Zog Opublikowano 17 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2005 Witam. Chciałem zainstalować Vmware Workstation 4.5.20-8848 pod Fedora Core 3. Wszystko szło dobrze do momentu uruchomienia skryptu konfiguracyjnego vmware-config.pl. Już podczas instalacji pojawiła mi sie komenda że nie mam do niego dostępu. Próbowałem go uruchomić później na różne sposoby i zawsze ta sama odpowiedź. Odinstalować tego co już zainstalowane też nie moge bo też pisze, że brak dostepu. Czy może mi ktoś wyjaśnić o co chodzi i co dalej robić aby wreszcie skończyć konfigurację ewentualnie odinstalować Vmware. Pozdrawiam Zog. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 17 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2005 Zalogowac sie jako administrator (root) i dokonczyc instalacje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zog Opublikowano 18 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2005 Zalogowac sie jako administrator (root) i dokonczyc instalacje? 1282921[/snapback] Wszystkie próby configuracji i deinstalacji wykonywałem jako root. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 18 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2005 A moglbys wkleic jakie dokladnie bledy ci wywala? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 18 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2005 Prawdopodobnie trzeba temuz programowi ustawic prawo do uruchomienia - chmod +x costam.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 18 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2005 Prawdopodobnie trzeba temuz programowi ustawic prawo do uruchomienia - chmod +x costam.pl 1284018[/snapback] Mozna sie bez tego obejsc na przyklad wpisujac 'perl costam.pl', 'sh costam.pl' (to zadziala, jesli na poczatku skryptu .pl jest odlowanie do odpowiedniego interpretera). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 18 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2005 Mozna sie bez tego obejsc na przyklad wpisujac 'perl costam.pl', 'sh costam.pl' (to zadziala, jesli na poczatku skryptu .pl jest odlowanie do odpowiedniego interpretera). 1284123[/snapback] Pewnie ze mozna, ale tak jest szybciej i nie bedzie trzeba mieszac komus w glowie i mowic, ze ma zerknac do srodka pliku i szukac jakichs magicznych znaczkow :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 18 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2005 (edytowane) Pewnie ze mozna, ale tak jest szybciej i nie bedzie trzeba mieszac komus w glowie i mowic, ze ma zerknac do srodka pliku i szukac jakichs magicznych znaczkow :-) 1284158[/snapback] Szybciej jest metoda ktora ja podalem, poniewaz wpisujesz jedna komende zamiast dwoch. Magicznych znakow szukac nie trzeba. Jesli dasz +x na ten skrypt i na poczatku nie ma wpisu o tym jaki interpreter ma zostac wywolany to efekt bedzie rownie marny. Edytowane 18 Lutego 2005 przez KrzychuG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zog Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 To mi się wyświetla: [root@Ali bin]# ls -la vm*.* -rwxr-xr-x 1 root root 234687 lut 17 20:13 vmware-config.pl -rwxr-xr-x 1 root root 222647 lut 17 19:43 vmware-config.pl.old.0 -rwxr-xr-x 1 root root 25487 lut 17 20:13 vmware-mount.pl -rwxr-xr-x 1 root root 861044 lut 17 20:13 vmware-smbpasswd.bin -rwxr-xr-x 1 root root 87141 lut 17 20:13 vmware-uninstall.pl [root@Ali bin]# perl vmware-config.pl Making sure services for VMware Workstation are stopped. sh: /etc/rc.d/init.d/vmware: Brak dostępu Unable to stop services for VMware Workstation Execution aborted. [root@Ali bin]# /etc/rc.d/init.d/vmware stop bash: /etc/rc.d/init.d/vmware: Brak dostępu [root@Ali bin]# Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 Sprawdz jakie masz prawa do /etc/rc.d/init.d/vmware, pewnie brakuje ci akurat na nich +x czyli prawa do wykonywania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...