Prog Opublikowano 19 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2005 Mam taki problem. Chciałbym zrobić sieć złożoną z 6 komputerów, z mozliwością rozbudowy do 12 stanowisk. Usługa internetowa pochodzi od TP S.A. i jest to DSL 1MB/s. Chciałbym to wszystko połączyć razem. mój problem polega na doborze i podłączeniu sprzętu. Mianowicie nie wiem jakich firm i jakie modele urządzeń wybrać, aby pasowały do moich oczekiwań. Jakiej firmy Router, switch, czy Hub itp. Prosiłbym o poradę, jaki sprzęt kupić, co polecacie, a potem jak to podłączyć razem, by działało na tym 1 MB/s łączu. Dziękuję za wszelkie informacje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prog Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 Proszę o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silver_21 Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 Potrzebny ci będzie Router z modemem ADSL, z jednym wejściem WAN (RJ11), jednym lub kilkoma wejściami LAN (RJ45), najlepiej z DNS i DHCP i wbudowanym firewallem. Co do switchy to wybierz jakiś 8 portowy (8xRJ45) lub 16 portowy jeśli zamierzasz kiedyś zwiększyć ilość użytkowników. Najpopularniejsze firmy tych urządzeń to 3com i D-link. Jeśli ktoś zna jeszcze jakieś dobre firmy to niech mnie poprawi. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prog Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 Do podłączenia tego potrzebne są jakieś specjalne kable itp. ? Czyli, co najpierw podłączam do Routera siec DSL, a potem od ruoutera kablami do swichy, tak? Potem ze switch`y do kompów. Ale jak do tego zestawu jeszcze podączczyć serwer drukowania. Sieciową drukarkę. Coś specjalnego potrzeba? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jg5 Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 Potrzebny ci będzie Router z modemem ADSL, z jednym wejściem WAN (RJ11), jednym lub kilkoma wejściami LAN (RJ45), najlepiej z DNS i DHCP i wbudowanym firewallem. Co do switchy to wybierz jakiś 8 portowy (8xRJ45) lub 16 portowy jeśli zamierzasz kiedyś zwiększyć ilość użytkowników. Najpopularniejsze firmy tych urządzeń to 3com i D-link. Jeśli ktoś zna jeszcze jakieś dobre firmy to niech mnie poprawi. Pozdro 1226927[/snapback] Chyba pomyliło Ci się z neostradą... W DSL od TPSA dają modem z portem LAN (RJ45) do którego wystarczy zwykły router który posiada port WAN RJ45 np. planet 401D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prog Opublikowano 23 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2005 Możecie podać mi jakieś adresy stron z poradnikami dotyczącymi tworzenia sieci? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2005 http://sierp.net/faq/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prog Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 Może macie jakieś propozycje dotycxzące firm. Prosiłbym o jakieś poradniki - www. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuKaSeKbP Opublikowano 29 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2005 Może macie jakieś propozycje dotycxzące firm. Prosiłbym o jakieś poradniki - www. 1239876[/snapback] przeciez kolega dal linka do poradnika www: 1231876[/snapback] bdb strona Jezeli chcesz aby firma Ci to zakladala.. to duzo zaplacisz.. poszukaj jakiegos czlowieka w okolicy ktory Ci to zrobi.. a koszt duzo mniejszy.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...