Skocz do zawartości
Peterq

Lama, lama futrzana ze mnie...

Rekomendowane odpowiedzi

...ale co mi tam zapytam...,co to jest dokadnie cas latency?? hmmm moge pamiatki ustawic na 2,5 i 2 i nie rozbi to zadnej roznicy, ktore lepsze??? :twisted: wynikow w sisandrze tez nie zauwazam jakis rewelacyjnych...hmmm... i jeszcze co to dokladnie command rate?? znaczy sie co lepiej 1T czy 2T....hehehe bo wiecei z tego co wyczytalem i z nazwy to nie moge miec stu procetowej pewniosci, a jako ze przyznaje sie do swojej ignorancji mozecie mnie nie besztac tylko wyjasnic, to by bylo najlepiej :P 8O :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CAS=Column Address Strobe Latency=opoznienie

Czyli ilosc cykli zegarowych ktore bedzie czekac kontroler pamieci zanim ten sygnal ustawi. Jezeli taktowanie pamieci masz asynchroniczne na tym swoim athlonku to zmiana tego CI nic nie da natomiast jezeli synchronicznie to i owszem.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cas Latency to ouźnienie jakichś tam sygnałoow dochodzących do pamięci, coś takiego :P Ogulnie im mnie tym lepiej :) Command rate to też (chyba) jakieś tam cośtam w tym stylu, też im mniej tym lepiej. Pamiętaj jednak że ustrawianie za dużych (czyt. małych) wartości tych parametroow wpływa na pamięci podobnie, jak zwiększenie taktowania- bendą wtedy szybsze, ale i ryzyko utraty stabilnosci bedzie większe :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

synchroniczne - pamięć i procesor pracują na tych samych prędkościach (znaczy od proca to mi chodzi o fsb)

asynchroniczne - pamięć i procesor pracują na różnych...

z tego co masz w podpisiewynika że masz asnychroniczne... athlon 1700+ ma 133, a ram 2700 to inaczej ddr333 i ma 166.

a jak sprawdzić - to nalepiej w biosie... poszukaj opcji dot. zmiany clocka od ramu - jak masz inne niż 133 to masz asynchroniczne, a jak masz 133 to masz synchroniczne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...