Skocz do zawartości
freez

Pytanie O Pythona;)

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar pocuczyć sietego języka, wiem ze jest to język skryptowy, inetrpretowany. Wobec czego mam pytanie czy mozna tworzyć programy, które będą skompilowane i będą działałyn a każdym komputerez bez specjalnego oprogramowania.

Takie samodzilne programy - "stand-alone".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sam napisales Python jest jezykiem skryptowym i wymaga interpretera. O ile dobrze pamietam nie ma do niego zadnego kompilera czy wrappera jak ma to miejsce w przypadku Tcl'a, gdzie kod mozna skompilowac do binarki i nie martwic sie o biblioteki. Chyba jedynym wyjsciem byloby (w przypaku Windowsa) dostarczenie programu z czescia Pythona, tj (przy zalozeniu, ze masz to wszystko w cygwinie - tylko z taka forma Pythona na Windowsie sie spotkalem) python.exe, odpowiednie .dll'e, cygwin1.dll, odpowiednie moduly.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To całkiem ciekawe, a jak jest ze stabilnościa tego pakietu?

Zawsze udaje się zbudować z niego programy ze skryptów, czy działają one stabilnie?

Jak jest z rozmiarem tworzonego pliku, czy jest on duży?

np. dla jakiegos bardzo prostego programu, działającego w konsoli i wyświetlającego tylko tekst

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi