Skocz do zawartości
Highlander

Przekaznik again :)

Rekomendowane odpowiedzi

Qrde no i kupilem, a znajac moje szczecie kupilem nie taki. Dlaczego mam 5 nozek na swoim przekazniku i zero qrna oznaczen :(

Wyglada to tak (patrzac od spodu):

X (1) x (4)

x (2)

x (3) x (5)

Gdzie X to pin nr 1, i jak ja mam to podlaczyc? Jak podlaczylem 12V pod 1, to na 3 tez mialem 12V, wiec 220 puscilem przez 4 i 5. Sprobowalem podlaczyc lampke biurowa pod to, niestety sie nie zapalila, ani mi korki nie wylecialy. Po zalaczeniu na pinie nr 5 mialem 12V a nie 220V ktorych sie spodziewalem 8O

Oznaczenia tego ustrojstwa to: H500F12-2-C (millionspot), do czego jest pin nr 2?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qrde no i kupilem, a znajac moje szczecie kupilem nie taki. Dlaczego mam 5 nozek na swoim przekazniku i zero qrna oznaczen :(

X (1)                x (4)

x (2)

x (3)                x (5)

Gdzie X to pin nr 1, i jak ja mam to podlaczyc? Jak podlaczylem 12V pod 1, to na 3 tez mialem 12V, wiec 220 puscilem przez 4 i 5. Sprobowalem podlaczyc lampke biurowa pod to, niestety sie nie zapalila, ani mi korki nie wylecialy. Po zalaczeniu na pinie nr 5 mialem 12V a nie 220V ktorych sie spodziewalem 8O

Oznaczenia tego ustrojstwa to: H500F12-2-C (millionspot), do czego jest pin nr 2?

W taki sposob yto ci nie pomoge, trzeba by widziec ten przekaznik.

BTW dlaczego nie kupiles sobie R-15 3PDT ? prosty i ma namalowany schemacik na obudowie (przy okazji ma 3 pary stykow:))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

x (2)

Gdzie X to pin nr 1, i jak ja mam to podlaczyc? Jak podlaczylem 12V pod 1, to na 3 tez mialem 12V, wiec 220 puscilem przez 4 i 5. Sprobowalem podlaczyc lampke biurowa pod to, niestety sie nie zapalila, ani mi korki 

nie wylecialy. Po zalaczeniu na pinie nr 5 mialem 12V a nie 220V ktorych sie spodziewalem 8O

Narysuj mi w paincie jak wyglada rozklad nuzek w tym przekazniki i albo wyslij mi na mejla albo wklej na forum co wolisz

a 5 nuzek to zadna filozofia

narysowalem ci mniej wiecej jak jesy uzywane to 5 nuzek w przekazniku , ale narysoj swoj rozklad nuzek "masz jakis omomierz w domu??" bedzie potrzebny.......

http://besttweak.w.interia.pl/przekaznik.bmp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

x (2)

O w koncu zkapowalem o co chodzi w twoim oznaczeniu nuzek :oops:

zmierz omomierzem rezystancie pomiedzy nuzkami 4 ,5 jak bedzie ok 200 - 500 ohm to juz jestesmy w domu :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

btw to ja poszedlem na wolumen i kupilem (przynajmniej chcialem kupic bo nie wiem co mi sprzedali) przekaznik ten ktory reed polecal zrobilem kilka fotek kamera interenetowa to potem je umieszcze bo jestem w szoku bo wyglada to dosc dziwnie - takie podelko a na gorze ma -bagatela 11 nozek O_O . na elektornice to sie znam tak jak gluchy na muzyce wiec bede prosil was (i reeda :) ) o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

btw to ja poszedlem na wolumen i kupilem (przynajmniej chcialem kupic bo nie wiem co mi sprzedali) przekaznik ten ktory reed polecal zrobilem kilka fotek kamera interenetowa to potem je umieszcze bo jestem w szoku bo wyglada to dosc dziwnie - takie podelko a na gorze ma -bagatela 11 nozek O_O . na elektornice to sie znam tak jak gluchy na muzyce wiec bede prosil was (i reeda :) ) o pomoc.

Hmmm......................

jezeli jest to ten przekaznik , to jest on bardzo prosty :P

na czolowej sciance masz narysowane, ktora nozka do czego :)

BTW, dobrze tez jest mies podstawe do tego przekazniczka, nie trzeba lutowac, tylko przykrecamy kabelki do zaciskow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O w koncu zkapowalem o co chodzi w twoim oznaczeniu nuzek  :oops: zmierz omomierzem rezystancie pomiedzy nuzkami 4 ,5 jak bedzie ok 200 - 500 ohm to juz jestesmy w domu :-)

Dokładnie, a jak nie 4 i 5 to znajdź taką parę pinów pomiędzy którymi jest jakaś rezystancja. Pozostałe piny to styki samego przekaźnika. Te pomiędzy, którymi jest rezystancja to cewka przekaźnika, te pomiędzy którymi jest 0 ohm rezystancji to styki zwarte, gdy na cewkę nie jest podawane napięcie, pomiędzy jednym z tych dwóch styków a trzecim będzie również 0 ohm po podaniu napięcia na cewkę - one najbardziej Cię interesują. Obstawiam, że styk współny to 1, 2 i 3 to odpowiednio styki NC, NO (normalnie zamknięty, normalnie otwarty)... Jedno jest pewne bez ohmomierza niewiele zrobisz. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok wysmarowalem conieco w Gimp'ie :D

Dołączona grafika

Rezystancja, o ktorej pisaliscie jest pomiedzy 1 a 3 o ile dobrze pamietam - nie mam teraz mozliwosci sprawdzenia.

Podlaczalem 220V w 4 a 5 i byla qpa, czy mam probowac zatem 2 - 4, lub 2 - 5?

w takim razie sproboj podlaczyc napiecie 12V pod styki 4 , 5 powinienes uslszec tykniecie przekaznika

a wtdy to juz proste

4,5 cewka

2 styk glowny

1 , 3 pozostale normalnie zamkniety , normalnie otwarty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Rezystancja, o ktorej pisaliscie jest pomiedzy 1 a 3 o ile dobrze pamietam - nie mam teraz mozliwosci sprawdzenia.

Ewidentnie 4 i 5 to cewka, którą trzeba zasilić by przełączyć styki. Pytanie teraz tylko na jakie ona jest napięcie ? Pomiędzy 1-3 miałeś rezystancję (więcej niż 0 ohm), czy zwarcie (ok. 0 ohm) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Ewidentnie 4 i 5 to cewka, którą trzeba zasilić by przełączyć styki. Pytanie teraz tylko na jakie ona jest napięcie ? Pomiędzy 1-3 miałeś rezystancję (więcej niż 0 ohm), czy zwarcie (ok. 0 ohm) ?

Hmm, a nic sie nie stalo jak sobie beztrosko 220V w cewke podpielem? :oops::?:

A co do rezystancji to byla na pewno o wiele wieksza od 0 wiec to nie zwarcie, cos chyba 200 - 300 tak jak pisaliscie.

P.S.

Dzieki wszystkim za pomoc :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do rezystancji to byla na pewno o wiele wieksza od 0 wiec to nie zwarcie, cos chyba 200 - 300 tak jak pisaliscie.

P.S.

Hmm.........

a nie pytales na jakie napiecie jest cewka ? 8O

jezeli na 12V to raczej mozesz po nowy przekaznik zapylac :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P.S.

Hmm.........

a nie pytales na jakie napiecie jest cewka ? 8O

jezeli na 12V to raczej mozesz po nowy przekaznik zapylac :?

Tak, chcialem z cewka 12V, ale na szczescie kupilem 2 sztuki :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdz dla pewnosci multimetrem, czy masz przejscie na cewce, moze udalo ci sie jej nie skopcic ? :P

A nie powinno mi toto ekslodowac w twarz albo wywalic korki jak sobie podlaczylem 220V pod cewke? :mrgreen:

Takie ceweczki nie wybuchaja w twarz :lol:

Mozesz ewentualnie poczuc lekki smrodek, lub zaobserwowac minimalna ilosc dymku :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdz dla pewnosci multimetrem, czy masz przejscie na cewce, moze udalo ci sie jej nie skopcic ? :P

A nie powinno mi toto ekslodowac w twarz albo wywalic korki jak sobie podlaczylem 220V pod cewke? :mrgreen:

Takie ceweczki nie wybuchaja w twarz :lol:

Mozesz ewentualnie poczuc lekki smrodek, lub zaobserwowac minimalna ilosc dymku :P

Cewka o resystancji 200 - 300 ohm , jest z dosc cienkiego drutu.

A przy 50 Hz "siec 220v" ma juz niezlą indukcje "H"

prad jaki przrz nia poplynie wcale nie musi byc taki duzy jak moglo by sie wydawac , a to dlatego ze jest napiecie zmienne 50 Hz a cewki to bardzo dziwne ustrojstwo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, wiec tak, wrocilem do domku i zaczelem eksperymenty i po kilku probach i jednym spieciu 8O , wyciagam nastepujace wnioski:

Dołączona grafika

1,3 - cewka (slychac takie fajne PSTRYK)

2 - styk glowny

4 - normalnie zamkniety

5 - normalnie otwarty

Podczas eksperymentow 220V odwiedzilo chyba wszystkie styki, a mimo to przekaznik dziala bez problemu - pancerny jakis czy co? :mrgreen:

Niniejszym, z wasza pomoca oglaszam sie dyzurnym ekspertem ds. przekaznika H500F12-2-C :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...