Skocz do zawartości
postal1

-12v Mam -7v ?

Rekomendowane odpowiedzi

witam

czy taki odczyt wartości -12V jest prawidłowy? pokazuje go speedfan oraz MBM5

w biosie nie da rady - nie mam tam tego...

czy to mozliwe zeby komp dzialal w ogole ? dodam ze od pewnego czasu zauwazylem dziwne "zawiechy" kompa (jak zostawiam na noc emule to rano wlaczam monitor a ten jakby w ogole komp nie odpowiadal - wisi i tylko reset pomaga) wczesniej tak nie bylo ale nie spojrzalem takze na wartosc -12V .... zawsze patrzylem na vcore i +12V :?

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

komp mi zaczał nawet wisiec jak go nie zostawiam na noc - po prostu nagle sie zatrzymuj i nic nie reaguje - objaw jakby od przekreconego GPU ale do normalnego dzialania nie podkrecam karty...

czy to mozliwe ze to przez zasilacz ? bo jak popatrze na te wykresy to i +3.3V mam chyba za niskie...

jest stałe ale niskie :? a komp sam bez wyraźnego powodu zaczął się wieszac - raz nawet w biosie sie zamulił...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak takiego miernika uzywac ? bo nie mam pojecia kompletnie jak to sprawdzic :(

1228137[/snapback]

Miernika normalnie...

Czarny obok zoltego to masa 5V a zolty faza 5V (czyli przyslowiowy - i +)

Tosamo z czerwonym i czarnym obok (12V i GND)

WTYCZKA MOLEC (ta od HDD zasilania)

CZERWONY CZARNY CZARNY ZOLTY

czyli

12+ 12GND 5GND 5+

Opis wtyku zasilajacego plyte masz w instrukcji od niej na 99% i tam masz rozpiske pinow

Miernik ma koncowki tak zrobione ze raczej nie powinienes miec z tym klopotu

Aczkolwiek zstanawiaja mnie ujemne temperatury (freon?) czy to jakies przeklamanie? Bo moze cos szwankuja czujniki na plycie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ujemne temp to wina zle ustawionego MBM ;)

pojechalem specjalnie po miernik - pomierzylem wg instrukcji na stronie neotec`a i tak :

+3,3V - mam stałe 3.46

+12V - lata pomiedzy 12.19 a 12.23

+5V - lata pomiedzy 5.21-5.26

czy takie napiecia są ok ? jechac z zasilaczem na gwarancje ?

bo juz mnie to tak troche do grafiki przekonuje ze jest walnieta bo komp sie zawiesza tak jak na przekreconym GPU ale to dziwne bo samo z siebie jakby sie zaczelo robic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi