Przemo1980 Opublikowano 14 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2002 Czy instalując na procesorze AMD XP 1600+, wentylator Titan TTC-D5TB o następujących parametrach: Wentylator przeznaczony dla procesorów socket A/370 AMD Athlon Thunderbird do 1.4 GHz AMD Athlon XP do 1800+ AMD Duron do 1300 MHz Intel Pentium III CuMine do 1.13 GHz Intel Pentium III Tualatin do 1.4 GHz Intel Celeron do 1300 MHz Wymiary radiatora: 80 x 80 x 60mm Wymiary wentylatora: 80 x 80 x 25 mm Prędkość wentylatora: 3000 rpm Przepływ powietrza: 38.22 CFM Poziom hałasu: 29 dBA będzie konieczność użycia pasty silikonowej? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beavisek Opublikowano 14 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2002 Kto smaruje ten jedzie :P Smarowidło musi być :D Jak w seksie :oops: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 14 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2002 Powinno się użyć pasty, ale lepiej na bazie srebra. To jest cooler Titana więc powinieneś dostać z nim tubkę pasty. 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lebioda Opublikowano 14 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2002 pastę zawsze się nakłada bo dzięki niej masz dużo mniejszą temp. i nie ważne jest czy masz cooolera na athlona 2800+ bo powierzchnie radiatorów nie są równe i bez pasty pomiędzy prockiem a radiatorem są szczelinki w których jest powietrze ,które za dobrym przewodnikiem cieplnym nie jest:D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajacyk Opublikowano 14 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2002 z tym Titanem jest tubka dość dobrej pasty,, i pamiętaj żeby wypolerować spód radiatora. Na tym Titanie powinienes osiągnąć nie więcej niż 50stopni. Mam taki sam zestaw i temp. 45stopni Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo1980 Opublikowano 14 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2002 z tym Titanem jest tubka dość dobrej pasty,, i pamiętaj żeby wypolerować spód radiatora. Na tym Titanie powinienes osiągnąć nie więcej niż 50stopni. Mam taki sam zestaw i temp. 45stopni Dzieki za info W jaki sposób wypolerować, czym? I co ile należy ponownie nakładac taką pastę? Czy tą stara warstwe należy przedtem usunąć? Jeśli pytania nie są zbyt mądre to sorki. Cholera nie mam pojęcia nawet jak ta pasta wygląda i jak się ją nakłada! No ale może będzie dołączona jakaś instrukcja obsługi :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajacyk Opublikowano 14 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2002 Przemo w pudełku powinna być tubka z pastą jak jej niemasz to cie ktos oszukał. Pasty nakładasz nieduzo, ja nakladam na srodek proca, i rozcieram troche palcem a nastepnie montuje cooler. Nie nakładaj za dużo bo wyjdzie bokami, pasty nie trzeba wymieniać. A poza tym jeżeli piszesz na Tweaku to znaczy że często będziesz się bawiła prockiem więc i pasta będzie w częstym użyciu :). Te Titany mają bardzo twardą zapinkę więc lepiej zaopatrz się w CopperShima Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo1980 Opublikowano 14 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2002 Przemo w pudełku powinna być tubka z pastą jak jej niemasz to cie ktos oszukał. Pasty nakładasz nieduzo, ja nakladam na srodek proca, i rozcieram troche palcem a nastepnie montuje cooler. Nie nakładaj za dużo bo wyjdzie bokami, pasty nie trzeba wymieniać. A poza tym jeżeli piszesz na Tweaku to znaczy że często będziesz się bawiła prockiem więc i pasta będzie w częstym użyciu :). Te Titany mają bardzo twardą zapinkę więc lepiej zaopatrz się w CopperShimaTak prawdę powiedziawszy to o podkręcaniu nie myśle (no ale w przyszłości kto wie), po prostu widzę że jest tu świetne forum i bardzo łatwo o pomoc. To cacko mają mi dopiero przysłać więc licze na to że pasta bedzie (skoro Ty tak miałeś). A wogóle to jaki masz procek? Athlony z tego co widzę mają taki czarny kwadracik na środu :D więc czy wystarczy tylko ten element posmarować? Aha, o co chodzi z ta twardą zapinką i co to jest ten CopperShima?? I proszę się nie śmiać z mojego postu, ale coż moja widza na ten temat póki co jest taka a nie inna. Ale to się musi kiedyś zmienic. :wink: dzieki za info! zaczynam juz powoli łapać co i jak :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajacyk Opublikowano 14 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2002 więc tak: Mam XP1600 (tak jak ty), ten "czarny kwadracik" to jądro, i trzeba TYLKO ten kwadracik posmarować, twarda zapinka w tym modelu Titana oznacza że bardzo dobrze trzyma sie coolerek procesora ale założenie lub ściągnięcie jest niezbyt łatwe, a CopperShim to taka blaszka którą się nakłada na procesor żeby chroniła przed ukruszeniem jądra. Różnie ludzie mówią ale ja jestem zdecydowanie za używaniem CS-a Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 14 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2002 Smaruje się tylko rdzeń procesora czyli to coś co wg. Ciebie jest czarne :wink: W rzeczywistości jest to trochę inny kolor, ale mniejsza o to. Dajesz malutką kropelkę na środek rdzenia o rozsmarowujesz to żyletka, albo poprostu zakładasz radiator i samo się rozsmarowuje. Coppershim to taka miedziana płytka która ma za zadania zabezpieczyć procesor przed ukruszeniem (co się czasem zdarza np. przy nieostrożnym/częstym zakładaniu/zdejmowaniu coolera). Przy okazji jeszcze może obniżyć temp. o stopień lub dwa. Wygląda on tak - Wsio jasne? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo1980 Opublikowano 14 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2002 Jaśniej być nie może ! :) Dzięki ps. Ile kosztuje ten Coppershim i gdzie go można dostać? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Copper Shima dostaniesz w sklepach komputerowych. Albo Tutaj. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Gr00bY Mazur"]Smaruje się tylko rdzeń procesora czyli to coś co wg. Ciebie jest czarne :wink: W rzeczywistości jest to trochę inny kolor mi cos tu spalenizna jedzie ;) hyhy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Czy instalując na procesorze AMD XP 1600+, wentylator Titan TTC-D5TB o następujących parametrach: Wentylator przeznaczony dla procesorów socket A/370 AMD Athlon Thunderbird do 1.4 GHz AMD Athlon XP do 1800+ AMD Duron do 1300 MHz Intel Pentium III CuMine do 1.13 GHz Intel Pentium III Tualatin do 1.4 GHz Intel Celeron do 1300 MHz Wymiary radiatora: 80 x 80 x 60mm Wymiary wentylatora: 80 x 80 x 25 mm Prędkość wentylatora: 3000 rpm Przepływ powietrza: 38.22 CFM Poziom hałasu: 29 dBA będzie konieczność użycia pasty silikonowej? Nie nie dawaj dasty, a tak w ogole to po kiego grzyba Ci wentylator? :twisted: Jak chcesz ujarac procka zanim Ci sie Winda zabootuje to zakladaj bez pasty. POWODZENIA Ja raz to testowalem bez pasty jak to jest i wlasnie na TITANie i bylo 75C do 80C BEZ PASTY, a ze srebrna pasta juz tylko 49 - 54 C. Wiec nie ryzykuj. Acha i smaruje sie tylko jadro procka a nie calego procka - to na wszelki wypadek jakbys nie wiedzial. TITAN nie jest najszczesliwszym wyborem do tego procesora, on przy zerowym obciazeniu pod Windowsem XP mial u mnie okolo 52 C Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4DOS Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Gr00bY Mazur"]Powinno się użyć pasty, ale lepiej na bazie srebra. To jest cooler Titana więc powinieneś dostać z nim tubkę pasty. 8) niech lepiej uważa z pasta na bazie srebra, gdyż dla AMDków wskazane są pasty silikonowe, ponieważ a nuż dostanie się torchę "srebrnej" ;] pasty na mostki i może byc gorąco .... a nie wiem czy to wyczyści ;P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 16 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2002 Gr00bY Mazur"]Powinno się użyć pasty, ale lepiej na bazie srebra. To jest cooler Titana więc powinieneś dostać z nim tubkę pasty. 8) niech lepiej uważa z pasta na bazie srebra, gdyż dla AMDków wskazane są pasty silikonowe, ponieważ a nuż dostanie się torchę "srebrnej" ;] pasty na mostki i może byc gorąco .... a nie wiem czy to wyczyści ;P Mam nadzieję że to co napisałeś to żart :twisted: Już kiedyś podobne brednie słyszeliśmy że do amd niewskazane jest używanie past na srebrze, ale wiesz jak ktoś nie potrafi jej nałożyć to po co się bierze za komputery :x Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 16 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2002 Ta... Czyżby to był pracownik komputroniku 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rod Opublikowano 16 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2002 Gr00bY Mazur"]Powinno się użyć pasty, ale lepiej na bazie srebra. To jest cooler Titana więc powinieneś dostać z nim tubkę pasty. 8) niech lepiej uważa z pasta na bazie srebra, gdyż dla AMDków wskazane są pasty silikonowe, ponieważ a nuż dostanie się torchę "srebrnej" ;] pasty na mostki i może byc gorąco .... a nie wiem czy to wyczyści ;P Mam nadzieję że to co napisałeś to żart :twisted: Już kiedyś podobne brednie słyszeliśmy że do amd niewskazane jest używanie past na srebrze, ale wiesz jak ktoś nie potrafi jej nałożyć to po co się bierze za komputery :x O jeez przeciez to jest logiczne .. srebro oprocz ciepla dobrze przewodzi prad. Wysmaruj sobie pasta srebrna mostki to sie przekonasz. Zasada jest prosta ... przynajmniej ja tak robie. CooperShield-a (jak ja to nazywam) smaruje z obu stron pasta silikonowa, rdzen AMD smaruje srebrna i nakladam cooler ... i koniec A co do czyszczenia to aby wyczyscic "plastelinkę" nakladana czesto na collery to najlepsza jest benzyna do zapalniczek aby wyczyscic paste ja uzywam spirytusu .. moze byc salicylowy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 16 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2002 Gr00bY Mazur"]Powinno się użyć pasty, ale lepiej na bazie srebra. To jest cooler Titana więc powinieneś dostać z nim tubkę pasty. 8) niech lepiej uważa z pasta na bazie srebra, gdyż dla AMDków wskazane są pasty silikonowe, ponieważ a nuż dostanie się torchę "srebrnej" ;] pasty na mostki i może byc gorąco .... a nie wiem czy to wyczyści ;P Mam nadzieję że to co napisałeś to żart :twisted: Już kiedyś podobne brednie słyszeliśmy że do amd niewskazane jest używanie past na srebrze, ale wiesz jak ktoś nie potrafi jej nałożyć to po co się bierze za komputery :x O jeez przeciez to jest logiczne .. srebro oprocz ciepla dobrze przewodzi prad. Wysmaruj sobie pasta srebrna mostki to sie przekonasz. Zasada jest prosta ... przynajmniej ja tak robie. CooperShield-a (jak ja to nazywam) smaruje z obu stron pasta silikonowa, rdzen AMD smaruje srebrna i nakladam cooler ... i koniec A co do czyszczenia to aby wyczyscic "plastelinkę" nakladana czesto na collery to najlepsza jest benzyna do zapalniczek aby wyczyscic paste ja uzywam spirytusu .. moze byc salicylowy. To że taka pasta przewodzi prąd to doskonale wiem. Ale jeśli ta zasada ("powiększona") jest dla ciebie logiczna to gratuluję :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 16 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2002 CooperShield-a (jak ja to nazywam) smaruje z obu stron pasta silikonowa, rdzen AMD smaruje srebrna i nakladam cooler ... i koniec . ROTFL & LOL :lol: :lol: :lol: "wynalascuff ci u nas dostatek" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 16 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2002 CooperShield-a (jak ja to nazywam) smaruje z obu stron pasta silikonowa, rdzen AMD smaruje srebrna i nakladam cooler ... i koniec ROTFL - dawno się tak nie uśmiałem. Zapodaj jakieś zdjęcia :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 16 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2002 CooperShield-a (jak ja to nazywam) smaruje z obu stron pasta silikonowa, rdzen AMD smaruje srebrna i nakladam cooler ... i koniec hahahahahahah co za mistrz, lubisz sie packac w takiej kupie syfu na procu co?, a co do nazewnictwa to David Copperfield jesli juz hahahahha, masz jeszcze jakies nowe przelomowe pomysly albo nazwy z dziedziny komupterow?, bo bym sie chetnie posmial jeszcze wiecej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Highlander Opublikowano 16 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2002 Boze, przeciez srebrne pasty nie przewodza pradu: "Arctic Silver 3 was formulated to conduct heat, not electricity. It is only electrically conductive in a thin layer under extreme compression. (Much safer than silver greases engineered for high electrical conductivity.)" Czy chodzi tylko o AC3, bo juz przez was zglupialem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rod Opublikowano 16 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2002 Potestujcie lamki a potem sie posmiejcie ... .. jeeez co za naród. A co do CopperShield-a to tak napisalem bo tak nazywam Coppershim-y. Jak niektorzy Durony nazywaja Durakami etc, ale ciesze sie bardzo ze Wam sie spodobalo. Co so syfu na procesorze to tak jak napisalem silikon schodzi pod wplywem spirytusu wiec nie ma z tym problemu. A co do przewodzenia pradu przez pasty to niestety nie mam Arctic-a tylko jakas starsza srebrna paste. Byc moze Arctic faktycznie nie przewodzi. @ Holman BTW kup sobie slownik angielsko-polski a jak szkoda Ci kasy na to to: shield - tarcza, osłona moze byc ochrona field - pole @ tomasir masz racje ... my fault Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 16 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2002 Potestujcie lamki a potem sie posmiejcie ... .. jeeez co za naród. Lamek, to kolezko poszukaj na swoim podworku :evil: Poczytaj na stronie producenta, co mysli o smarowaniu CopperShimow pasta. LOL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rod Opublikowano 16 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2002 hmm .. a adres ? bo nie znam /edited cofam pytanie juz mam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 16 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2002 Potestujcie lamki a potem sie posmiejcie ... .. jeeez co za naród. A co do CopperShield-a to tak napisalem bo tak nazywam Coppershim-y. Jak niektorzy Durony nazywaja Durakami etc, ale ciesze sie bardzo ze Wam sie spodobalo. Co so syfu na procesorze to tak jak napisalem silikon schodzi pod wplywem spirytusu wiec nie ma z tym problemu. A co do przewodzenia pradu przez pasty to niestety nie mam Arctic-a tylko jakas starsza srebrna paste. Byc moze Arctic faktycznie nie przewodzi. nie interesuje mnie twoje dziecinne nazewnictwo, gadasz bzdury a potem poczatkujacy ludzie maja wypaczone pojecie o pastach srebrnych itp., ja jako prawdziwa lamka nie mam zamiaru testowac twoich wspanialych pomyslow zeby posmarowc wszystko co sie da dla 0,5 stopnia temp, kup sobie arctica a nie sie taplasz w blocie @ Holman BTW kup sobie slownik angielsko-polski a jak szkoda Ci kasy na to to: shield - tarcza, osłona moze byc ochrona field - pole hahahahhahahahahhaa, nie no k.... nie moge ja p..... hahahhahahha (sorry za slownictwo ale nie moge hahahahah), czlowieku takich jak ty to ja ucze na korepetycjach z angielskiego bo tak sie sklada ze jeszcze pol roku i bede mgr fil ang hahahahhahaha, i co tam mowiles ze shield to tarcza?, i ze field to pole? tak?, a jakie slowniki polecasz?, pewnie taki maly wiedzy powszechnej?, hahahha, to ja ci powiem ze slabo znasz ten angielski: shield /{speaker}{sh}i:ld/ noun, verb noun 1 a large piece of metal or leather carried by soldiers in the past to protect the body when fighting 2 = RIOTSHIELD 3 a person or thing used to protect sb/sth, especially by forming a barrier: The gunman used the hostages as a human shield. * Water is not an effective shield against the sun's more harmful rays. * She hid her true feelings behind a shield of cold indifference. 4 a plate or screen that protects a machine or the person using it from damage or injury: A heat shield protects the worker's hands. 5 an object in the shape of a shield, given as a prize in a sports competition, etc. 6 a drawing or model of a shield showing a COATOFARMS 7 (AmE) a police officer's BADGE field /{speaker}fi:ld/ noun, verb noun area of land 1 [C] an area of land in the country used for growing crops or keeping animals in, usually surrounded by a fence, etc: People were working in the fields. * a ploughed field * a field of wheat * We camped in a field near the village. 2 [C] (usually in compounds) an area of land used for the purpose mentioned: a landing field * a medal for bravery in the field (of battle) seealsoAIRFIELD, BATTLEFIELD, MINEFIELD 3 [C] (usually in compounds) a large area of land covered with the thing mentioned; an area from which the thing mentioned is obtained: ice fields in the mountains * gas fields seealsoCOALFIELD, GOLDFIELD, OILFIELD, SNOWFIELD przepraszam wszysrtkich za wielkosc postu ale nie moglem sie opanowac..., ROTFL anyway Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 16 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2002 BTW - ciekawi mnie jeszcze czy ktoś może przetestuje smarowanie Coppershima pasta 8) Za dużo nałoży, radiator nie będzie dociskał do rdzenia procesora i antek pójdzie z dymem. :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 16 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2002 Hej Rafał. Czyżby nowe MoBo?? 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rod Opublikowano 16 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2002 Poczytaj na stronie producenta, co mysli o smarowaniu CopperShimow pasta. LOL Niestety nic nie znalazlem ani w Support ani w Faq .. chyba ze zle szukam dalbys namiar to by rozwialo moje watpliwosci. Wdzieczny byl bym bo byc moze jestem w wielkim bledzie. @Holman ie ma co spamowac ... szczerze zycze powodzenia za pół roku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...