marco Opublikowano 6 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2005 Hej, Głowie się niestety od kilku godzin nad w sumie trywialnym zapewne zadaniem. Otóż na nieszczęście moje jestem zmuszony zrobić coś na cholernie starym mySQL'a (3.23.xx) [proszę nie pytać - nie nie mam możliwości wymiany na coś z tego tysiąclecia] To coś jest w sumie bardzo proste bo w mySQL 4 można zapisać jako: SELECT id, subdiv FROM dzielnice WHERE EXISTS (SELECT * FROM homes WHERE homes.subdivid = dzielnice.id) ORDER BY subdiv ASC Teraz jak by ktoś obeznany był wstanie mi powiedzieć czemu to nie działa na 3.23 ;) Na 4.1 oczywiście ok. Generalnie chodzi o wyciągniecie z tabeli dzielnice pól id i subdiv ale tylko takich wierszy których id pojawia się w którymś rekordzie subdivid z tabelki homes. Z góry dzięki za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 6 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2005 W sumie to było tak banalne, że aż wstyd pytać. Kawa pomogła ;) SELECT DISTINCT dzielnice.id, dzielnice.subdiv FROM dzielnice INNER JOIN homes ON dzielnice.id = homes.subdivid ORDER BY subdiv ASC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...