Skocz do zawartości
mikaelus

Czy istnieje taka ciecz... :)))

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wszystko bo spada lepkosc i gestosc, wtedy ta mieszanka ma lepszy kontakt z metalem na poziomie czasteczek oczywiscie bo potrafi sie wcisnac w kazda szpare. Napiecie powierzchniowe tez jest powaznie obnizone. Z wykresow na pojemnosc cieplna i paru innych owszem wynika ze jest gorsza ale zauwazcie ze nie ma wykresu na "wynik ogolny" w ktorym ta mieszanka wypada najlepiej.

BTW Feluke kope lat 8) Jak tam bloczek robi sie ??

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może spytam tak- Jaka ciecz ma najlepszą przewodność cieplną?? Bez względu na jej inne właściwości (np. łatwopalność).

Napewno denaturat jest najlepszy to ciecz do wszystkiego: picią, spryskiwaczy, chłodzenia i dezynfekcji... oprócz tego ma wspaniały bukiet i piękną barwe... ;) Dexter a co myslisz o wodzie brzozowej? ona tez ma podobne chyba właściwosci... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale pomijając łatwopalność denaturatu... i jego bukiet ;) to lepiej odprowadza ciepło od wody?

W ukladzie otwartym tak. Tylko ze musialbys szybko uzupelniac jego braki 8) W ukladzie zamknietym nie za bardzo chyba ze pod lekkim cisnieniem zeby utrzymac go caly czas w stanie cieklym. Wtedy jego lepsze wlasciwosci jak lepkosc i mniejsze napiecie powierzchniowe pozwoli mu skuteczniej od wody "wciskac sie" w metal i odbierac cieplo oraz skutecznie oddawac w chlodnicy. Poniewaz alkohole maja mniejsza pojemnosc cieplna to musza krazyc z wieksza predkoscia aby lokalnie sie nie nagrzewaly za szybko.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pytam się dlatego, że w tej chwili dla mnie WC to nie lada wyzwanie (kasę może jeszcze bym zebrał, ale socketa mam szczelnie obudowanego kondensatorami, więc coś większego już nie wchodzi) i próbowałem się pobawić w chłodzenie radiatora stojącą cieczą (był to taki topik - Water Radiator) i odprowadzanie z niej ciepła wiatrakiem na takim bloczku, więc zależało mi na jak najlepszym odprowadzaniu przez nią ciepła.

Aha, ktoś w tamtym temacie pisał, że lepiej by było nie wypełniać tego dużą ilością wody tylko utrzymywać żeberka wilgotne. Jakieś pomysły jak tego dokonać (wlać mniej wody, czy zmieszać z czymś?!?!).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry stary ale cieczy o takiej pojemnosci cieplnej zeby przez kilka godzin wchlaniala w siebie moc cieplna rzedu kilkudziesieciu watow i objetosci paru centymetrow szesciennych to nie ma 8) Nawet jak ja chlodzisz powietrzem to powierchnia oddawania tego ciepla jest znikoma. Zobacz na chlodnice czy nagrzewnice jakie tam sa powierzchnie. IMHO musisz zrobic obieg zamkniety z chlodnica jak chcesz wydajnie to robic.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytalem ojca (jakies olimpiady z chemi i fizyki wygral) mowi ze najlepsza przewodnosc cieplna ma rtec (Hg hyba) tylko po 1 jest trujaca a p 2 trzeba monstrualnej pompy zeby to przepompowac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW Feluke kope lat  8) Jak tam bloczek robi sie ??

Pozdro

Dexter

Milo Cie znowu zobaczyc. Bloczek jak narazie sie nie robi bo nie mam czasu (liceum daje wycisk) a miedz jest u dziadka gdzie bede robic ten bloczek. Poczekam chyba do feri albo jakiegos dluzszego weekendu zeby pojechac i zaczac go robic. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytalem ojca (jakies olimpiady z chemi i fizyki wygral) mowi ze najlepsza przewodnosc cieplna ma rtec (Hg hyba) tylko po 1 jest trujaca a p 2 trzeba monstrualnej pompy zeby to przepompowac

Bo to metal i nie dziwota. Ma niska temperature topnienia dlatego jest plynna. Masz racje ze przepompowac takie cos to graniczy prawie z cudem 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo to metal i nie dziwota. Ma niska temperature topnienia dlatego jest plynna. Masz racje ze przepompowac takie cos to graniczy prawie z cudem 8)

Pamiętacie topic o pompce 6000 l/h??? :twisted: :twisted: :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...