Skocz do zawartości
AndyN

Msi K8n Neo/4/platinum/sli/diamond

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

podpne sie tutaj.

Mam pamieci 2*512 PDP 4800XBLK

jak ustawie kompa 9*300v1.45+3.3% a pamieci 200mhz czyli dostaja 300mhz i timingi 2.5-4-4-8 przy 2.9v to niestety po 5min grzania sprzetu przez SP 2004 dostaje bledy

podniesienie napiecia (ktoregokolwiek) lub zmiania timingow na 3-5-5-10 nic nie pomaga.

co moze byc nie tak?

jak puszcze pamiec na mnozniku 9/10 to spokojnie moge dac 2.7v i timingi 2.5-4-4-8

ktos mial podobne pamieci na swojej plycie?

pozdrawiam

YacentY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yacenty

Na jakich kostkach są te pamięci?

Jak dobrze rozumiem 300 MHz te pamięci robić nie chcą a 270 Mhz (300*9/10) idą, tak? To masz chyba odpowiedź. Nie dają rady na 300 i kropka.

Zacznij szukać synchronicznie z prockiem w przedziale 270-300MHz granicy mozliwości tych pamięci na podanych taktowaniach (2.5-4-4-8 ). Zacznij od dolnej granicy ;) A cl3.0 może nie działać w tym konfigu

Moje robią tyle co w podpisie (druga para 285) na 2,7V. Mało które tccd (te pamięci są na tych kostkach?) "robią" 300 MHz

Edytowane przez AndyN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yacenty

Na jakich kostkach są te pamięci?

Jak dobrze rozumiem 300 MHz te pamięci robić nie chcą a 270 Mhz (300*9/10) idą, tak? To masz chyba odpowiedź. Nie dają rady na 300 i kropka.

Zacznij szukać synchronicznie z prockiem w przedziale 270-300MHz granicy mozliwości tych pamięci na podanych taktowaniach (2.5-4-4-8 ). Zacznij od dolnej granicy ;) A cl3.0 może nie działać w tym konfigu

Moje robią tyle co w podpisie (druga para 285) na 2,7V. Mało które tccd (te pamięci są na tych kostkach?) "robią" 300 MHz

tak pamieci mialy byc na TCCD.

dokladnie na 300 nie chca - SP2004 sypie bledami po ok 5 min.

jak wroce do domu to bede probowal powalczyc cos z przedzialu 270-300 zobaczymy co wyjdzie

czyli na razie pamieci nie reklamowac?

pozdrawiam

YacentY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam te same pamiatki i jak na razie full stable synchro z procem zatrzymalo sie @ 280 HTT 2.5-3-4-7 2T -_-

Czyli ogolnie porazka...

Na razie nic z tym nie robie , czekam az wpadnie troche gotowki to wymienie je na Cruciale 2gb bo powoli zaczyna mi brakowac ramu :-|

W ogole jestem ta plyta troche zawiedziony : nie mam mozliwosci z poziomu biosu zmienic na 1T (tylko A64 tweaker) pamiatki nie chca smigac @ 2.5-4-4-8 przy 300 nawet na 2T :/ , ale przynajmniej w przeciwienstwie do poprzedniego DFI dziala :lol: :lol:

Od poczatku A64 mam jakiegos pecha do sprzetu :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie raptor , juz o tym pisalem , nawet z Andym przegadalismy sporo czasu...

Jaki bios bym nie wgral tej opcji nie ma :blink:

Heat, masz cyfrówkę? Możesz zrobić zdjęcie tego okna biosu? Qrde, przecież to niemożliwe .... :?

Flaszowałeś bios razem "z przełącznikami" podanymi w FAQ na pierwszej stronie?

Czy coś takiego może być powodem reklamacji płyty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heat może tak (wersja dla BIOSu 3.2):

BIOS -> Cell Menu -> DRAM Configuration -> User Config mode: (przestaw na Manual) -> 1T/2T Memory Timing

...

:lol: :lol:

Prosze cie nie rob ze mnie półgłówka...

A tutaj screen :

Dołączona grafika

EDIT : I zeby nie bylo... Tak jest na kazdym biosie :-|

Edytowane przez Heat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heat

A może jeśli nie robiłeś tego w ten sposób, wgraj bios w ten sposób:

Składnia polecenia flashowania BIOSu z dyskietki (thx Raptor):

"profilaktycznie dajcie programowanie z przełacznikiem /Wb /cc /cd /cp"

czyli np: AWFL833D.EXE W7100NMS.506 /Wb /cc /cd /cp (dodatkowe parametry umożliwiają flashowanie bootblock'a BIOSa)

Czy coś takiego może być powodem reklamacji płyty?

A próbowałeś z jedną kostką RAM? Albo z zupełnie innym RAMem?

(to wszystko wróżenie z fusów :? )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam mam problem z plyta MSI K8N NEO4 Platinium i pamieciami Kingmax Hardcore PC500 - nie moge uruchomic kompa w trybie dual ddr jak wloze kostki w sloty 1 i 3 to uruchamia sie ale na ddr166, na wczesniejszej plycie MSI K8N Neo2 Platinium chodzilo na fsb250 w dualu.

Co to moze byc bios mam 1.9 na razie nie zmienialem na inny!!

Update :

bios 7125mod175 to samo!!!

Edytowane przez marcin_groen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aduh

AFAIK problem z ncq dotyczy nie tylko MSI (może kolejna edycja sterów nVidia coś poprawi, np: wbudowany firewall doprowadzi do stanu, że będzie można go używać :mur: )

7800 i MSI (było):

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=114726&st=281

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=114726&st=284

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=114726&st=293 - rozwiązanie. Tak więc bez histerii ...

Edytowane przez AndyN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety wtyka od zasilania mojego Gainwarda 7800GTX Golden Sample jest na tyle duza ze nie da sie jej wcisnac pomiedzy kondensatorki.

wystarczy ogolocic wtyczke z obudowy i podpiac gole zaciski, i problem z glowy... jesli nie pomylisz pinow.

Ale to juz Twoj problem... :-P :-P :-P

Ja tez zaluje ze kupiles MSI :mur: :mur: :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Ostro się rozglądam za duetem MSI neo2 Plat. s.939 AGP i prockiem X2 3800+. W sklepie gdzie prawdopodobnie kupie ten sprzęt są lekko zdezorientowani i do końca nie wiedzą czy to pójdzie. Na moją prośbę wgrają najnowszy BIOS ze strony MSI i postarają się zainstalować choćby Windows dla sprawdzenia stabilności (o licznie Pi przez dobę mogę chyba zapomnieć ;)

Twierdzą jednak , że lepiej sprzedać kartę na AGP bo łączenie X2 i AGP to zły pomyśł. A podobno o podkręcaniu tego zestawu mogę zapomnieć.

Prawda czy fałsz ?

Edytowane przez petrumi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witka sciagnalem najnowszy biosik do mojej mobo MSI K8N Neo4 Platinium V1.A. Po sflashowaniu na nowy wchodze do biosu i patrze a w ustawieniach pamieci widze ze ustawil sam 233 MHz(pokazuje DDR 466). Zostawilem tak i odpalilem winde. Zapodaje Cpu-Z a tam widze ze pokazuje mi ponizej 200 MHz teraz nie pamietam ile. Odpalam 3dmarka05 i po 2 testach zawiecha system sie resetuje. Wchodze znowu do biosu ustawiam pamiatki na 216 (przy uruchamianiu windy pokazuje DDR 433). Przechodzi 3dmarka05 ale w Cpu-Z znowu nie pokazuje 233 tylko 100 MHz. Stad moje pytanko czy jesli podczas uruchamiania windy gdy pokazuje DDR 433 to pamiatki chodza na te 216 MHz jedna czy nie jesli Cpu-Z pokazuje inaczej ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie pomocy!! pilne!!

siedzialem sobie w necie i tylko czytalem

nagle komp zgasl i teraz kupa.

wlaczam - swieca sie diody zasilania i dyskow.

Wlacza sie wentylator na grafice (zasilanie z dyskow)

zasilacz chodzi

dioda na mobo swieci sie

reszta wentylatorow nie rusza, komp nie wstaje, na sledziu 4 czerwone diody

jak obstawiacie co padlo? co sprawdzac w 1 kolejnosci?

najgorsze to ze jedynie co moge sprawdzic to tylko ram i grafe na pci

pomocy prosze!!

pozdrawiam

YacentY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yacenty

Według manuala 4 czerwone diody to procek :( :cry:

Komp był wtedy podkręcony?

wogole cos jest popier...

wyjalem ram - wsadzilem starego kingstona komp poszedl

wlozylem ponownie PDP w dualu na standradowych ustawieniach poszlo

dalem poprzednie parametry pracy i kupa komp zaczal tylko wyc dlugie piski co chwile

dalem ustawienia 250fsb 100%ram przy domyslnym vcore komp chodzil przez ok 2-2.5godz i znow to samo

siedze rozpakowuje zipa i nagle stop, komp sie wylaczyl, wentyle stanely, diody swieca, zasilacz chodzi - slowem po[ciach!]e

po chwili odpalilem go na defaulcie i jakos dziala, teraz nie ma mnie juz w domu wiec pozostaje mi sie modlic zeby to sie nie powtorzylo - ciekawe co mu sie dzieje?

co obstawiacie?

pozdrawiam

YacentY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam...

mam takie pytanko..., kupiłem ostatnio płytę K8N Neo4-FI nForce4 Ultra ..., ale patrząc na zdjęcia w internecie płyta wygląda identycznie jak K8N Neo4-F ..., jak mogę sprawdzić czy to jest FI Ultra..., naklejka na tej płycie jest że to FI ale mam jakieś mieszane uczucie.

Pozdrawiam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yacenty

Bez uruchomienia programów diagnostycznych to będzie wróżenie z fusów.

GoldMemory, Memtest, SP2004, SuperPI .....

tu jest jakas mega zwała

wczoraj komp przeszedl 3 godz SP2004

a dzis zaraz po uruchomieniu sam sie wylaczyl i kupa nie wlacza sie tak samo jak bylo wczoraj

chore

niestety ale bede mogl to przetestowac dopiero w weekend

edit: na jednej kosci ramu dzieje sie to samo, po okolo 4 godzinach komp sie wylaczyl, tzn zasilacz pracowal dalej, i wentylatory wpiete bezposrednio pod zasilacz reszta sie wylaczyla, jednak po momencie udalo sie kompa wlaczyc

kurde jestem glupi

a moze to wina monitora? bo do soboty wszystko bylo ok - wtedy wlaczylem nowy monitor na dvi i od niedzieli mamy cyrki.

kurde juz mam go dosc

edit2: kolejna rzecz jaka skojarzylem, w sobote w nocy podkrecilem grafike na 530/530, wlaczylem 3dmarka2k1 i w jakims momencie komp sie zresetowal, z racji tego ze bylo juz cos kolo 2 w nocy poszedlem spac.

Jak myslicie podkrecona grafika moze robic takie jaja?

kazalem bratu odkrecic grafike i zobaczymy co sie bedzie dzialo :P

moglo sie cos fizycznie stac z podzespolami?

pozdrawiam

YacentY

Edytowane przez yacenty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi