Skocz do zawartości
DeathBlood

Film Nie Odtwarza Mi Sie Do Konca

Rekomendowane odpowiedzi

a ja sciągnąłem sobie LOTR 3, jest to plik mov jak go otwieram w normalnych progsach typu bestplayer, vplayer lub subeditplayer to mi go odtwarza z rozdziałką 719x536 (chyba) ... a obciązenie procesora z tego złomu z 850 Mhz starym athlonem oscyluje w rejonie 95% ... :) w dodatku obcina mi pół filmu, więcej z prawej strony jak patrzę a mniej z lewej .... wogule format przypomina mi wtedy trochę telewizor 4:3 ... ale jak odtwarzam dedykowanym do movów quicktajmem albo quicktajmem alternative to mi zaczyna odtwarzac zupełnie inny obraz - dokładnie rozdziałka pozioma zmienia się prawie 2x do ponad 1000 punktów i formatu 16:9 - z tego co rozumiem to musi byc plik HDTV bo nawet jego objętośc na to wskazuje:

odtwarzajnie zwykłymi playerami pokazuje 3 pliki po około 700MB

odtwarzanie quicktajmem pokazuje 1 plik ok 2GB (w explorerze widać 3 pliki)

rozumiem, że ta maszyna słabsza z podpisu poprostu nie radzi sobie z HDTV? poprostu odtwarzanie jej w wysokiej rozdziałce powoduje zatykanie sięi stawanie obrazu, przerwy i przeskoki różne, zanikanie dźwięku .... a ta solniejsza maszyna radzi sobie doskonale - wszystko odtwarza w zwiększonej rozdziałce :)

mam pytania w związku z tym:

a) czy zwykłe playery nie radzą sobie z HDTV dlatego odtwarzają wszystko w mniejszej rozdziałce?

B) czy plik można tak zakodować, zeby w zależności od wydajności sprzętu i użytego odtwarzacza raz (na słabym sprzęcie i nieoptymalizowanym odtwarzaczu) odtwarzałą sięgorsza jakosc ale mniej obciążająca sprzet a na silniejszym sprzęcie i odpowednim playerze lepsza jakosć ???

c) czemu Quick time nie obcina mi boków i daje obraz 16:9 a zwykłe playery 4:3? i nie myślcie, ze tu chodzi o moje własne ustawienia odtwarzania bo nie mam komputera od 2 miesiecy i raczej wiem jak odtwarzać filmy :) wymuszenie w zwykłych playerach formatu 16:9 powoduje po prost uzniekształcenie wyświetlanego obrazu przez deformacje ludzi i przedmiorów (rozciągniecie) nic więcej :)

P.S. jakość odtwarzania tego pliku (z uwagi na dwa razy większa rozdziałkę poziomą i inny format) przez Quick tajma jest poprostu porażajaca :) jak dla mnie sporo lepsza od zwykłego DVD

Edytowane przez Mr_Gizmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi