MI4 Opublikowano 17 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2005 obecnie w kompie mam podłączony na odzielnej taśmie dysk Barakuda 40Gb oraz na drugiej taśmie mam podłaczoną nagrywarkę cd i DVD. Chcę kupić obecnie dysk trardy do kompa, stąd moje pytanie: 1. Czy mogę podłączyć dysk na SATA mając też podłączony stray dysk na ATA??? (chcę zachować stary dysk) 2. Czy muszę kupić dysk również pracujący na ATA i dopiero podłączyć go jako primary a stry dysk jako secondary??? (Zastanawiam sie czy w dalszej perspektywie jest sens kupawania dysku na ATA) Możecie mi też doradzic jaki kupić dysk 160-200 Gb (żeby był w miarę cichy, szybkość i brak grzania sie też mile widziane). mam takie propozycje: 1. Hitachi TU 2. Seagate TU 3. Maxtor TU lub inch odpowiedniki na ATA Mile widziane inne propozycje Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carno Opublikowano 17 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2005 (edytowane) ad 1. mozesz ad 2. jesli chodzi o podłaczenie jest wiele mozliwości i wszystko da sie odpowiednio ustawic, a co to ATA to troszku mniej się grzeją od tych na SATA Najbardziej kalkulują się dyski 160GB (cena/wielkość) ... co do postu to juz było parę topików o tym temacie, następnym razem poszukaj :angry: ja ssał bym pomiedzy Hitachi a Samsungiem, jesli chodzi o wydajność, cisze itd. luknij na te topiki: Hitachi 160gb HITACHI vs SAMSUNG testy: Pojemne talerze - test dysków twardych 160-250 GB Wielki test HDD. część II : dyski 160 - 250 GB Edytowane 17 Stycznia 2005 przez Carno Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MI4 Opublikowano 17 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2005 dzieki za odpowiedź i sorrki za szukajke :) Tzn. uściślając do pytania pierwszego: dysk podłączony pod SATA będzie dyskiem primary (rozumiem) a dysk na ATA bedzie secondary??? Czy przy instalacji winXP trzeba jakies specjalne zabiegi tzn. napewno trzeba sterowniki do SATA, ale trzy instalator nie bedzie chciał odrazu instalować na dysku ATA? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CriXu Opublikowano 17 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2005 a co do ATA to troszku mniej się grzeją od tych na SATA nie do konca jest to prawda... wczesniej siedzialem na Seagate 40GB 7200obr/min 2MB cache i temperatura dysku nie schodzila ponirzej 53 stopni podczas pracy... wymienilem dysk tez na ?Seagate 7200obr/min 8MB cache i SATA i temp nie przekracza mi teraz 34 stopni - roznica ogromna!!!!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...