Skocz do zawartości
Zog

Fedora 3 & Vmware 4.5.2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałem zainstalować Vmware Workstation 4.5.20-8848 pod Fedora Core 3. Wszystko szło dobrze do momentu uruchomienia skryptu konfiguracyjnego vmware-config.pl. Już podczas instalacji pojawiła mi sie komenda że nie mam do niego dostępu. Próbowałem go uruchomić później na różne sposoby i zawsze ta sama odpowiedź. Odinstalować tego co już zainstalowane też nie moge bo też pisze, że brak dostepu. Czy może mi ktoś wyjaśnić o co chodzi i co dalej robić aby wreszcie skończyć konfigurację ewentualnie odinstalować Vmware. Pozdrawiam Zog.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie trzeba temuz programowi ustawic prawo do uruchomienia - chmod +x costam.pl

1284018[/snapback]

Mozna sie bez tego obejsc na przyklad wpisujac 'perl costam.pl', 'sh costam.pl' (to zadziala, jesli na poczatku skryptu .pl jest odlowanie do odpowiedniego interpretera).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozna sie bez tego obejsc na przyklad wpisujac 'perl costam.pl', 'sh costam.pl' (to zadziala, jesli na poczatku skryptu .pl jest odlowanie do odpowiedniego interpretera).

1284123[/snapback]

Pewnie ze mozna, ale tak jest szybciej i nie bedzie trzeba mieszac komus w glowie i mowic, ze ma zerknac do srodka pliku i szukac jakichs magicznych znaczkow :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie ze mozna, ale tak jest szybciej i nie bedzie trzeba mieszac komus w glowie i mowic, ze ma zerknac do srodka pliku i szukac jakichs magicznych znaczkow :-)

1284158[/snapback]

Szybciej jest metoda ktora ja podalem, poniewaz wpisujesz jedna komende zamiast dwoch. Magicznych znakow szukac nie trzeba. Jesli dasz +x na ten skrypt i na poczatku nie ma wpisu o tym jaki interpreter ma zostac wywolany to efekt bedzie rownie marny. Edytowane przez KrzychuG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mi się wyświetla:

[root@Ali bin]# ls -la vm*.*

-rwxr-xr-x 1 root root 234687 lut 17 20:13 vmware-config.pl

-rwxr-xr-x 1 root root 222647 lut 17 19:43 vmware-config.pl.old.0

-rwxr-xr-x 1 root root 25487 lut 17 20:13 vmware-mount.pl

-rwxr-xr-x 1 root root 861044 lut 17 20:13 vmware-smbpasswd.bin

-rwxr-xr-x 1 root root 87141 lut 17 20:13 vmware-uninstall.pl

[root@Ali bin]# perl vmware-config.pl

Making sure services for VMware Workstation are stopped.

sh: /etc/rc.d/init.d/vmware: Brak dostępu

Unable to stop services for VMware Workstation

Execution aborted.

[root@Ali bin]# /etc/rc.d/init.d/vmware stop

bash: /etc/rc.d/init.d/vmware: Brak dostępu

[root@Ali bin]#

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi