wolferin Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 witam własnie trafiłem na struktury i zaczołem sie bawic , ale jako mi niewychodzi mozecie powiedziec co jest nietak #include <iostream.h> #include <conio.h> struct dane { char nazwisko [10]; char pensja [8]; }; void wprowadz (struct dane *w) { int i=4; for(i=1;i<4;i++){ cout << "\n nazwisko : "; cin >> (*w).nazwisko; cout << " pensja : "; cin >> (*w).pensja; } } void pokaz (struct dane *w){ cout << " nazwisko :"<< (*w).nazwisko; cout << " pensja : "<<(*w).pensja); getch(); } int main (void){ wprowadz (dane ); pokaz (dane); } za wskazowki bede wdzieczny :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Contrast Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 void wprowadz(struct dane* w) powinno wygladac tak: void wprowadz(dane* w) Bez slowa kluczowego struct (*w).nazwisko to tez nie tak tylko tak: w->nazwisko ; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 hmm w main trzeba jeszcze stworzyc zmienna tylu dane do ktorej bedzie sie wpisywalo i wypisywalo ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VEDAMGO Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2005 hmmm ,zrobilem to troche inaczej, zobacz czy to Cie na cos naprowadzi... z wskaznikami nalezy uwazac bo sa bardzo "zdradliwe" :wink: ,napisz jak czego nie wiesz :rolleyes: #include <iostream.h> #include <conio.h> struct dane { char nazwisko[10]; char pensja[8]; }w; void wprowadz () { int i=4; for(i=1;i<4;i++) { cout << "\n nazwisko : "; cin >> w.nazwisko; cout << " pensja : "; cin >> w.pensja; } } void pokaz () { cout << " nazwisko :"<<w.nazwisko; cout << " pensja : "<<w.pensja; getch(); } int main (void) { wprowadz (); pokaz (); return 0; } Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 28 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2005 brzydko... po co ci zmienna globalna? Contrast dobrze gada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...