Skocz do zawartości
Peterq

czemu moje ddr chodzą na 266, a nie 333???HELP!!!

Rekomendowane odpowiedzi

witam moj sprzed w podpisie, pewnie se chodzi uruchamiam se dzis WCPUID a tu mi wypisuje ddry chodza na 266......jestem w ciezkim szoq bo nie po to bulilem tyle za 333 zeby mi hcodzily na 266, moze sa jakies ustawienia w biosie, probowalem wszysdkiego, ale nie dziala, albo ten prox zle zczytuje mi taktowanie??? 8O :cry: :cry: :cry: pomocy!!! :( :( :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jeszcze dodam, ze probowalem pomoc pierqowi. Doszlismy do tego zeby skorzystal z instrukcji plyty. Tam jest notka, ze w biosie jest ustawienie frequency auto/266/333. Ale to nic nie daje. Wiec moje podejrzenia padaja na jakos zworke na plycie, ktora wymusza sprzetowo taktowanie synchroniczne pamieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sandra dobrze pokazuje. WPCUID pokazuje FSB. Wiec jezeli pokazywalo 266 to znaczy, ze procek chodzi na FSB 133 czyli ddr = 266. Wszystko wporzo jest. Pamiatki ustawiles na ddr333 i tak pokazuje sisoft. Pretestuje jeszcze pamieci za pomoca sisoft sandry i powiedz jaki masz wynik. Wtedy bedzie wiaomo na pewno czy sa 266 czy 333 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taktowanie asynchroniczne pamieci na platformach AMD nic nie daje!

Co z tego ze do pamieci masz przepustowosc w okolicach 2,6 GB/s skoro do procesora jest szyna ktora ma tylko 2,1 GB/s ! SiSandra mierzy wlasnie przepustowosc pomiedzy procesorem a pamiecia. Wiec do chipsetu masz 2,6 ale NASTEPUJE ZMNIEJSZENIE PRZEPUSTOWOSCI na polaczeniu chipset procesor. I nic nie poradzisz dopoki nie zwiekszych czestotliwosci taktowania FSB i wten sposob zwiekszysz przepustowosc tego waskiego gardla. Wszystko masz w porzadku i sie nie przejmuj tylko odblokuj mnoznik i FSB NA MAKSA np . 180 :P

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde Dexter. Wyjąłeś mi to z ust. W przypadku Athlonów na FSB133 spokojnie wystarczą DDR266. Co innego gdybyś miał Athlona na FSB166 albo odblokował mnożnik i dał FSB166. Mały przykład. Nie zrobi Ci różnicy czy będziesz nosił całą szklankę czy wiadro ze szklanką wody.... Szybciej tego nosic nie bedziesz 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...