mikaelus Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 Czy istnieje taka ciecz, która miałaby dużą pojemność cieplną, ale łatwo byłoby ją ochłodzić. Woda jest fajna, ale jej trzeba dużo, bo wolno się chłodzi... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 Mieszanka woda-metanol 70:30 Posiada lepsze wlasciwosci transferu ciepla od samej wody i ma nizszy punkt zamarzania (dobre info dla freonowcow 8) ) Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATZ Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 Mieszanka woda-metanol 70:30 Posiada lepsze wlasciwosci transferu ciepla od samej wody i ma nizszy punkt zamarzania (dobre info dla freonowcow 8) ) Pozdro Dexter A gdzie można nabyć metanol :D Czym to uzasadnisz :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 Czym to uzasadnisz :?: http://www.overclockers.com/articles609/ Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 Hmm... nie znam się za bardzo, ale czy myślicie, że dosypanie do takiego roztworu, sproszkowanego alu czy miedzi poprawiłoby przewodność ciepła (hmm... pewnie nie, bo metal osiadłby szybko na dnie...?)? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 Aha i jeszcze jedno - patrząc na te staty na overclockers to chyba lepsze byłoby połączenie wody z etanolem?! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 Dex chyba Ci sie cos pomylilo. We wszystkich wykresach woda jest lepsza od polaczenia wody z metanolem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATZ Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 Z tego co mi wiadomo Metanol to alkohol metylowy! Jak to sie ma do miedzi,aluminium a przede wszystkim do gumowych rurek? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 Dex chyba Ci sie cos pomylilo. We wszystkich wykresach woda jest lepsza od polaczenia wody z metanolem. Też to zauważyłem - wszystko poza temp. zmarzania jest na korzyść wody. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 Nie wszystko bo spada lepkosc i gestosc, wtedy ta mieszanka ma lepszy kontakt z metalem na poziomie czasteczek oczywiscie bo potrafi sie wcisnac w kazda szpare. Napiecie powierzchniowe tez jest powaznie obnizone. Z wykresow na pojemnosc cieplna i paru innych owszem wynika ze jest gorsza ale zauwazcie ze nie ma wykresu na "wynik ogolny" w ktorym ta mieszanka wypada najlepiej. BTW Feluke kope lat 8) Jak tam bloczek robi sie ?? Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bLaSterD Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 Hmmm a jaka jest wydajność czystego... pysznego denaturatu?? Dexter.... sypnij no teorią te przeciez jest jakiś tam metanol czy etanol... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 Hmm... mi najbardziej zależało na pojemności i przewodności cieplnej, więc chyba zostanę przy wodzie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bLaSterD Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 Ja mysle nad denaturatem... bo zawsze w ciężkich chwilach mozna by łyknąć na "rozjaśnienie" (czyt. zaciemnienie) drogi... :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 Primo denaturat jest latwo palny. Secundo nieladnie pachnie 8) Dwa powazne powody zeby go nie stosowac 8) Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 Czyli nic lepszego od wody nie ma...? Ehh... :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 Jezeli to uklad otwarty z jakims zbiornikiem to IMHO nie ma nic lepszego od wody. Jezeli to uklad zamkniety z mala iloscia plynu chlodzacego wewnatrz ukladu to woda+metanol. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bLaSterD Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 Ale pomijając łatwopalność denaturatu... i jego bukiet ;) to lepiej odprowadza ciepło od wody? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 Może spytam tak- Jaka ciecz ma najlepszą przewodność cieplną?? Bez względu na jej inne właściwości (np. łatwopalność). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 na overclockers pisali cos o Fluorinercie....... podobno extra tyle ze cana taka nie tegez....... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bLaSterD Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 Może spytam tak- Jaka ciecz ma najlepszą przewodność cieplną?? Bez względu na jej inne właściwości (np. łatwopalność).Napewno denaturat jest najlepszy to ciecz do wszystkiego: picią, spryskiwaczy, chłodzenia i dezynfekcji... oprócz tego ma wspaniały bukiet i piękną barwe... ;) Dexter a co myslisz o wodzie brzozowej? ona tez ma podobne chyba właściwosci... ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 Ale pomijając łatwopalność denaturatu... i jego bukiet ;) to lepiej odprowadza ciepło od wody? W ukladzie otwartym tak. Tylko ze musialbys szybko uzupelniac jego braki 8) W ukladzie zamknietym nie za bardzo chyba ze pod lekkim cisnieniem zeby utrzymac go caly czas w stanie cieklym. Wtedy jego lepsze wlasciwosci jak lepkosc i mniejsze napiecie powierzchniowe pozwoli mu skuteczniej od wody "wciskac sie" w metal i odbierac cieplo oraz skutecznie oddawac w chlodnicy. Poniewaz alkohole maja mniejsza pojemnosc cieplna to musza krazyc z wieksza predkoscia aby lokalnie sie nie nagrzewaly za szybko. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 Ja pytam się dlatego, że w tej chwili dla mnie WC to nie lada wyzwanie (kasę może jeszcze bym zebrał, ale socketa mam szczelnie obudowanego kondensatorami, więc coś większego już nie wchodzi) i próbowałem się pobawić w chłodzenie radiatora stojącą cieczą (był to taki topik - Water Radiator) i odprowadzanie z niej ciepła wiatrakiem na takim bloczku, więc zależało mi na jak najlepszym odprowadzaniu przez nią ciepła. Aha, ktoś w tamtym temacie pisał, że lepiej by było nie wypełniać tego dużą ilością wody tylko utrzymywać żeberka wilgotne. Jakieś pomysły jak tego dokonać (wlać mniej wody, czy zmieszać z czymś?!?!). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 Sorry stary ale cieczy o takiej pojemnosci cieplnej zeby przez kilka godzin wchlaniala w siebie moc cieplna rzedu kilkudziesieciu watow i objetosci paru centymetrow szesciennych to nie ma 8) Nawet jak ja chlodzisz powietrzem to powierchnia oddawania tego ciepla jest znikoma. Zobacz na chlodnice czy nagrzewnice jakie tam sa powierzchnie. IMHO musisz zrobic obieg zamkniety z chlodnica jak chcesz wydajnie to robic. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 No cóż, pozostaje mi zbierać na WC :D Tylko jak ja to zapakuje do swojego kompa :roll: :?: :!: :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 W wojsku nauczylem sie fajnego powiedzonka "Masz leb i h... to kombinuj" :lol: Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 pytalem ojca (jakies olimpiady z chemi i fizyki wygral) mowi ze najlepsza przewodnosc cieplna ma rtec (Hg hyba) tylko po 1 jest trujaca a p 2 trzeba monstrualnej pompy zeby to przepompowac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 BTW Feluke kope lat 8) Jak tam bloczek robi sie ?? Pozdro Dexter Milo Cie znowu zobaczyc. Bloczek jak narazie sie nie robi bo nie mam czasu (liceum daje wycisk) a miedz jest u dziadka gdzie bede robic ten bloczek. Poczekam chyba do feri albo jakiegos dluzszego weekendu zeby pojechac i zaczac go robic. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 No cóż, pozostaje mi zbierać na WC :D Tylko jak ja to zapakuje do swojego kompa :roll: :?: :!: :?: A po co pakować :P ?? Zerknij na moją fotkę albo reed'a. Wszystko stoi poza kompem. 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 pytalem ojca (jakies olimpiady z chemi i fizyki wygral) mowi ze najlepsza przewodnosc cieplna ma rtec (Hg hyba) tylko po 1 jest trujaca a p 2 trzeba monstrualnej pompy zeby to przepompowac Bo to metal i nie dziwota. Ma niska temperature topnienia dlatego jest plynna. Masz racje ze przepompowac takie cos to graniczy prawie z cudem 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 pytalem ojca (jakies olimpiady z chemi i fizyki wygral) mowi ze najlepsza przewodnosc cieplna ma rtec (Hg hyba) tylko po 1 jest trujaca a p 2 trzeba monstrualnej pompy zeby to przepompowac Bo to metal i nie dziwota. Ma niska temperature topnienia dlatego jest plynna. Masz racje ze przepompowac takie cos to graniczy prawie z cudem 8) Pamiętacie topic o pompce 6000 l/h??? :twisted: :twisted: :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...