Skocz do zawartości
Hipo

R200 1 Miejsce Na Świecie 3d Mark 03 ->> 1998

Rekomendowane odpowiedzi

Dołączam się do imprezy.

Na moim herkulesie mam jeszcze jakiegoś starego biosa, którego kiedyś edytowałem na 275/275 default.

Zdarzało się również żeby chodził na 300/300 bez żadnych modów, ale nie miałem takich dobrych wyników.

Moje gratulacje za super wyniki.

Wrzucam zatem tego biosa i zobaczymy co się da jeszcze z niego wykrzesać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciesze sie ze jeszcze wierzycie w moc R200 :D ja też jeszcze nie spoczałem na laurach, niestety mam pewne trudnosci które narazie wstrzymują moje możliwosci bicia rekordów, pierwsza to kłopoty z mobo a druga to brak coldplate do peltiera ( jak miło mieszkac na zadupiu) :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj się jeszcze troche popastwiłem, tym razem nad platformą testową, grafa została potraktowana lajtowo.

Udało mi sie spłodzić coś takiego http://service.futuremark.com/compare?2k1=8402515 tym samym wyprzedziłem kolege Taipana o 2 marki :lol:

Mam niesamowitą satysfakcje z tego powodu ;) i obecnie zajmuje 12 pozycje w 2001SE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ze R200 nadal robi furore, ale ja nie o tym chce napisac.Otoz widzac wasze wyniki postanowilem obadac troche temacik modow do R200 bo sam takowego posiadam ale jak narazie to nie bawilem sie jeszcze w pozadne modyfikacje.I teraz prosba do was- zapodajcie linkami do waszych modyfikacji- opisy co i jak zrobic, do biosow itp.Moze dzieki temu znajdzie sie wiecej ludzi chcacych zmodowac swoje Radki a co za tym idzie poprzeczka do Orba sie podniesie i wspolnymi silami wydobedziemy moc drzemiaca w R200.Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ze R200 nadal robi furore, ale ja nie o tym chce napisac.Otoz widzac wasze wyniki postanowilem obadac troche temacik modow do R200 bo sam takowego posiadam ale jak narazie to nie bawilem sie jeszcze w pozadne modyfikacje.I teraz prosba do was- zapodajcie linkami do waszych modyfikacji- opisy co i jak zrobic, do biosow itp.Moze dzieki temu znajdzie sie wiecej ludzi chcacych zmodowac swoje Radki a co za tym idzie poprzeczka do Orba sie podniesie i wspolnymi silami wydobedziemy moc drzemiaca w R200.Pozdro

1248407[/snapback]

Popieram i dolaczam sie do prosby :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biosik 7005 moge ewentualnie na maila komuś posłac bo mi sie ftp zbuntowało. Jedyne mody jakie stosuje to dobre chłodzenie i ołówkowy mod na pamieci i gpu.

Chłodzenie to chyba nie wymaga tłumaczenia, a opis moda ołówkowego mamy pod tym adresem http://www.pcstats.com/articleview.cfm?articleID=953

Poszukam jeszcze fotek z zaznaczonymi punktami pomiaru vdimm i vgpu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekamy na wyniki :), ja narazie mam lenia i sesje w toku wiec chwilowo dla mnie OC nie istnieje ;)

1278369[/snapback]

u mnie to samo :D

za tydzien jak juz bedzie po wszystkim (przy dobrym wietrze :D) obiecuje pokatowac swojego Herca

PS

TaiPan --> ten biosik to jest zwykly 7005, czy wprowadzales jakies modyfikacje? Bo zwyklego to ja mam juz hohoho....

I panowie, w koncu najlepsze stery na dzien dzisiejszy???

Pamietam, ze Caty 3.2 byly super, ale kompatybilnosc z nowszymi gierkami lezy...

Obecnie na ATI Optimized Driver lece

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie to samo :D

za tydzien jak juz bedzie po wszystkim (przy dobrym wietrze :D) obiecuje pokatowac swojego Herca

PS

TaiPan --> ten biosik to jest zwykly 7005, czy wprowadzales jakies modyfikacje? Bo zwyklego to ja mam juz hohoho....

I panowie, w koncu najlepsze stery na dzien dzisiejszy???

Pamietam, ze Caty 3.2 byly super, ale kompatybilnosc z nowszymi gierkami lezy...

Obecnie na ATI Optimized Driver lece

1297066[/snapback]

Ten bios jest modyfikowany ale nie przeze mnie, pamietam tylko ze kiedys go wygrzebalem na rage3d.

U mnie wystepuje ze sterownikami taki problem ze na jednych (3.2-3.9) jest mierna ilosc klatek w dragothicu a reszta testow w normie, nature wysokie.

Natomiast na innych sterch, tych nowszych 4.1X dragothic dostaje niezlego kopa, ale nature spada o 20 klatek.

Paradoksalnie jednak na tych sterach z 40fps w nature mam najlepsze wyniki bo reszta testow nadgania.

W przypadku karty Hipo nie ma takich wahan.

berkut taktowania fajne, moze machniesz jakis ciekawy wynik, ja robie przerwe do czasu az nie uruchomie pamieci w dualu i/lub wymienie zasilacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie dziś totalna załamka :( marzenia z peltierem odpłynęły w sinął dal, okazało sie ze silikonik którym sobie blok przykleiłem do GPU trzyma jak skur****n i nie moge bloku oderwać, próbowałem wszystkiego aż wkońcu krócieć z Orbitala wyrwałem a blok jak siedział tak siedzi na GPU :( probowałem podważać śrubokrętem to sie zaczeła ramka z wyprowadzeniami z GPU rozgniatać a nie pusciło :(

nalepiesze to jest to ze mrożenie czy grzanie nic nie da bo silikon jest :

zakres stosowania od -50 do + 350 C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy radeon jeszcze dziala ?

Jesli tak to mozesz sprobowac czego innego:

ostrze norza introligatorskiego wsowac pod miedz

2 rzecz wiaze sie z destukcja bloku bo polega na jego wsadzeniu do imadla i wygieciu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcialem dolaczyc do grona fajnie kreconych radkow 8500, ale raczej nie dolacze.

Obecny radek to juz moj trzeci, wczesniejsze karty sprzedalem bo wczeniej kupilem bardzo tanio inna(taka sama :P ).

Mam Herca Radeon 8500LE na hynixach 4ns, napiecia GPU 1,52V & MEM 3,52V czyli nie odbiegaja od innych herculesow.

Grafike zakupilem prawie za free do tego zmienione chlodzenie, radiatory revolteca.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

PIERWSZE CO ZROBLEM TO KWIATKI Z RADIATORÓW BO BYLY WLASCICIEL "ZAPOMNIAL"

Najpierw poszedl bios taipana, poszlo 290/300, mysle malo ale trudno (wczesniejsze karty mialy wiekszego powera).

Poszedl vmod na rdzen 1,52>1.67v i 300mhz na rdzeniu testowane 3 dni.

Potem vmod na pamieci, no i tu sie zaczyna walek. Dalem 3.71v i krzaki juz w biosie, dam 3.6X v to samo.

Wszystko lekko chlodne, napiecia z zasilacza tez ok(3.3V dokladnie pamietam 3.38V)

Wkurzylem sie i znalazlem VDDQ moda no i zrobilem bo myslalem ze pomoze cos, niestety to samo (choc nie wiem gdzie sie wartosc mierzy).

Pomyslalem ze jak nie pamieci to rdzen bedzie ostro :P no i dalem 1.71V, patrze na pulpit i juz kropeczki widze, wchodze do LFS(wyscigi) i juz krzaki.

Chlodzenie napewno dobrze zalozone bo nawet passive przy 1.67 moglem 3dmarka przez 20min robic, jak czulem ze juz cieply sie robi to wlaczalem wiatrak. Tak wiec nie wiem co jest powodem tego ze karta nie lubi Vmodów/OC.

Jakies sugestie???

Edytowane przez DaRo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio przez nieuwage zle polaczylem wentyl do molexa czego efektem byl dwudniowy brak nawiewu na grafie.

W tym czasie bylo pare sesji kilkugodzinnych w CS:Source i karta dzialala normalnie :D

Z tym ze karta chodzi na 275/275 i poradzil sobie z nia zloty zalman :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co to za chlodzonko na GPU??

ja mam tez titana jakis najtanszy radiatorek i na passive leci @300, ledwo cieply (Arctic Ceramique) ale cisza wreszcie ;]]

1305732[/snapback]

To chlodzenie byly wlasciciel zamontowal, ja nie mialem wkladu zadnego w to. Dorwe cyfraka od siory to zrobie fajne zdjecia bo te sa z allegro :P. Masz racje wcale ta karta nie potrzebuje super chlodzenia, u mnie po ustawnieniu na rdzeniu 1.67V nawet tył karty jest lekko cieply.

zacznij tyl karty chlodzic, kondensatory i inne elementy elektroniczne ktore sie grzeja i mozesz na nie radiator przymocowac :P

1305758[/snapback]

Moze nie oddalem tego w poscie ale dla mnie to nie jest efekt przegrzewania, a raczej niewydolnosci czegos. Karte dokladnie "zmacalem" (jak znajde odpowiednie slowo to wyedytuje) wszystko jest ok. Jeszcze raz ja obejrze(kondziory). Mysli mam mieszane bo w sumie ktos ja wczesniej "katowal" ale ciekawe jak mu to wyszlo. Napewno czeka mnie wizyta u kumpla, zobacze jak sie sprawuje na innym kompie.

JEZELI KTOS MA COS DO POWIEDZENIA TO NIECH SIE ROZPISZE, JA NIE BEDE NAPEWNO PISAL CO 2MIN BO TO "Ekstremalne Podkręcanie" NIE CHCE SMIECIC, BO SAM NIC NIE WNOSZE (TRZYMAM SIE ZASAD JAKO STARY USER).

NASTEPNY MOJ POST TO ZDJECIA I NOWE WIADOMOSCI.(tak mysle :P )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiscie karta sie mocno nie grzeje bo na 275 spód orbitala sprawdza sie jako radiator :D wieje a niego jedna 80 a na plecy karty profilaktycznie druga. Dzisiaj sie jeszcze pobawie, jak nie dam rady to skladam wode tak jak jest i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, ostatnio przesiadłem się po kilkumiesięcznej przerwie z r9550 na r9100 Supergrace. Biorąc pod uwage, że za niedługo i tak trzeba będzie wymienić tą kartę postanowiłem pomodować trochę.

Karta, która mi się traiła cienko się podkręca, ze standardowych 250/250 idzie na 266/266 :/

Pozdro.

PS pamiętam, że kiedyś miałem w 3DMark 2001SE prawie 12k :P głównie dzięki sterownikom i ustawieniu na największą wydajność :lol:

Update, wszystko już rozumie :)

Artefakty są ponieważ na standardowych 250MHz pamięci nimi sypią, :)

napięcie na pamięciach mam teraz 3,3V i testuje je teraz na 295MHz :) że też wcześniej nie modowałem tej karty :D

Update2, kiszka straszna :(

niby pamięci chodzą nawet n 300MHz na nowym biosie, w ATT nie wykrywa artefaktu ani jednego nawet po 20 minutach sprawdzania ale jak włącze D3 to nawet na 275MHz się zawiesza od razu przez grafę :/ pamięci mam hynixy 4ns, dawałem nawet napięcie 3,4V i nic, wróciłem do oryginalnego biosa bo na tamtym nie dało się w ogóle d3 włączyć.

Edytowane przez pAq85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wgrałem inny bios od herculesa i chodzą pamięci na 275 i 3,4V. Za chwilę zabieram się za GPU tylko zamontuje jakieś chłodzenie na nim :E

Update: pamięci chodzą na 300MHz <jupi> na 3,33V. Rdzeń zaledwie na 275 :/ i to na napięciu 1,75V :(

Edytowane przez pAq85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...