kris1111 Opublikowano 14 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2005 mam 3 kompy i chciabym z nich stworzyć sieć. jeden z nich przeznaczyem na serwer na którym będę mia wszystkie moje dane. jak mam je poączyć? czy potrzebuje innego oprogramowania na komputer-serwer ? jak ustawić aby jeden z nich by serwerem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2005 Bedziesz uzywal Windows? Nie musisz instalowac zadnego oprogramowania klient-serwer. Laczysz 3 komputery w siec (sieciowki, kable, switch) Jeden z nich nazywasz Serwerem i udostepniasz wszystkie jego zasoby. W komputerach "klienckich" mapujesz dyski "Serwera" i pracujesz jak na lokalnych. To tak przykladowo - moze inni podaja lepsze rozwiazania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaStEr Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2005 OPCJA 1.Jeżeli nie używasz switcha lub huba potrzebujesz łącznie 4sieciówki - dwie instalujesz w kompie serwerze, a dwa pozostałe kompy podłaczasz za pomocą skrętki z przeplotem (tzw. crossowana) do serwera, najlepiej na serwie (najłatwiej) z winxp zmostkować wtedy obydwa połączenia i cieszyć się siecią (ale takigo rozwiązania nie polecam) OPCJA 2. Kupujesz switch/hub skrętke bez przeplotu łączysz wszystkie kompy do switcha/huba. Na komputerze SERWER ustawiasz adresy IP 192.168.0.1 i ewentualnie podłaczasz go do netu możesz w ten sposób (dużo łatwiej to skonfigurować niż w opcji 1) udostępniać wszystkie zasoby + drukarki + internet. Tyle ode mnie. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...