yacenty Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 Witam! podpne sie tutaj. Mam pamieci 2*512 PDP 4800XBLK jak ustawie kompa 9*300v1.45+3.3% a pamieci 200mhz czyli dostaja 300mhz i timingi 2.5-4-4-8 przy 2.9v to niestety po 5min grzania sprzetu przez SP 2004 dostaje bledy podniesienie napiecia (ktoregokolwiek) lub zmiania timingow na 3-5-5-10 nic nie pomaga. co moze byc nie tak? jak puszcze pamiec na mnozniku 9/10 to spokojnie moge dac 2.7v i timingi 2.5-4-4-8 ktos mial podobne pamieci na swojej plycie? pozdrawiam YacentY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 (edytowane) yacenty Na jakich kostkach są te pamięci? Jak dobrze rozumiem 300 MHz te pamięci robić nie chcą a 270 Mhz (300*9/10) idą, tak? To masz chyba odpowiedź. Nie dają rady na 300 i kropka. Zacznij szukać synchronicznie z prockiem w przedziale 270-300MHz granicy mozliwości tych pamięci na podanych taktowaniach (2.5-4-4-8 ). Zacznij od dolnej granicy ;) A cl3.0 może nie działać w tym konfigu Moje robią tyle co w podpisie (druga para 285) na 2,7V. Mało które tccd (te pamięci są na tych kostkach?) "robią" 300 MHz Edytowane 15 Listopada 2005 przez AndyN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacenty Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 yacenty Na jakich kostkach są te pamięci? Jak dobrze rozumiem 300 MHz te pamięci robić nie chcą a 270 Mhz (300*9/10) idą, tak? To masz chyba odpowiedź. Nie dają rady na 300 i kropka. Zacznij szukać synchronicznie z prockiem w przedziale 270-300MHz granicy mozliwości tych pamięci na podanych taktowaniach (2.5-4-4-8 ). Zacznij od dolnej granicy ;) A cl3.0 może nie działać w tym konfigu Moje robią tyle co w podpisie (druga para 285) na 2,7V. Mało które tccd (te pamięci są na tych kostkach?) "robią" 300 MHz tak pamieci mialy byc na TCCD. dokladnie na 300 nie chca - SP2004 sypie bledami po ok 5 min. jak wroce do domu to bede probowal powalczyc cos z przedzialu 270-300 zobaczymy co wyjdzie czyli na razie pamieci nie reklamowac? pozdrawiam YacentY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 (...) czyli na razie pamieci nie reklamowac? pozdrawiam YacentY He he. A na jakiej podstawie chcesz je reklamować? Obiecywano, że pójdą 300MHz? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacenty Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 He he. A na jakiej podstawie chcesz je reklamować? Obiecywano, że pójdą 300MHz? :)tak :P na pudelku maja napisane pc4800 300mhz cl3-4-4-8 :) i tak koles a wlasciwie firma extremememory je reklamuja :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 (edytowane) moze sprawdz 300-3-4-4-8 ? poza tym zrób testy przy 1T i 2T - nikt nie gwarantuje pracy na 1T ;) Edytowane 15 Listopada 2005 przez Raptor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacenty Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 na starcie juz bylo 2t agressive timings wylaczone probowalem owe 300-3-4-4-8 martwi mnie ze spd podaje 303-3-5-5-10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 Ja mam te same pamiatki i jak na razie full stable synchro z procem zatrzymalo sie @ 280 HTT 2.5-3-4-7 2T -_- Czyli ogolnie porazka... Na razie nic z tym nie robie , czekam az wpadnie troche gotowki to wymienie je na Cruciale 2gb bo powoli zaczyna mi brakowac ramu :-| W ogole jestem ta plyta troche zawiedziony : nie mam mozliwosci z poziomu biosu zmienic na 1T (tylko A64 tweaker) pamiatki nie chca smigac @ 2.5-4-4-8 przy 300 nawet na 2T :/ , ale przynajmniej w przeciwienstwie do poprzedniego DFI dziala :lol: :lol: Od poczatku A64 mam jakiegos pecha do sprzetu :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 Heat coś źle szukasz - jest w corecell w dram settings 1T/2T Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 (edytowane) Nie raptor , juz o tym pisalem , nawet z Andym przegadalismy sporo czasu... Jaki bios bym nie wgral tej opcji nie ma :blink: Edytowane 15 Listopada 2005 przez Heat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 Nie raptor , juz o tym pisalem , nawet z Andym przegadalismy sporo czasu... Jaki bios bym nie wgral tej opcji nie ma :blink: Heat, masz cyfrówkę? Możesz zrobić zdjęcie tego okna biosu? Qrde, przecież to niemożliwe .... :? Flaszowałeś bios razem "z przełącznikami" podanymi w FAQ na pierwszej stronie? Czy coś takiego może być powodem reklamacji płyty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 Jak wroce z roboty to pokaze fotki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lateral Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 Heat może tak (wersja dla BIOSu 3.2): BIOS -> Cell Menu -> DRAM Configuration -> User Config mode: (przestaw na Manual) -> 1T/2T Memory Timing ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 (edytowane) Heat może tak (wersja dla BIOSu 3.2): BIOS -> Cell Menu -> DRAM Configuration -> User Config mode: (przestaw na Manual) -> 1T/2T Memory Timing ... :lol: :lol: Prosze cie nie rob ze mnie półgłówka... A tutaj screen : EDIT : I zeby nie bylo... Tak jest na kazdym biosie :-| Edytowane 16 Listopada 2005 przez Heat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 Heat A może jeśli nie robiłeś tego w ten sposób, wgraj bios w ten sposób: Składnia polecenia flashowania BIOSu z dyskietki (thx Raptor): "profilaktycznie dajcie programowanie z przełacznikiem /Wb /cc /cd /cp" czyli np: AWFL833D.EXE W7100NMS.506 /Wb /cc /cd /cp (dodatkowe parametry umożliwiają flashowanie bootblock'a BIOSa) Czy coś takiego może być powodem reklamacji płyty? A próbowałeś z jedną kostką RAM? Albo z zupełnie innym RAMem? (to wszystko wróżenie z fusów :? ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lateral Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 Hmmm.... a może procesor? Sprawdź (jeśli to możliwe) z innym egzemplarzem profesora :) ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_groen Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 (edytowane) witam mam problem z plyta MSI K8N NEO4 Platinium i pamieciami Kingmax Hardcore PC500 - nie moge uruchomic kompa w trybie dual ddr jak wloze kostki w sloty 1 i 3 to uruchamia sie ale na ddr166, na wczesniejszej plycie MSI K8N Neo2 Platinium chodzilo na fsb250 w dualu. Co to moze byc bios mam 1.9 na razie nie zmienialem na inny!! Update : bios 7125mod175 to samo!!! Edytowane 17 Listopada 2005 przez marcin_groen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 (edytowane) aduh AFAIK problem z ncq dotyczy nie tylko MSI (może kolejna edycja sterów nVidia coś poprawi, np: wbudowany firewall doprowadzi do stanu, że będzie można go używać :mur: ) 7800 i MSI (było): http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=114726&st=281 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=114726&st=284 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=114726&st=293 - rozwiązanie. Tak więc bez histerii ... Edytowane 17 Listopada 2005 przez AndyN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 Jak tak strasznie zalujesz , ze masz MSI to sprzedaj ja i kup sobie DFI . Boze co za ludzie :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimmy007 Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 Niestety wtyka od zasilania mojego Gainwarda 7800GTX Golden Sample jest na tyle duza ze nie da sie jej wcisnac pomiedzy kondensatorki. wystarczy ogolocic wtyczke z obudowy i podpiac gole zaciski, i problem z glowy... jesli nie pomylisz pinow. Ale to juz Twoj problem... :-P :-P :-P Ja tez zaluje ze kupiles MSI :mur: :mur: :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
petrumi Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 (edytowane) Witam. Ostro się rozglądam za duetem MSI neo2 Plat. s.939 AGP i prockiem X2 3800+. W sklepie gdzie prawdopodobnie kupie ten sprzęt są lekko zdezorientowani i do końca nie wiedzą czy to pójdzie. Na moją prośbę wgrają najnowszy BIOS ze strony MSI i postarają się zainstalować choćby Windows dla sprawdzenia stabilności (o licznie Pi przez dobę mogę chyba zapomnieć ;) Twierdzą jednak , że lepiej sprzedać kartę na AGP bo łączenie X2 i AGP to zły pomyśł. A podobno o podkręcaniu tego zestawu mogę zapomnieć. Prawda czy fałsz ? Edytowane 18 Listopada 2005 przez petrumi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 petrumi To topic o płytach pod s939 z PCI-E ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicha Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 Witka sciagnalem najnowszy biosik do mojej mobo MSI K8N Neo4 Platinium V1.A. Po sflashowaniu na nowy wchodze do biosu i patrze a w ustawieniach pamieci widze ze ustawil sam 233 MHz(pokazuje DDR 466). Zostawilem tak i odpalilem winde. Zapodaje Cpu-Z a tam widze ze pokazuje mi ponizej 200 MHz teraz nie pamietam ile. Odpalam 3dmarka05 i po 2 testach zawiecha system sie resetuje. Wchodze znowu do biosu ustawiam pamiatki na 216 (przy uruchamianiu windy pokazuje DDR 433). Przechodzi 3dmarka05 ale w Cpu-Z znowu nie pokazuje 233 tylko 100 MHz. Stad moje pytanko czy jesli podczas uruchamiania windy gdy pokazuje DDR 433 to pamiatki chodza na te 216 MHz jedna czy nie jesli Cpu-Z pokazuje inaczej ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacenty Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 Panowie pomocy!! pilne!! siedzialem sobie w necie i tylko czytalem nagle komp zgasl i teraz kupa. wlaczam - swieca sie diody zasilania i dyskow. Wlacza sie wentylator na grafice (zasilanie z dyskow) zasilacz chodzi dioda na mobo swieci sie reszta wentylatorow nie rusza, komp nie wstaje, na sledziu 4 czerwone diody jak obstawiacie co padlo? co sprawdzac w 1 kolejnosci? najgorsze to ze jedynie co moge sprawdzic to tylko ram i grafe na pci pomocy prosze!! pozdrawiam YacentY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serek_x Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 A która płyta byłaby lepsza... ASUS A8N-E nForce4 Ultra Socket939 czy MSI K8N Neo4 FI NForce4 Ultra S.939, oczywiściwe w swojej gamie cenowej, co lepiej wybrać pod venice'ka 3000+... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 yacenty Według manuala 4 czerwone diody to procek :( :cry: Komp był wtedy podkręcony? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacenty Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 yacenty Według manuala 4 czerwone diody to procek :( :cry: Komp był wtedy podkręcony? wogole cos jest popier... wyjalem ram - wsadzilem starego kingstona komp poszedl wlozylem ponownie PDP w dualu na standradowych ustawieniach poszlo dalem poprzednie parametry pracy i kupa komp zaczal tylko wyc dlugie piski co chwile dalem ustawienia 250fsb 100%ram przy domyslnym vcore komp chodzil przez ok 2-2.5godz i znow to samo siedze rozpakowuje zipa i nagle stop, komp sie wylaczyl, wentyle stanely, diody swieca, zasilacz chodzi - slowem po[ciach!]e po chwili odpalilem go na defaulcie i jakos dziala, teraz nie ma mnie juz w domu wiec pozostaje mi sie modlic zeby to sie nie powtorzylo - ciekawe co mu sie dzieje? co obstawiacie? pozdrawiam YacentY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawik Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 Witam... mam takie pytanko..., kupiłem ostatnio płytę K8N Neo4-FI nForce4 Ultra ..., ale patrząc na zdjęcia w internecie płyta wygląda identycznie jak K8N Neo4-F ..., jak mogę sprawdzić czy to jest FI Ultra..., naklejka na tej płycie jest że to FI ale mam jakieś mieszane uczucie. Pozdrawiam... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 yacenty Bez uruchomienia programów diagnostycznych to będzie wróżenie z fusów. GoldMemory, Memtest, SP2004, SuperPI ..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacenty Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 (edytowane) yacenty Bez uruchomienia programów diagnostycznych to będzie wróżenie z fusów. GoldMemory, Memtest, SP2004, SuperPI ..... tu jest jakas mega zwała wczoraj komp przeszedl 3 godz SP2004 a dzis zaraz po uruchomieniu sam sie wylaczyl i kupa nie wlacza sie tak samo jak bylo wczoraj chore niestety ale bede mogl to przetestowac dopiero w weekend edit: na jednej kosci ramu dzieje sie to samo, po okolo 4 godzinach komp sie wylaczyl, tzn zasilacz pracowal dalej, i wentylatory wpiete bezposrednio pod zasilacz reszta sie wylaczyla, jednak po momencie udalo sie kompa wlaczyc kurde jestem glupi a moze to wina monitora? bo do soboty wszystko bylo ok - wtedy wlaczylem nowy monitor na dvi i od niedzieli mamy cyrki. kurde juz mam go dosc edit2: kolejna rzecz jaka skojarzylem, w sobote w nocy podkrecilem grafike na 530/530, wlaczylem 3dmarka2k1 i w jakims momencie komp sie zresetowal, z racji tego ze bylo juz cos kolo 2 w nocy poszedlem spac. Jak myslicie podkrecona grafika moze robic takie jaja? kazalem bratu odkrecic grafike i zobaczymy co sie bedzie dzialo :P moglo sie cos fizycznie stac z podzespolami? pozdrawiam YacentY Edytowane 22 Listopada 2005 przez yacenty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...