Skocz do zawartości
adderek

Chieftec Hpc-360-302df + Kabelek

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem sobie Chiefteca HPC-360-302DF.

Myślałem że będę musiał kupić przejściówkę 24->20 pin ale na stronie Chiefteca zauważyłem coś co mnie zaintrygowało. I rzeczywiście - kiedy zasiłka przyszła to się mile ucieszyłem że mój zasilacz owszem, posiada wyjście 24-pin ale wystarczy ją lekko nacisnąć w jednym miejscu i już się z niej robi wtyczka 20-pin :)

Zasilacz ma oczywiście również ten fajoski kabelek 4-pin do mojej płytki.... No ale teraz zaintrygowała mnie jedna tajemnicza wtyczka:

Mój zasilacz posiada kabelek na którego końcu jest wtyczka żeńska 3-pin (dokładnie taka jak mają na przykład wentylatorki) z doprowadzonymi dwoma kabelkami (jeden czarny, drugi żółty). Napięć na niej jeszcze nie mierzyłem. Zastanawia mnie jednak po co ta wtyczka jest ?

Długość teko kabelka to "na oko" 60cm.

Przy okazji chciałem dodać że w mojej płycie głównej ASUS K8VSE Deluxe mierniczek napięć jest bardziej niż niedokładny. Płyta pokazuje poziom napięcia +12V jako 11.19V a jak zmierzyłem mierniczkiem napięcie +12V na molex'ie to mam 12.3V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem sobie Chiefteca HPC-360-302DF.

Myślałem że będę musiał kupić przejściówkę 24->20 pin ale na stronie Chiefteca zauważyłem coś co mnie zaintrygowało. I rzeczywiście - kiedy zasiłka przyszła to się mile ucieszyłem że mój zasilacz owszem, posiada wyjście 24-pin ale wystarczy ją lekko nacisnąć w jednym miejscu i już się z niej robi wtyczka 20-pin :)

Zasilacz ma oczywiście również ten fajoski kabelek 4-pin do mojej płytki.... No ale teraz zaintrygowała mnie jedna tajemnicza wtyczka:

Mój zasilacz posiada kabelek na którego końcu jest wtyczka żeńska 3-pin (dokładnie taka jak mają na przykład wentylatorki) z doprowadzonymi dwoma kabelkami (jeden czarny, drugi żółty). Napięć na niej jeszcze nie mierzyłem. Zastanawia mnie jednak po co ta wtyczka jest ?

Długość teko kabelka to "na oko" 60cm.

Przy okazji chciałem dodać że w mojej płycie głównej ASUS K8VSE Deluxe mierniczek napięć jest bardziej niż niedokładny. Płyta pokazuje poziom napięcia +12V jako 11.19V a jak zmierzyłem mierniczkiem napięcie +12V na molex'ie to mam 12.3V

1281362[/snapback]

Zdradze Ci tajemnice :) - wtyczke podpinasz pod płyte w miejsce podłonczenia wentylatora i masz wtedy monitoring obrotów wentyla zasiłki .

Pozdrówka.

Edytowane przez konio68

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1281362[/snapback]

Tzn., że wchodzi bez przejściówki? Wystaje, czy jak, da się wcisnąć "siłowo"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam że tak długo nie odpowiadałem ale już piszę co i jak z tym chieftecem.

(Prawie) Pełna informacja na temat modelu 360W jest na stronie producenta razem z fotkami.

Ta wtyczka 24-pin jest tak skonstruowana że te dodatkowe 4 piny się po prostu udczepia (jak ktoś ma mocne paznokcie to można nawet paznokciami). W ten sposób uzyskujemy wtyczkę 20-pin a pozostałe 4-piny zwisają obok jako wtyczka podobna do standardowej wtyczki 4-pin P4. No ale przecież to nie ta sama wtyczka. Więc skąd weźmiemy wtyczkę 4-pin P4 ? Oczywiście producent ją wyprowadził z zasilacze.

Tak więc chieftec 360W-302-DF jest kompatybilny z płytami zarówno 20-pinowymi jak i 24-pinowymi. No i posiada też kabelek P4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi