Skocz do zawartości
BiAłY

Celnictwo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jako, że w tym roku kończe lo, chciałbym się dowiedzieć co zrobić, żeby zostać celnikiem?

Może ktoś ma w rodzinie taką osobe lub kogoś znajomego wykonującego ten zawód? Niestety w internecie znalazłem same prywatne szkoły, a ja chciałbym państwową oferującą studiowanie na takim kierunku. Jakie warunki trzeba spełniać aby zostać celnikiem? Interesuje mnie wszystko.

Ps. Ile zarabia celnik? (bez łapówek:P).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

generalnie to nie wiele jest tam jakas szkola w Polsce dla celnikow, ale wystarczy miec poprostu wyzsze wyksztalcenie ;] mozesz nawet skonzyc pedagogike i teoretycznie moga Cie przyjac ;]] aczkolwiek slyszalem, ze ciezko sie wkrecic ;] tak samo jest w przypadku prawnikow oraz lekarzy ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem jak ze studiami, ale u mnie w zacofanym mieście jest (albo mają zrobić) liceum celne, przynajmniej tak w jakiś głópawych ankietach jest. może spowodowane jest to tym, że jest to raczej miasto na wschodzie (wschodnia granica także europy) i właśnie zaczęli budować punkt kontroli celnej, czyli kontrola trnasportu, tiry etc, i właśnie możesz stać jako celnik na granicy albo jako celnik daleko od granicy i sprawdzać tiry ze wschodu najczęsciej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E tam łapówki, myśle, że normalnie mają nieźłe pensje (muszą jakoś ludzi zachęcić do asertywności). Co mi się najbardziej podoba w tej robocie to to, że po 15 latach idziesz na emeryturke i jeszcze możesz sobie dorabiać. Istna bajka emerytura przed 40.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi