Skocz do zawartości
=L@win@h=

Kwestia napięcia i mnożnika...

Rekomendowane odpowiedzi

Moj procesor chodzi teraz na Vcore = 1,82 V. Co sie stanie jesli podniose to do 1,92V ? Czy zwiekszy to jego wydajnosc? To samo tyczy sie pamieci (256 DIMM) - pracuja teraz z V=3,3. Co sie stanie jezeli podniose to do 3,5 ? Zwiekszy mi to wydajnosc ???

Drugie pytanie :

Moj procesor chodzi teraz z czestotliwoscia 935 (8,5x110), przy czestotliwosci 111 juz zaczyna pracowac niestabilnie. Czy zatem oplaca mi sie zdejmowac blokade mnoznika?

P.S.

Jeżeli te moje pytania sa za banalne na to forum to przepraszam :oops: :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram szanownego przedmówcę - zwiększanie Vcore nic nie daje poza wzrostem temperatury...

Ma swoje uzasadnienie tylko w jednym wypadku : podnosisz FSB czyli kręcisz procka , podajesz mu wyższe Vcore i wtedy pracuje stabilnie . Zmniejszasz Vcore i się sypie . Ale ja nie ryzykowałbym przekraczając 1,95V...

Miałem kiedyś takiego Athlona 1400 (ten starszego typu na FSB100) - lepiej pracował (wydajność) na FSB 140 mnożnik 10 niż oryginalnie FSB100 mnożnik 14 . Ale żeby mieć maksymalne pole manewru odblokuj mnożnik - jak masz "fajansa" (porcelanowa podstawka) to ołówek i jest ok , ale jak nowszego , to się pomęczysz...

Lepsze efekty uzyska pracując na mniejszym mnożniku , a wyższej FSB niż odwrotnie - zatroszcz się przede wszystkim o dobre chłodzenie (najlepiej WC), bo inaczej będziesz mógł na nim zrobić jajka sadzone :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...