booliczek Opublikowano 1 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2005 (edytowane) Jakbyś przeczytał kilka postów wyżej co napisałem, to byś wiedział, że filtracja MAC nie jest już taka istotna, bo są programy pozwalające na zmianę MAC karty... Te zdania na czerwono to wogóle jakiś paradoks :mur: Myślisz, że jak podzielisz przez router to będzie legalnie :huh: Jak w umowie masz, że nie wolno dzielić na więcej kompów, to chyba nie ma róznicy czy dzielisz switchem, routerem czy innym urządzeniem, bo jak nie wolno to nie wolno. 1249245[/snapback] Nie PartyBOY to nie jest zadem paradoks. Jesli do modemu kablowego można połączyć większą ilość kompów to podpinasz switcha i do niego te kompy. Ale jesli to mialoby chodzić musiałbyć ustawić INNE adresy MAC i ten drugi adres zgłossić u Providera żeby był puszczony na głównym routerze. To co z tego ze sa programy do zmiany adresow MAC? Adres to sobie możesz zmienić we właściwościach karty bez zadnego rpgoramu. Jak i tak na raz nie mogą być włączone dwa urządzenia o takim samym adresie. A jesli chodzi o legalność to nikt nei poruszał tego probelmu bo takie dzielenie w więszej części przypadków łamie regulamin providera. Chodzi mi o to że routerem podzielisz zawsze, a switchem nic samemu nie podzielisz, switch jak sama nazwa wskazuje nie służy do tego! A jesli chodzi o ten sposób co działał to był przypadek bo w kablówce w 90% sieci sprawdzani są klienci pod kątem adresów MAC. Edytowane 1 Lutego 2005 przez booliczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 1 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2005 (edytowane) Nie PartyBOY to nie jest zadem paradoks. Jesli do modemu kablowego można połączyć większą ilość kompów to podpinasz switcha i do niego te kompy. Ale jesli to mialoby chodzić musiałbyć ustawić INNE adresy MAC i ten drugi adres zgłossić u Providera żeby był puszczony na głównym routerze. To co z tego ze sa programy do zmiany adresow MAC? Adres to sobie możesz zmienić we właściwościach karty bez zadnego rpgoramu. Jak i tak na raz nie mogą być włączone dwa urządzenia o takim samym adresie. A jesli chodzi o legalność to nikt nei poruszał tego probelmu bo takie dzielenie w więszej części przypadków łamie regulamin providera. Chodzi mi o to że routerem podzielisz zawsze, a switchem nic samemu nie podzielisz, switch jak sama nazwa wskazuje nie służy do tego! A jesli chodzi o ten sposób co działał to był przypadek bo w kablówce w 90% sieci sprawdzani są klienci pod kątem adresów MAC. 1249575[/snapback] Well, co do filtracji MAC to się już z tobą w pełni zgadzam :wink: . Nadal jednak podtrzymuję, że można podzielić sygnał (internet) na kilka kompów switchem, ale tylko wtedy, gdy nie jest selekcja MAC. Jeżeli taka jest to trzeba zastosować router albo postawić serwer. :-P W sieciach kablowych nie będzie to często działało, bo jak sam pisałeś często klienci sa sprawdzani pod kątem MAC. Problemu z podzieleniem za pomocą switcha jednak nie będzie w "dzikich" lub nie sieciach osiedlowych i podobnych, w których admini filtracji MAC nie stosują. Mi też switch kojarzy się tylko z przełącznikiem itd. , ale jak widac można go też wykorzystać do innych celów :rolleyes: Edytowane 1 Lutego 2005 przez PartyBOY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
booliczek Opublikowano 1 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2005 No to w końcu doszliśmy do porozumienia :) Mi dokładnie o to samo chodziło :D Switcha można wykorzystać na różne sposoby, ale nie zawsze akuat do dzielenia. U mnie w sieci byś tego nie zrobił :) Ale router zawsze podejdzie bez wykrycia podsieci, tzn jest osobna sprawa TTLa ale to jest już inna bajka :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 1 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2005 Panie Paranoik. Tutaj 1249563[/snapback] Weź poczytaj trochę. Za pomocą switcha nie dzielisz netu. Co najwyżej łączysz segmenty sieci. Rozdzielanie następuje na komputerze który w tym wypadku pełni funkcję routera - a to dwie osobne rzeczy. Ale jak widzę, niektórzy na siłę chcą się popisać wiedzą. UPDATE: Well, co do filtracji MAC to się już z tobą w pełni zgadzam :wink: . Nadal jednak podtrzymuję, że można podzielić sygnał (internet) na kilka kompów switchem, ale tylko wtedy, gdy nie jest selekcja MAC. Jeżeli taka jest to trzeba zastosować router albo postawić serwer. :-P W sieciach kablowych nie będzie to często działało, bo jak sam pisałeś często klienci sa sprawdzani pod kątem MAC. Problemu z podzieleniem za pomocą switcha jednak nie będzie w "dzikich" lub nie sieciach osiedlowych i podobnych, w których admini filtracji MAC nie stosują. Mi też switch kojarzy się tylko z przełącznikiem itd. , ale jak widac można go też wykorzystać do innych celów :rolleyes: 1249674[/snapback] TAK. FAKTYCZNIE DO CIEBIE NIE DOCIERA. Switch tworzy tylko połączenia między komputerami. Podłączając w tym wypadku switcha (o ile nie ma blokowania po mac'ach i innych świństw) to będą stworzone dwa osobne połączenia do providera u którego na maszynie route'ującej następuje podział. A NIE NA SWITCHU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 1 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2005 (edytowane) Weź poczytaj trochę. Za pomocą switcha nie dzielisz netu. Co najwyżej łączysz segmenty sieci. Rozdzielanie następuje na komputerze który w tym wypadku pełni funkcję routera - a to dwie osobne rzeczy. Ale jak widzę, niektórzy na siłę chcą się popisać wiedzą. UPDATE: TAK. FAKTYCZNIE DO CIEBIE NIE DOCIERA. Switch tworzy tylko połączenia między komputerami. Podłączając w tym wypadku switcha (o ile nie ma blokowania po mac'ach i innych świństw) to będą stworzone dwa osobne połączenia do providera u którego na maszynie route'ującej następuje podział. A NIE NA SWITCHU. 1249793[/snapback] "...się popisać wiedzą" :huh: nazwywaj sobie jak chcesz.. Dobrze, switch nie dzieli tylko tak jakby przedłuża sieć (dodatkowy segment). Mój błąd, że pisałem, że dzieli. Ważne jest to, że w niektórych wypadkach sprawdzi się i za jego pomocą będzie można udostępnić net na dodatkowe komputery np. w domu. Ludzie zamaist kupować router, kupią switch, który jest co najmniej 2 X tańszy. Edytowane 1 Lutego 2005 przez PartyBOY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mouseman Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 (edytowane) to trzeba zeby lacze podzielić symetrycznie statycznie czyli 128kb na pół. Przez switch mozna tylko udostepnić a czy on podzieli na równe cześci łacze? Czy tu zaczyna sie działka routera? Zgłupialem juz przez te porty, ip, switche itp. Edytowane 7 Maja 2006 przez mouseman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukiqq Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 Czytajcie co pisze ParanoiK, on dobrze prawi. Ja tez posiadalem switcha i modem kablowy, podlaczylem modem do switcha i na 2 kompach ustawilem 2 inne adresy zewnetrzne. Wszystko dzialalo, dostep do neta blokowal sie dopiero przy 3 urzadzeniu, nie wiem dlaczego sie tak dzialo, ale dostep mogly miec tylko 2 urzadzenia. Filtracja MAC polegala tylko na tym, ze serwer DHCP automatycznie nie przydzielal adresow innym sieciowkom, niz te ktore byly zapisane u prowidera. Statyki przydzielane recznie dzialaly normalnie. Do podzialu internetu sluzy ROUTER a nie SWITCH, SWITCH sluzy do przekazywania sygnalow pomiedzy komputerami, nie posiada on zaawansowanego oprogramowania do dzielenia neta, nie ma NATa, serwera DHCP, FIREWALLA itp. Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...