "zapchały" jeszcze w 100% AGPx2 to AGPx8 mało im da. Tak samo jakby oczekiwać przyrostu wydajności z wymiany DDR333 na DDR 400 przy Athlonie pracującym przy FSB133  8O

wiem wiem. Tylko skoro agpx2, x4 nie jest jeszcze w 100% wykorzystane to dlaczego agpx8 (niby szybsze :) ) w niektorych testach stalo sie wolniejsze?! :? to bylo dla mnie troche dziwne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr00bY Mazur"]Wystarczy przecież spojrzeć na to od strony przepustowości. Skoro karty nie "zapchały" jeszcze w 100% AGPx2 to AGPx8 mało im da. Tak samo jakby oczekiwać przyrostu wydajności z wymiany DDR333 na DDR 400 przy Athlonie pracującym przy FSB133  8O

Patrzac na to w ten sposob mozna powiedziec ze UDMA66 wystarczac powinno do dzis. Nie znam dysku EIDE, ktory jest w stanie pracowac w realnych warunkach szybciej niz 66mb/s.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem wiem. Tylko skoro agpx2, x4 nie jest jeszcze w 100% wykorzystane to dlaczego agpx8 (niby szybsze :) ) w niektorych testach stalo sie wolniejsze?!  :?  to bylo dla mnie troche dziwne

brak logiki :)

spoko jedna szklanka miesci krople wody to noszenie tej kropli w wiadsze nic nie da :D

AGPx8 jest niedopracowane wiec jest wolnijesze , szybsze nie bedzie nigdy chyba, zwlaszcza ze AGPx4 jest czasami o 1% szybsze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrzac na to w ten sposob mozna powiedziec ze UDMA66 wystarczac powinno do dzis. Nie znam dysku EIDE, ktory jest w stanie pracowac w realnych warunkach szybciej niz 66mb/s.

Tu zdecydowanie presadziłeś, jedna taśma ATA jest przeznaczona do obsługi dwóch dysków! Dodaj do tego dane kontrolne i na 100% robi się za ciasno na ATA 66 !

A co do spadku wydajności przy AGPx8 to jest to (jak wspomniano) to samo co DDR400 (FSB=133) - trzeba zadbać wtedy o prawidłową komunikację dwóch asynchronicznych szyn danych, a im bardziej się różnią prędkością tym trudniej jest je pogodzić ;) Pojawiają się dłuższe opóźnienia i dlatego jest spadek wydajności.

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...