Skocz do zawartości
hummel105

W jakiej kolejnosci powtykac kable??

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie troche banalne :lol: ale bardzo istotne zwlaszcza ze mam już kilka odmiennych odpowiedzi !! W jakiej kolejności powtykać kabelki do wtyczki podpinanej do karty sieciowej przed jej zacisnieciem ?? Kabel idzie od Switch do karty sieciowej mojego kompa . PROSZE podajcie prawidlowa kolejnosc od lewej na prawa strone wtyczki widzianej pinami od osoby i zatrzaskiem na dole !!!! Teraz mam w nas. kol. POM/BIALY-POMARAŃ.-NIEB/BIALY-NIEBIESKI-ZIEL/BIAŁY-ZIELONY-BRAZOW/BIALY-BRAZOWY i efekt jest taki ze dioda karty sieciowej mruga !! WIN XP PR. podaje ze kabel sieciowy jest odlaczony !! WTYKA NA SWITCH JEST PODPIETA TAK SAMO !! DZIEKI ZA ODPOWIEDZI !!!

POZDRAWIAM !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zawsze zaciskam w następującej kolejności:

1 - biało-zielony

2 - zielony

3 - biało-pomarańczowy

4 - niebieski

5 - biało-niebieski

6 - pomarańczowy

7 - biało-brązowy

8 - brązowy

Jeśli kabel ma mieć połączenie 1:1 (połaczenie karta sieciowa - switch/hub), to drugą wtyczkę zaciskamy tak samo. W przypadku kabla z przeplotem (połączenie karta sieciowa - karta sieciowa), drugą wtyczkę należy zacisnąć w następującej kolejności:

1 - biało-pomarańczowy

2 - pomarańczowy

3 - biało-zielony

4 - niebieski

5 - biało-niebieski

6 - zielony

7 - biało-brązowy

8 - brązowy

Można oczywiście pozaciskać kable inaczej, ale zawsze pary ze sobą powinny tworzyć przewody zaciśnięte w pinach:

1 - 2

3 - 6

4 - 5

7 - 8

Piny we wtyczce liczymy od lewej strony, trzymając wtyczkę złotymi stykami do góry, kablem do siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja akurat mam inne zdanie na ten temat ale niewiele inne, wg mnie specyfikacja 3Com i Intel wyglada akurat odwrotnie niz to co powiedzial lechoo czyli:

kabel komp - switch/hub (obie wtyczki tak samo)

1 - biało-pomarańczowy

2 - pomarańczowy

3 - biało-zielony

4 - niebieski

5 - biało-niebieski

6 - zielony

7 - biało-brązowy

8 - brązowy

zas kabel z przeplotem ma jedna wtyczke zacisnieta jak wyzej a drugą tak:

1 - biało-zielony

2 - zielony

3 - biało-pomarańczowy

4 - niebieski

5 - biało-niebieski

6 - pomarańczowy

7 - biało-brązowy

8 - brązowy

Nie zmienia to faktu ze obie konfiguracje beda dzialaly poprawnie- znaczy sie dla ciebie kabel ma byc bez przeplotu czyli obie koncowki tak samo.

Wszystko to oczywiscie patrzac na wtyczke od dolu (pinami do oczu) i od lewej strony. Kazdy schamat bedzie dobry pod warunkiem zachowania tego co napisal lechoo czyli ze kable na pinach

1 - 2

3 - 6

4 - 5

7 - 8

Musza byc z tej samej pary (para to przewody np. ziel/bialo-ziel)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...