Skocz do zawartości
mr_tom

Problem Z Laptopem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zwłaszcza że to mój pierwszy post na tym forum.

Wiem że powinienem zacząć od sprawdzenia w archiwum, ale sprawa jest nagląca, pozatym mam sesje i w przeciągu 3 dni mam 2 zaliczenia semestralne i brakuje mi czasu. Obiecuje, że następnym razem sprawdze w archiwum jak będe coś chciał.

Sprawa jest następujące. Laptop nie chce cię uruchomić, pomimo tego że dostaje napięcie (sam sprawdzałem na końcu kabla). Przy ostatnim uruchomieniu nic nie wskazywała na problemy (zamknał się normalnie). Z tego też powodu wykluczam, iż moze to być wirus, bo takowy chyba dałby znać o sobie. Wiem, że możliwości jest niezmiernie dużo, ale może są jakieś typowe dolegliwości które objawiają się w ten sposób. Pytam, bo laptop jest mi całkowicie obcym urządzeniem. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Aha, sprzęt jest formy Sony ale modelu nie znam, jest jeszcze na gwarancji :) ale kupowany był chyba w USA :(

PS

Czy dysk z laptopa można podpiąć do normalnego PCta?

A do osób z Krakowa mam pytanie, gdzie w Królewskim Mieście znajede serwisy laptoków :P (poza Karmelicką, Gertrudy i Piłsudzkiego)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam nie mam ale znajomy majac lapciaka wiekowego (celina xxxtam) mial podobny problem. w serwisie panowie powiedzieli ze bateria zawinila(jakies tam niby zwarcie nie znam szczegolow) i teraz dziala bez baterii. a raczej dzialal przez jakis czas bo znow cos sie spie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez baterii też nie rusza. Prawdopodbnie poszedł jednak zasilacz (pomimo tego że jest napięcie na końcu kabla), gdyż przy włączaniu go do sieci widać iskrzenie. Podejrzewam, że przyczyną wszystkiego mógł byś skok napięcia w sieci, bo uszkodzeniu uległa też lampka (dokładnie żarówka) podpięta do tego samego gniazdka. Zawiele też nie jestem wstanie powiedzieć dokładniej jak to wyglądało, bo to jest sprzęt mojej dziewczyny i mnie nie było przy tym w momencie awarii, a ona nie jest wstanie dokładnie powiedzieć, co się działo i w jakiej kolejności.

Co do dysku, to pytałem dla pewności, w przypadku gdyby trzebabyło odzyskiwać dane z dysku z laptoka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam podobny problem. kiedyś zamknąłem normalnie system (WinXP) i rano żadnej reakcji na włączenie laptopa (medion md9467). Poprostu nie startował żadna dioda sie nie zaświecała napędy również nie startowały (jakby nie było zasilania). Czasami jeszcze się to zdarza (rzadko bo rzadko ale pojawia sie ten problem) u mnie pomaga odłączenie laptopa od zasilania (prądu) i wyjęcie baterii na kilka sekund. Po włożeniu baterii z powrotem odpala :))) Spróbuj tego pozdrawiam.

PS. i też mi czasami iskrzy przy wkładaniu wtyczki od zasilacza do gniazdka...

Edytowane przez Bialy73

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi