Skocz do zawartości
m4tti

Tt Bigwater...czy Warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam...

Przymierzam sie do zakupu zestawu WC i spodobala mi sie ta opcja...

Jakie macie zdanie na temat tego zestawu?? .Istotna kwestia jest wyglad i kompaktowosc zestawu..

Czy pompka z zestawu jest na tyle wydolna zeby obsluzyc jeszcze jeden blok na GPU??

Nie mam specjalnego doswiadczenia z chlodzeniem wodnym wiec tez zalezy mi na latwym montazu

a z tego co widze bigwater jest banalny w tej kwestii

Bylbym wdzieczny za sugestie....

Do schlodzenia mam Prescotta 3.2 obecnie @ 3.8 Ghz i 6800GT....

pzdr

matti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za taką cene*, to złożysz, zestaw zestaw 100 razy wydajniejszy, ale wybór nalżey do ciebie.

* 589 zł

1258440[/snapback]

Ale skad Ty wzioles cene 589 zł bo jesli mowimy o Big Water to jest to koszt okolo 400 PLN:

Big Water

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie jestem zwolennikiem samodzielnego skłądania ale jak widzę coś tkaiego jak to:

http://www.koolance.com/shop/product_info....&products_id=90

to aż mi ślinka cielnie... a te zestawy co zapodaliście... trochę porażka - te chłodniczki są bardzo małe... napewno nie zagwarantują niskich temp. przy zmniejszonych obrotach wiatraka... :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a te zestawy co zapodaliście... trochę porażka

mi (zakładam ze nam) nie musisz tego mówić ;)

dla mnie to shit lepiej za tą cene z zestawów (jak już tak bardzo ktos chce) to najtanszy od Mate'a :)

No, ale jak to mówią:

..."nie mój cyrk, nie moje małpy"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda jest taka ze niektorzy ludzi ktorzy maja $$$ wola kupic zestawy renomowanych firm. Zestawy ktore sa calkowicie nowe, ktore sa atrakcyjnie zapakowane :) itp.

A co do ich wydajnosci ja sie nie wypowiadam dlaczego? Po prostu nie mialem z nimi do czynienia :) jedynie moge sie domyslac ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale wydajność można przewidzieć biorąc pod uwagę doświadczenie - w tych wszsytskich firmowych zestawikach chłodniczki są malutkie a dodatkowo w Tt jak to zwykle bywa jest głośno - jeśli ktoś ma możłiwość sprowadzenia ze stanów sprzętu to zdecydowanie wybór jest oczywisty - Koolance i link do jednego z ich produktów zapodałem... - ten system ma chłodnicę na którą dmucha 3 wiatraki 120mm :P porównaj z Tt - jeden i chyba 80mm :/ oznacza to że te 3 wiatraki mogą być puszczone na 5V i będzie wydajnie bardzo i cichutko....

Czy warto samemu? oczywiście - na dośc tanim zestawiku mam teraz 39C w stresie (inaczej nie bywa bo cały czas jest zapuszczone UD)na bartoniku 2500@3200 na 1.85V (dupna seria :/) chłodniczka od żuczka, Hydorek L30 (co za burżujstwo :/ wystarczy L20 czy L25) i bloczek domowej roboty - tak się składa że mimo 2 króćców reprezentuje wydajność Uriela :P w planach mam założenie jeszcze mocniejszego bloczku bo ten to najsłabszy miedziany...

Edytowane przez Kyniek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bloczek domowej roboty - tak się składa że mimo 2 króćców reprezentuje wydajność Uriela :P

1258580[/snapback]

w jaki sposob to sprawdzales? czy tak sobie tylko...

Osobiscie uwazam ze zamiast brac TT czy inne drogie badziewia, to lepiej kupic cpc z chlodnica. Wydajnosc bardzo mocno zblizona, jedynie wykonanie mniej efektowne, ale czy bedziesz na to zwracal uwage?

Oczywiscie to zart...ale tak to mozna porownac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzałem bo mam Uriela na właśność a też porównywałem z Crystalem i Nukem z MCS - na szczegółową lekturę zapraszam tu : http://www.overclockers.pl/txt.php?id=waterblocks

W tym tygodniu zacznę składać wreszcie ostateczną wersję mojego chłodzenia... :/ trochę cięcia bydy mnie czeka i zrobienia Prisona Ultra na CPU bo na GPU i NB już bloki są gotowe (wiem - trochę nie ta kolejność)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a TU dobrze wypada cpc :lol:

zawsze byłem bardzo spceptycznie nastawiony do "zestawów" i chyba tak zostanie. Przeciez za te 400 zł kazdy z odrobinką rozmu złoży sobie wc, nie wiem, ale odnosze takie wrażenie, że jak taki "osobnik" kupi sobie zestaw to juz ma wszytko złożone pięknie ładnie... roznica pomiedzy skałdaniem samemu a zestawem jest (chyba) tylko taka że w tym pierwszym przychodzi wszystko w jednym, ładnym, kolorowym pudełku ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale Big Water  w tym tescie wypad dobrze:

1259164[/snapback]

Masz kumpla w stanach?? http://www.koolance.com/shop/product_info....&products_id=90 tu w cenie masz nawet obudowę... ciekawe jak z głosnością BigWater... napewno jendak nie dorównuje tej budzie - ani wydajnością ani ciszą do tego wszystko przychodzi już zainstalowane w środku - wystarczy tylko podpiąć bloki i gotowe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...]odnosze takie wrażenie, że jak taki "osobnik" kupi sobie zestaw to juz ma wszytko złożone pięknie ładnie... roznica pomiedzy skałdaniem samemu a zestawem jest (chyba) tylko taka że w tym pierwszym przychodzi wszystko w jednym, ładnym, kolorowym  pudełku ;)

1259188[/snapback]

wiesz. taki gotowiec ma kilka waznych zalet. przedewszystkim cala wioska Ci zazdrosci [musialem, wybaczcie :P ], masz firmowe chlodzenie, z gwarancja, mniejszy strach [a bo mi sie zaleeeejeeeeee], wezsze rurki [ciezko u nas dostac zestaw na rurkach np, 6/8mm ], z pewnoscia dopasowane elementy i co najwazniejsze - 0 wkladu wlasnego.

Skladajac zestaw samemu, za pierwszym razem, trafia sie na pewne trudnosci, zwlaszcza z dopasowaniem elementow i ich poprawnym umiejscowieniem. Skladajac samemu trzeba troche pokombinowac [idac po kosztach i kupujac np. nagrzewnice ze szrotu, trzeba sie troche pomeczyc z doprowadzeniem jej do stanu uzywalnosci], dobrac elementy [sami widzicie ile jest watkow dotyczacych pompek.. w gotowcu nie ma takiego problemu] itp itd. Nie kazdemu musi sie chciec w to bawic. Tutaj wiekszosc osob jest dobrze obeznana z budowa i zasada dzialania komputera i przedewszystkim sie go nie boi, ale nie wszyscy tak maja [niedawno opublikowalem na pclabie pare zdjec swojego kompa na biurku /zmiany w chlodzeniu/ i po przeczytaniu kilku postow, odnioslem wrazenie, ze lepiej bedzie jak nie napisze ze uruchamiam go przy uzyciu srubokreta, klucza czy dlugopisu [w zaleznosci co pod reka oczywiscie] bo sie ludzie pochoruja [to oczywiscie zart ;) bez obrazy ]. Wiec przynaleznosc do forum poswieconego sprawa kompow, czy samo zainteresowanie alternatywnymi sposobami chlodzenia, nie oznacza ze osoba ta ma podejscie do komputera jak wiekszosc z nas [ drżyj draniu bo nadchodze ;) ].

No dobra... ale mi pofrunely palce po klawiszach.

Ale na koniec:

m4tti: to chyba Twoje pierwsze wc. Wypisz sobie na kartce co Ci jest potrzebne do pelnego zestawu chlodzenia, masz troche kasy, wybierz w ktoryms ze sklepow [w sumie to nie masz za wielkiego wyboru] odpowiednie czesci, poszperaj na forum co inni sadza na ich temat [zapewniam Cie ze na pewno znajdziesz odpowiedz bez zakladania nowego watku] i skladaj sam. To jest naprawde bardzo proste, wystarczy zachowac troche ostroznosci i przedewszystkim myslec co sie robi. A jak boisz sie wycieku to posmaruj krucce plynem do mycia naczyn przed nasunieciem wezy - wtedy na 1000000000% nic stamtad nie poplynie [ale za to bedziesz klal jak szewc sciagajac je w przyszlosci :P ].

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko wez pod uwage ze tu BigWater utrzymuje temp. na poziomie 36* w Load a cpc ponad 50* wiec chyba jest roznica  <_<

1259206[/snapback]

od tego artykułu z cpc na pclab, podchodze bardzo steptycznie do wszystkich testów (no są wyjątki) więc, z kąd wiesz czy nie było tak samo z tym BigWaterem ?

i tu sie zgodze z wypowiedzią kryST1an'a, nic dodac nic ująć, no bo przeciez nikt takiego nie ma na wiosce ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie ma co porównywać zestawów samodzienie składanych z gotowymi... ale jak już koniecznie gotowiec to trzeba też wiedzieć co... wg. mnie jak wejdziesz na strone MCS to tam znajdziesz wszystko i jeszcze fachową poradę a wątpie by goście sprzedający gotowce się znali... a Mate się zna... nawet ci doradzi i poprowadzi za rączkę... jak się boisz szrotu to na allegro można dorwać Black Ice Extreme nawet niedrogo (tzn. w porównaniu z tym co było kiedyś...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Celsjusza - Na Urielu też miałem mniej więcej tyle jak chcesz to zapodam porównania Uriela i tego co teraz mam na procku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakupiłem ten zestaw i jestem z niego zadowolony. Bez kombinowania i poszukiwania różnych elementów masz gotowy zestaw za przystępną cenę(82 Euro w niemczech). Temperatury mam 35 Idle 45 Stress(zestawe jak w podpisie) i całkowita bezgłośność na minimalnych obrotach wentyla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz kumpla w stanach?? http://www.koolance.com/shop/product_info....&products_id=90  tu w cenie masz nawet obudowę... ciekawe jak z głosnością BigWater... napewno jendak nie dorównuje tej budzie - ani wydajnością ani ciszą  do tego wszystko przychodzi już zainstalowane w środku - wystarczy tylko podpiąć bloki i gotowe...

Te 3 wentyle na zdjęciu to chyba 80? bo mi w podobnym chieftecu chłodnica z 3 x 120 jakoś nie chciała się zmieścić tak żeby jeszcze się dało zasilacz włożyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te 3 wentyle na zdjęciu to chyba 80? bo mi w podobnym chieftecu chłodnica z 3 x 120 jakoś nie chciała się zmieścić tak żeby jeszcze się dało zasilacz włożyć.

1268336[/snapback]

Jest napisane :lol: a mi chłodniczka na 3 wentyle 120mm się mieści w zupełności ;) wczoraj traktowałem obudowę wiertarką i diaksem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest napisane  :lol:  a mi chłodniczka na 3 wentyle 120mm się mieści w zupełności ;) wczoraj traktowałem obudowę wiertarką i diaksem ;)

A będziesz tak miły i zapodasz jakąś fotkę jak Ci to wyszło?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakupiłem ten zestaw i jestem z niego zadowolony. Bez kombinowania i poszukiwania różnych elementów masz gotowy zestaw za  przystępną cenę(82 Euro w niemczech). Temperatury mam 35 Idle 45 Stress(zestawe jak w podpisie) i całkowita bezgłośność na minimalnych obrotach wentyla.

1267917[/snapback]

Z podpisu wnioskuje ze to stopnie Abita, a nie Celsjusza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przesadzasz z tymi stopniami Abita - miałem solteca, epoxa a teraz Abita - wszystkie na nf2 - z abitem była ciakawa sprawa bo dopiero po atkualizacji biosu zaczął wstazywać ppodobnie jak epox - poprostu panowie z Abita doszli do wniosku że ich czujka się myli o 10C (sic!) i trzeba obniżyć o 10C wskazania - nie wiem czemu tak panikujesz - sam nie masz abita więc nie wiesz jak naprawdę działa a ja miałem 3 płyty na tyle długo by je dobrze poznać....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi