ffreak Opublikowano 9 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2002 Do jakich temperatur moze rozgrzwac sie moj duron 750 po podkreceniu, chcialbym go podkrecic juz tak na stale, jak najwyzej, ale zeby zachwowywal sie stabilnie, czytalem tu kiedys gdzies na forum, ze durony moga osiagac temp. nawet do 90C, ale jakos mi sie nie chce wierzyc, czy 60 stopni to juz bardzo duzo? czy nie wysypie mi sie po miesiacu? W tej chili mam jakis coolerek, ktory osiaga ok. 4350 obrotow i temp w idle do 30 stopni, a w stress do 40. Jeszcze jedno, mam teraz System Clocka na 100.18, a mnoznik 7.5, a zamierzam go podkrecic do ok. 900, moze 950, zatem czy lepiej bedzie np. 133 x 7, czy np. 115 x 8, bo czytalem tu kiedys, ze nie ma sensu krecic fsb powyzej 115 (w duronach oczywisice) ? Aha, moja plyta to PC-Chips M807, przy okazji ie ktos cos o tej plycie? Moze ktos ma instrukcje, bo na www.pcchips.com.tw (czy cos takiego) nie znalazlem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 9 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2002 ja mam 50-55 stopni przy o/c do 1250 z 1100 to raczej dużo ale nie 90 . baz przesady........ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 9 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2002 Trudno jednoznacznie okreslic jaka bedzie mial temperature. Jedno mozna okreslic, dobrze by bylo gdyby nie nagrzewal sie do ponad 50 stopni. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 9 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2002 Umnie 62 stopnie = niestabilność. Tz procek wysypuje się przy mocnym testowaniu teraz jak jest chłodno mam 48* MAX i szystko chodzi ok. Odpowiedz sobie sam na to pytanie czy dla procka 60* to duzo. 90 stopni hehe N/C Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ffreak Opublikowano 9 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2002 no to z temperaturami prockow juz wiem, dzieki a jak jest z temperatura gf2mx, mam na nim tylko radiator i jest naprawde bardzo goracy i to bez podkrecania, zawsze tak jest? no, a jak myslicie, jelsi chodzi o fsb i mnoznik, co lepiej? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 no to z temperaturami prockow juz wiem, dzieki a jak jest z temperatura gf2mx, mam na nim tylko radiator i jest naprawde bardzo goracy i to bez podkrecania, zawsze tak jest? no, a jak myslicie, jelsi chodzi o fsb i mnoznik, co lepiej? Oczywiście im wyższa mgistrala tym lepiej, bo podkręcasz cały komputer a nie tylko procesor. A to że przy duronach powyżej 115 nie am sensu, ale tylko na płytach z dzialnikiem 1/3 lub wyższym gdy nei ma się odblokowanego procka. Bo wtedy sporo wzrasta taktowanie szyny pci (przy 115 wynosi już 38,33(3)), a to grozi utratom danych na dysku lub jego padnieciem. Jak masz taką możliwość i pamiątki wytrzymują to wal i magistralę 150... A do co mx to załóż jakikolwiek wiatrak (może być i 80x80 :D ) i wtedy możesz go podkręcić, a tak wysoko jak tylko karta pozwoli (w tej kwestii "szukaj" jest nieocenione...) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 Umnie 62 stopnie = niestabilność. Tz procek wysypuje się przy mocnym testowaniu teraz jak jest chłodno mam 48* MAX i szystko chodzi ok. Odpowiedz sobie sam na to pytanie czy dla procka 60* to duzo. 90 stopni hehe N/C Nie bedzie sie wysypywal przy 62 , jak mu dasz wiekszego Vcora . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 Umnie 62 stopnie = niestabilność. Tz procek wysypuje się przy mocnym testowaniu teraz jak jest chłodno mam 48* MAX i szystko chodzi ok. Odpowiedz sobie sam na to pytanie czy dla procka 60* to duzo. 90 stopni hehe N/C Nie bedzie sie wysypywal przy 62 , jak mu dasz wiekszego Vcora . Mylisz się vcore 1.85v Dziwne, że jak jest chłodniej to chodzi cacy :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 Umnie 62 stopnie = niestabilność. Tz procek wysypuje się przy mocnym testowaniu teraz jak jest chłodno mam 48* MAX i szystko chodzi ok. Odpowiedz sobie sam na to pytanie czy dla procka 60* to duzo. 90 stopni hehe N/C Nie bedzie sie wysypywal przy 62 , jak mu dasz wiekszego Vcora . Mylisz się vcore 1.85v Dziwne, że jak jest chłodniej to chodzi cacy :) U mnie tak bylo , podnioslem Vcore na 1.8 i nie bylo restartu przy danej temp ( 58 stopni chyba ) , ale jak mowisz to sie dzialo w upaly a teraz jest luzik . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 Umnie 62 stopnie = niestabilność. Tz procek wysypuje się przy mocnym testowaniu teraz jak jest chłodno mam 48* MAX i szystko chodzi ok. Odpowiedz sobie sam na to pytanie czy dla procka 60* to duzo. 90 stopni hehe N/C Nie bedzie sie wysypywal przy 62 , jak mu dasz wiekszego Vcora . Mylisz się vcore 1.85v Dziwne, że jak jest chłodniej to chodzi cacy :) U mnie tak bylo , podnioslem Vcore na 1.8 i nie bylo restartu przy danej temp ( 58 stopni chyba ) , ale jak mowisz to sie dzialo w upaly a teraz jest luzik . Tak tylko, że umnie nie było restartow ale np jak testowałem podkręconego procka hot cpu tester to procek nie wyrabiał czyli program mowil, ze nie moze przeprowadzic dalej testowania i jakis error. Byłem pewnien, ze to temperatura, i miałem racje, bo teraz jest ok :mrgreen: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 Chłopie nie kręć tego procka na tej jakrze chu*** płycie po se kąpa spieprzysz co prawda nie miałem takiej płyty ale miałem inną płytę op pcchips'a i wiem z doświadczenia że pcchips nie sprzyja podkręcaczom. Jeżeli chcesz kręcić to kup nową płytę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 Chłopie nie kręć tego procka na tej jakrze chu*** płycie po se kąpa spieprzysz co prawda nie miałem takiej płyty ale miałem inną płytę op pcchips'a i wiem z doświadczenia że pcchips nie sprzyja podkręcaczom. Jeżeli chcesz kręcić to kup nową płytę. Dlaczego ma zalezec od plyty czy spieprzy kompa ? Jak sie da podkrecac to niech podkreca. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blade Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 moj duren przy pelnym obciarzeniu na 910Mhz (133+7 X6.5) osiaga do 47 stopni (ale bude mam otwarta, co przy Volcano 6Cu+ daje efekt lotniska :lol: Btw, myslicie, ze przy lepszym zasilaczu da sie wycisnac z plyty wiecej niz 140MHz na tym durniu??? (powyzej 140 mam BIOS ROM CHECKSUM ERROR, ale zasilacz bez obciazenia daje 3,14 na 3.3 i 4.85 na 5 . Po onizeniu magistali i zmianie mnoznika procek biega na 950 bez bolu) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 Chłopie nie kręć tego procka na tej jakrze chu*** płycie po se kąpa spieprzysz co prawda nie miałem takiej płyty ale miałem inną płytę op pcchips'a i wiem z doświadczenia że pcchips nie sprzyja podkręcaczom. Jeżeli chcesz kręcić to kup nową płytę. Dlaczego ma zalezec od plyty czy spieprzy kompa ? Jak sie da podkrecac to niech podkreca. Jak jóż wspomniałęm miałem pcchips'a i celerona 300a podkręciłęm go na 450mhz (czyli standart) i tak przez 3 miechy ładnie sobie działał aż nagle pewnego dnia uruchamiam kompa i [gluteus maximus] okazało się że poszły ramy płyta i procek. Tak więc procka można zakręcić na tej płycie ale nie na długo oczywiście mogę się mylić i i kom może mu chodzić ładne parych lat, jak chce niech kręci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 Jak jóż wspomniałęm miałem pcchips'a i celerona 300a podkręciłęm go na 450mhz (czyli standart) i tak przez 3 miechy ładnie sobie działał aż nagle pewnego dnia uruchamiam kompa i [gluteus maximus] okazało się że poszły ramy płyta i procek.Tyle tylko że to prawie napewno nie była wina procka ani płyty. Po prostu zasilacz pewnikiem był przeciążony (albo jakiś poserwisowy) i zadał trochę więcej napięcia na płytę niż powinien Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 Tyle tylko że to prawie napewno nie była wina procka ani płyty. Po prostu zasilacz pewnikiem był przeciążony (albo jakiś poserwisowy) i zadał trochę więcej napięcia na płytę niż powinien Zaśłke mam po dziś dzień codegen 300W (kupowany pół roku temu). I napewno nie mugł być przeciążony. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 Tyle tylko że to prawie napewno nie była wina procka ani płyty. Po prostu zasilacz pewnikiem był przeciążony (albo jakiś poserwisowy) i zadał trochę więcej napięcia na płytę niż powinien Zaśłke mam po dziś dzień codegen 300W (kupowany pół roku temu). I napewno nie mugł być przeciążony. Condongen to shit jakich malo Nie mozesz z nim byc niczego pewien ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ffreak Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 dzieki, za wszystkie odpowiedzi, ale jescze pare pytanek jest tu moze jeszcze ktos, kto posiadal/posiada plyte pc-chips i podkrecal na niej procesor? i jeszcze pytanie do Pieklo, jaki miales model tej plyty? Jesli M807, to moze zostala Ci instrukcja, ja nie dostalem, razem z kompem (a kupowalem o ze 2 lata temu), a teraz nie moge tego niegdzie znalezc, nawet na fimreowej stronie, moze wiesz, gdzie to znalezc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 11 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2002 A po co ci instrukcja???? Przecież wszystko powinieneś mieć opisane na lamicie płyty i tam będą wszystkie tabelki i opisy zworek (switchy). Pozostaje uważnie poczytać posprawdzać i do dzieła! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...