soska66 Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 Mam stworzoną bazę z dużą ilością wpisów. Wyświetlając jej zawartość, sortuje je wg nazwy pola( w tym przypadku tytul). Jednak wszystkie tytuly zaczynające sie na polska litera np. Ł, Ż itp. wyrzucane są na końcu spisu....po literze Z. Jak to poprawić żeby wyswietlay sie tam gdzie ich miejsce czyli Ł po L, Ś po S??? Wszystkie tytuły zaczynaja sie (i tak sa wprowadzaner do bazy) z duzej litery (jesli to ma znaczenie) prosze o pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 http://www.informit.com/articles/article.a...328641&seqNum=3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soska66 Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 No dobra....ale jak to zrobić (ustawić te parametry i wartości) już dla gotowej tabeli lub bazy. Bo na yej stronie podają przykłady jedynie przy tworzeniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soska66 Opublikowano 31 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2005 HELP!!:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xav Opublikowano 1 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2005 jakie masz kodowanie w Bazie MySQL iso-8859-2 (-pl) ? ja się z tym problemem nie spotkałem u siebie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soska66 Opublikowano 1 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2005 no coś nie gra w programie EMS MySQL Manager sortuje prawidłowo. Widzi też wszystki epolskie litery w phpmyadmin natomiat - ś widzi jako ?, i sortuje źle (Ł, Ś na końcu, po literze Z). Ale pobiera z bazy już dobrze (Ś a nie ?), tyle, że nie sortuje. poza tym jak zmienić kodowanie w bazie na cp1250 (bo takie mam w skryptach php). dodawalem linijke default-character-set w my.ini, ale albo to wogole nie dziala, albo dziala tytlko bez efektow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soska66 Opublikowano 1 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2005 wpisalem default-character-set=utf8 i niby pomoglo z jednym wyjatkiem litere ś widzi w bazie jako ?. po odczytaniu z bazy (juz na stronie) widzi jednak już ś jako ś, ale nie sortuje go tzn. wyrzuca go na koncu po z. Z pozostałymi literami jest wporząsiu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...