Góral Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 może ktoś z uczonych kolegów wyjaśni mi jak to działa... kiedy miałem celerona to wszystko było proste. magistrala 100MHz albo 117, kiedy kręciłem procka. pamięci chodziły z tą samą prędkością magistrali (płyta na BX) teraz kiedy mam durona, zupełnie się pogubiłem. nie mam pojęcia na jakiej magistrali chodzi mój procek i pamięci, oraz co mi da przejście na ddr'y 266 (z wyjątkiem tego że ddr'y są szybsze niż sdram'y). proszę o prosty język ewentualnego komentarza :wink: , bo do tej pory działałem tylko na celeronie. tam to było prostrze... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2002 Wejdz do biosu i zobacz na jakiej magistrali chodzi procek. Procesory takie jak Duron czy Athlon komunikuję z pamięcią przez magistralę taktowaną zegarem 100Mhz, pracującą w trybie DDR, co daje efektywną częstotliwość FSB 200Mhz lub 266 dla Athlona 1200Mhz. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 14 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2002 Prostu mówiąc proc duron standardowo chodzi na 100. jeśli masz ddr to chodzą one na 2xmagistrala czyli w przypadku durona masz 200. A jeśli masz go inaczej ustawionego to masz np. tak: U mnie duron chodzi na 147, a pamiątki na 294 A jak go wrzucę na 166 to proc - 166, a pamiątki 332 A do do postu kolegi wyżej to już od tb 1,0 pojawiły się athlony na fsb 133 (choć były też na 100). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 14 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2002 a do tego wszystkiego dochodzi tez asynchroniczne taktowanie pamieci wzgledem fsb i wtedy mamy w przypadku duraka takie mozliwosci: fsb/memory 100/100 100/133 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Góral Opublikowano 14 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2002 czyli jeśli wymienię sdramy na ddry to system powinien zwiększyć swoją wydajnośc...i to znacznie. bardzo dziękuję za oświecenie mnie w tej materii. pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 14 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2002 czyli jeśli wymienię sdramy na ddry to system powinien zwiększyć swoją wydajnośc...i to znacznie. bardzo dziękuję za oświecenie mnie w tej materii. pozdrawiam. Nie wierzyłbym az w to że dostanie takiego kopa twój durak po przejsciu na DDR sądzę ze jesli masz 512 mb sdram i kupisz sobie 128 mb lub 256 ddr to i tak nieodczujesz róznicy. DDR "rozwiają skrzydla" przy prockach o sporych mhz >1500 i wtedy róznica jest max 20% a z tego co zauważyłem u znajomych i w serwisie to ja stawiałbym na zysk nawet <10 % ] Lepiej zainwestować w sdram (tak niskie ceny są) niż w mniej ddr . P.S. Mam nadziej z nie rozpętam "wojny' Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 14 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2002 Sprawa prosta jak drut :wink: Standardowo Duron działa na FSB 100(200DDR) a pamięci mogą byc taktowane synchronicznie lub asyncroniczne czyli SDR 100 i 133 a DDR 200, 266, 333 i ew. 400 wszystko zależy od płyty. I jeszcze jedno bardzo ważne, bo to trochę mylicie, pamięci DDR nie tyle że są szybsze ale mają większą przepustowość (im szybciej jest taktowana pamięć tym ma większą przepustowość) i tak wzrost wydajmośi jest odczuwalny przy procesorach posiadających również dużą przepustowość danych (to zależy do FSB) np. Duron na FSB 100(200) ma przepustowość 1600mb/s a Athlon z FSB133(266DDR) ma 2100mb/s a pamięci SDR 133 to 1064mb/s a DDR to wiadomo 200 1600mb/s, 266 2100mb/s 333 2700mb/s itd. Wynika z tego że do Durona wystarczą DDR200 (a nawet SDR133 od biedy) szybsze pamięci nic nie dadzą bo procesor nie wykożysta takiej przepustowości więc pamięć będzie się marnować (puste mb). Inaczej sprawa wygląda gdy kręcimy proc wraz ze wzrostem FSB rosnie przebustowość i wtedy szybsze pamięci będą miały sens. Dlatego do Durona lepiej więcej MB SDR niż mniej a DDR, przy których wzrost będzie ale niewielki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...