adderek Opublikowano 17 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2005 Kupiłem sobie Chiefteca HPC-360-302DF. Myślałem że będę musiał kupić przejściówkę 24->20 pin ale na stronie Chiefteca zauważyłem coś co mnie zaintrygowało. I rzeczywiście - kiedy zasiłka przyszła to się mile ucieszyłem że mój zasilacz owszem, posiada wyjście 24-pin ale wystarczy ją lekko nacisnąć w jednym miejscu i już się z niej robi wtyczka 20-pin :) Zasilacz ma oczywiście również ten fajoski kabelek 4-pin do mojej płytki.... No ale teraz zaintrygowała mnie jedna tajemnicza wtyczka: Mój zasilacz posiada kabelek na którego końcu jest wtyczka żeńska 3-pin (dokładnie taka jak mają na przykład wentylatorki) z doprowadzonymi dwoma kabelkami (jeden czarny, drugi żółty). Napięć na niej jeszcze nie mierzyłem. Zastanawia mnie jednak po co ta wtyczka jest ? Długość teko kabelka to "na oko" 60cm. Przy okazji chciałem dodać że w mojej płycie głównej ASUS K8VSE Deluxe mierniczek napięć jest bardziej niż niedokładny. Płyta pokazuje poziom napięcia +12V jako 11.19V a jak zmierzyłem mierniczkiem napięcie +12V na molex'ie to mam 12.3V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 17 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2005 (edytowane) Kupiłem sobie Chiefteca HPC-360-302DF. Myślałem że będę musiał kupić przejściówkę 24->20 pin ale na stronie Chiefteca zauważyłem coś co mnie zaintrygowało. I rzeczywiście - kiedy zasiłka przyszła to się mile ucieszyłem że mój zasilacz owszem, posiada wyjście 24-pin ale wystarczy ją lekko nacisnąć w jednym miejscu i już się z niej robi wtyczka 20-pin :) Zasilacz ma oczywiście również ten fajoski kabelek 4-pin do mojej płytki.... No ale teraz zaintrygowała mnie jedna tajemnicza wtyczka: Mój zasilacz posiada kabelek na którego końcu jest wtyczka żeńska 3-pin (dokładnie taka jak mają na przykład wentylatorki) z doprowadzonymi dwoma kabelkami (jeden czarny, drugi żółty). Napięć na niej jeszcze nie mierzyłem. Zastanawia mnie jednak po co ta wtyczka jest ? Długość teko kabelka to "na oko" 60cm. Przy okazji chciałem dodać że w mojej płycie głównej ASUS K8VSE Deluxe mierniczek napięć jest bardziej niż niedokładny. Płyta pokazuje poziom napięcia +12V jako 11.19V a jak zmierzyłem mierniczkiem napięcie +12V na molex'ie to mam 12.3V 1281362[/snapback] Zdradze Ci tajemnice :) - wtyczke podpinasz pod płyte w miejsce podłonczenia wentylatora i masz wtedy monitoring obrotów wentyla zasiłki . Pozdrówka. Edytowane 17 Lutego 2005 przez konio68 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adderek Opublikowano 17 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2005 Zdradze Ci tajemnice :) - wtyczke podpinasz pod płyte w miejsce podłonczenia wentylatora i masz wtedy monitoring obrotów wentyla zasiłki . Pozdrówka. 1281423[/snapback] aaa... to o to chodzi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fio Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2005 Myślałem że będę musiał kupić przejściówkę 24->20 pin ale na stronie Chiefteca zauważyłem coś co mnie zaintrygowało. I rzeczywiście - kiedy zasiłka przyszła to się mile ucieszyłem że mój zasilacz owszem, posiada wyjście 24-pin ale wystarczy ją lekko nacisnąć w jednym miejscu i już się z niej robi wtyczka 20-pin :) 1281362[/snapback] Tzn., że wchodzi bez przejściówki? Wystaje, czy jak, da się wcisnąć "siłowo"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fog Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 A nie wiesz czyt w modelu Chieftec HPC-420-302-DF tez mozna odpiac te 4 piny? Bo niedlugo go bede mial i zamowilem przejsciowke, ale moge odwolac zamowienie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adderek Opublikowano 24 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2005 Przepraszam że tak długo nie odpowiadałem ale już piszę co i jak z tym chieftecem. (Prawie) Pełna informacja na temat modelu 360W jest na stronie producenta razem z fotkami. Ta wtyczka 24-pin jest tak skonstruowana że te dodatkowe 4 piny się po prostu udczepia (jak ktoś ma mocne paznokcie to można nawet paznokciami). W ten sposób uzyskujemy wtyczkę 20-pin a pozostałe 4-piny zwisają obok jako wtyczka podobna do standardowej wtyczki 4-pin P4. No ale przecież to nie ta sama wtyczka. Więc skąd weźmiemy wtyczkę 4-pin P4 ? Oczywiście producent ją wyprowadził z zasilacze. Tak więc chieftec 360W-302-DF jest kompatybilny z płytami zarówno 20-pinowymi jak i 24-pinowymi. No i posiada też kabelek P4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...