Highlander Opublikowano 9 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2002 Qrde no i kupilem, a znajac moje szczecie kupilem nie taki. Dlaczego mam 5 nozek na swoim przekazniku i zero qrna oznaczen :( Wyglada to tak (patrzac od spodu): X (1) x (4) x (2) x (3) x (5) Gdzie X to pin nr 1, i jak ja mam to podlaczyc? Jak podlaczylem 12V pod 1, to na 3 tez mialem 12V, wiec 220 puscilem przez 4 i 5. Sprobowalem podlaczyc lampke biurowa pod to, niestety sie nie zapalila, ani mi korki nie wylecialy. Po zalaczeniu na pinie nr 5 mialem 12V a nie 220V ktorych sie spodziewalem 8O Oznaczenia tego ustrojstwa to: H500F12-2-C (millionspot), do czego jest pin nr 2? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 9 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2002 Qrde no i kupilem, a znajac moje szczecie kupilem nie taki. Dlaczego mam 5 nozek na swoim przekazniku i zero qrna oznaczen :( Wyglada to tak (patrzac od spodu): X (1) x (4) x (2) x (3) x (5) Gdzie X to pin nr 1, i jak ja mam to podlaczyc? Jak podlaczylem 12V pod 1, to na 3 tez mialem 12V, wiec 220 puscilem przez 4 i 5. Sprobowalem podlaczyc lampke biurowa pod to, niestety sie nie zapalila, ani mi korki nie wylecialy. Po zalaczeniu na pinie nr 5 mialem 12V a nie 220V ktorych sie spodziewalem 8O Oznaczenia tego ustrojstwa to: H500F12-2-C (millionspot), do czego jest pin nr 2? W taki sposob yto ci nie pomoge, trzeba by widziec ten przekaznik. BTW dlaczego nie kupiles sobie R-15 3PDT ? prosty i ma namalowany schemacik na obudowie (przy okazji ma 3 pary stykow:)) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Highlander Opublikowano 9 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2002 Pytalem sie o R-15 3PDT ale nie mieli :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesio Opublikowano 9 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2002 A gdzie kupowałeś? Moze sprobuj w elektronicznym na Pułaskiego? Tam mają spory wybór Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Highlander Opublikowano 9 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2002 A gdzie kupowałeś? Moze sprobuj w elektronicznym na Pułaskiego? Tam mają spory wybór Wlasnie tam bylem :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesio Opublikowano 9 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2002 :oops: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Highlander Opublikowano 9 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2002 Facet pokazywal mi jeszcze przekaznik na 6 stykow (podwojny), moze wciagne taki :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 9 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2002 Qrde no i kupilem, a znajac moje szczecie kupilem nie taki. Dlaczego mam 5 nozek na swoim przekazniku i zero qrna oznaczen :( Wyglada to tak (patrzac od spodu): X (1) x (4) x (2) x (3) x (5) Gdzie X to pin nr 1, i jak ja mam to podlaczyc? Jak podlaczylem 12V pod 1, to na 3 tez mialem 12V, wiec 220 puscilem przez 4 i 5. Sprobowalem podlaczyc lampke biurowa pod to, niestety sie nie zapalila, ani mi korki nie wylecialy. Po zalaczeniu na pinie nr 5 mialem 12V a nie 220V ktorych sie spodziewalem 8O Oznaczenia tego ustrojstwa to: H500F12-2-C (millionspot), do czego jest pin nr 2? Narysuj mi w paincie jak wyglada rozklad nuzek w tym przekazniki i albo wyslij mi na mejla albo wklej na forum co wolisz a 5 nuzek to zadna filozofia narysowalem ci mniej wiecej jak jesy uzywane to 5 nuzek w przekazniku , ale narysoj swoj rozklad nuzek "masz jakis omomierz w domu??" bedzie potrzebny....... http://besttweak.w.interia.pl/przekaznik.bmp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 9 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2002 Qrde no i kupilem, a znajac moje szczecie kupilem nie taki. Dlaczego mam 5 nozek na swoim przekazniku i zero qrna oznaczen :( Wyglada to tak (patrzac od spodu): X (1) x (4) x (2) x (3) x (5) Gdzie X to pin nr 1, i jak ja mam to podlaczyc? Jak podlaczylem 12V pod 1, to na 3 tez mialem 12V, wiec 220 puscilem przez 4 i 5. Sprobowalem podlaczyc lampke biurowa pod to, niestety sie nie zapalila, ani mi korki nie wylecialy. Po zalaczeniu na pinie nr 5 mialem 12V a nie 220V ktorych sie spodziewalem 8O Oznaczenia tego ustrojstwa to: H500F12-2-C (millionspot), do czego jest pin nr 2? O w koncu zkapowalem o co chodzi w twoim oznaczeniu nuzek :oops: zmierz omomierzem rezystancie pomiedzy nuzkami 4 ,5 jak bedzie ok 200 - 500 ohm to juz jestesmy w domu :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
liechmaster Opublikowano 9 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2002 btw to ja poszedlem na wolumen i kupilem (przynajmniej chcialem kupic bo nie wiem co mi sprzedali) przekaznik ten ktory reed polecal zrobilem kilka fotek kamera interenetowa to potem je umieszcze bo jestem w szoku bo wyglada to dosc dziwnie - takie podelko a na gorze ma -bagatela 11 nozek O_O . na elektornice to sie znam tak jak gluchy na muzyce wiec bede prosil was (i reeda :) ) o pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 9 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2002 btw to ja poszedlem na wolumen i kupilem (przynajmniej chcialem kupic bo nie wiem co mi sprzedali) przekaznik ten ktory reed polecal zrobilem kilka fotek kamera interenetowa to potem je umieszcze bo jestem w szoku bo wyglada to dosc dziwnie - takie podelko a na gorze ma -bagatela 11 nozek O_O . na elektornice to sie znam tak jak gluchy na muzyce wiec bede prosil was (i reeda :) ) o pomoc. Hmmm...................... jezeli jest to ten przekaznik , to jest on bardzo prosty :P na czolowej sciance masz narysowane, ktora nozka do czego :) BTW, dobrze tez jest mies podstawe do tego przekazniczka, nie trzeba lutowac, tylko przykrecamy kabelki do zaciskow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dARIO Opublikowano 9 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2002 O w koncu zkapowalem o co chodzi w twoim oznaczeniu nuzek :oops: zmierz omomierzem rezystancie pomiedzy nuzkami 4 ,5 jak bedzie ok 200 - 500 ohm to juz jestesmy w domu :-) Dokładnie, a jak nie 4 i 5 to znajdź taką parę pinów pomiędzy którymi jest jakaś rezystancja. Pozostałe piny to styki samego przekaźnika. Te pomiędzy, którymi jest rezystancja to cewka przekaźnika, te pomiędzy którymi jest 0 ohm rezystancji to styki zwarte, gdy na cewkę nie jest podawane napięcie, pomiędzy jednym z tych dwóch styków a trzecim będzie również 0 ohm po podaniu napięcia na cewkę - one najbardziej Cię interesują. Obstawiam, że styk współny to 1, 2 i 3 to odpowiednio styki NC, NO (normalnie zamknięty, normalnie otwarty)... Jedno jest pewne bez ohmomierza niewiele zrobisz. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 9 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2002 Opis stykow w R15 3 PDT : 2 - cewka 10 - cewka 4 , 6 , 8 - styki stale 3 , 7 , 9 - styki stale 1, 6 , 11 - styki ruchome (w stanie spoczynku/bez napieica na cewce) stykaja sie ze stykami nr : 4,6,8 proste nie ? :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Highlander Opublikowano 9 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2002 Ok wysmarowalem conieco w Gimp'ie :D Rezystancja, o ktorej pisaliscie jest pomiedzy 1 a 3 o ile dobrze pamietam - nie mam teraz mozliwosci sprawdzenia. Podlaczalem 220V w 4 a 5 i byla qpa, czy mam probowac zatem 2 - 4, lub 2 - 5? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 9 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2002 Ok wysmarowalem conieco w Gimp'ie :D Rezystancja, o ktorej pisaliscie jest pomiedzy 1 a 3 o ile dobrze pamietam - nie mam teraz mozliwosci sprawdzenia. Podlaczalem 220V w 4 a 5 i byla qpa, czy mam probowac zatem 2 - 4, lub 2 - 5? w takim razie sproboj podlaczyc napiecie 12V pod styki 4 , 5 powinienes uslszec tykniecie przekaznika a wtdy to juz proste 4,5 cewka 2 styk glowny 1 , 3 pozostale normalnie zamkniety , normalnie otwarty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dARIO Opublikowano 9 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2002 Ok wysmarowalem conieco w Gimp'ie :D Rezystancja, o ktorej pisaliscie jest pomiedzy 1 a 3 o ile dobrze pamietam - nie mam teraz mozliwosci sprawdzenia. Podlaczalem 220V w 4 a 5 i byla qpa, czy mam probowac zatem 2 - 4, lub 2 - 5? Ewidentnie 4 i 5 to cewka, którą trzeba zasilić by przełączyć styki. Pytanie teraz tylko na jakie ona jest napięcie ? Pomiędzy 1-3 miałeś rezystancję (więcej niż 0 ohm), czy zwarcie (ok. 0 ohm) ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Highlander Opublikowano 9 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2002 Ok wysmarowalem conieco w Gimp'ie :D Rezystancja, o ktorej pisaliscie jest pomiedzy 1 a 3 o ile dobrze pamietam - nie mam teraz mozliwosci sprawdzenia. Podlaczalem 220V w 4 a 5 i byla qpa, czy mam probowac zatem 2 - 4, lub 2 - 5? Ewidentnie 4 i 5 to cewka, którą trzeba zasilić by przełączyć styki. Pytanie teraz tylko na jakie ona jest napięcie ? Pomiędzy 1-3 miałeś rezystancję (więcej niż 0 ohm), czy zwarcie (ok. 0 ohm) ? Hmm, a nic sie nie stalo jak sobie beztrosko 220V w cewke podpielem? :oops::?: A co do rezystancji to byla na pewno o wiele wieksza od 0 wiec to nie zwarcie, cos chyba 200 - 300 tak jak pisaliscie. P.S. Dzieki wszystkim za pomoc :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 9 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2002 Hmm, a nic sie nie stalo jak sobie beztrosko 220V w cewke podpielem? :oops::?: A co do rezystancji to byla na pewno o wiele wieksza od 0 wiec to nie zwarcie, cos chyba 200 - 300 tak jak pisaliscie. P.S. Dzieki wszystkim za pomoc :!: Hmm......... a nie pytales na jakie napiecie jest cewka ? 8O jezeli na 12V to raczej mozesz po nowy przekaznik zapylac :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Highlander Opublikowano 9 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2002 Hmm, a nic sie nie stalo jak sobie beztrosko 220V w cewke podpielem? :oops::?: A co do rezystancji to byla na pewno o wiele wieksza od 0 wiec to nie zwarcie, cos chyba 200 - 300 tak jak pisaliscie. P.S. Dzieki wszystkim za pomoc :!: Hmm......... a nie pytales na jakie napiecie jest cewka ? 8O jezeli na 12V to raczej mozesz po nowy przekaznik zapylac :? Tak, chcialem z cewka 12V, ale na szczescie kupilem 2 sztuki :mrgreen: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 9 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2002 Sprawdz dla pewnosci multimetrem, czy masz przejscie na cewce, moze udalo ci sie jej nie skopcic ? :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dARIO Opublikowano 9 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2002 Sprawdz dla pewnosci multimetrem, czy masz przejscie na cewce, moze udalo ci sie jej nie skopcic ? :PRaczej małoprawdopodobne by to przeżyła :( ... Niech idzie do sklepu elektrycznego i kupuje R-15 i niema co tu kombinować :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Highlander Opublikowano 9 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2002 Sprawdz dla pewnosci multimetrem, czy masz przejscie na cewce, moze udalo ci sie jej nie skopcic ? :P A nie powinno mi toto ekslodowac w twarz albo wywalic korki jak sobie podlaczylem 220V pod cewke? :mrgreen: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 9 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2002 Sprawdz dla pewnosci multimetrem, czy masz przejscie na cewce, moze udalo ci sie jej nie skopcic ? :P A nie powinno mi toto ekslodowac w twarz albo wywalic korki jak sobie podlaczylem 220V pod cewke? :mrgreen: Takie ceweczki nie wybuchaja w twarz :lol: Mozesz ewentualnie poczuc lekki smrodek, lub zaobserwowac minimalna ilosc dymku :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 9 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2002 Sprawdz dla pewnosci multimetrem, czy masz przejscie na cewce, moze udalo ci sie jej nie skopcic ? :P A nie powinno mi toto ekslodowac w twarz albo wywalic korki jak sobie podlaczylem 220V pod cewke? :mrgreen: Takie ceweczki nie wybuchaja w twarz :lol: Mozesz ewentualnie poczuc lekki smrodek, lub zaobserwowac minimalna ilosc dymku :P Cewka o resystancji 200 - 300 ohm , jest z dosc cienkiego drutu. A przy 50 Hz "siec 220v" ma juz niezlą indukcje "H" prad jaki przrz nia poplynie wcale nie musi byc taki duzy jak moglo by sie wydawac , a to dlatego ze jest napiecie zmienne 50 Hz a cewki to bardzo dziwne ustrojstwo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Highlander Opublikowano 9 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2002 Ok, wiec tak, wrocilem do domku i zaczelem eksperymenty i po kilku probach i jednym spieciu 8O , wyciagam nastepujace wnioski: 1,3 - cewka (slychac takie fajne PSTRYK) 2 - styk glowny 4 - normalnie zamkniety 5 - normalnie otwarty Podczas eksperymentow 220V odwiedzilo chyba wszystkie styki, a mimo to przekaznik dziala bez problemu - pancerny jakis czy co? :mrgreen: Niniejszym, z wasza pomoca oglaszam sie dyzurnym ekspertem ds. przekaznika H500F12-2-C :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Highlander Opublikowano 9 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2002 Aha, jeszcze jak ten shit wyglada: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...