Neo_x Opublikowano 16 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2002 Siema :) Niech ktos mi pomoze..... jak polaczyc dwa komputery pod internet jednym kablem od neta?? Dokladniej chce z jednego kompa zrobic serwer a drugi chce miec do uzytku domowego (gry itp). Jak to polaczyc z internetem bez kupienia huba lub routera?? Jestem zupelnym laikiem w tych sprawach to prosze o pomoc :) THX :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mutos Opublikowano 16 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2002 W "serwerze" musisz mieć dwie sieciówki... Człowieku!! Switha 8 port możesz kupić za jakieś 200 zł, Nie warto komplikowac sobie życia. Jak doprowadzisz net do "serwera" to musisz zrobic polaczenie sieciowe z drugim. I jeszcze tylko troche roboty konfiguracyjnej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 16 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2002 Siema :) Niech ktos mi pomoze..... jak polaczyc dwa komputery pod internet jednym kablem od neta?? Dokladniej chce z jednego kompa zrobic serwer a drugi chce miec do uzytku domowego (gry itp). Jak to polaczyc z internetem bez kupienia huba lub routera?? Jestem zupelnym laikiem w tych sprawach to prosze o pomoc :) THX :) Z tego co pamietam to masz chello czyli tak jak ja. Najprostsza opcja czyli tak jak mam teraz. Net bedzie tylko w kompie z sieciowka chello, gdyz server dhcp rozpoznaje ja po adresie sprzetowym MAC. W ten oto komp musisz wsadzic druga sieciowke i wlaczyc udostepnianie polaczenia na sieciowce chello. Jezeli nie chcesz uzywac huba musisz miec kabel typu cross-over (zakladam ze robisz siec na skretce) i nim polaczyc oba kompy. Na kompie z 2 sieciowkami(server) wlacz server DHCP a na kliencie w konfiguracji TCP/IP wlacz automatyczne pobieranie adresu. Powinno zadzialac ( u mnie dziala ) w razie jakis pytan to pisz smialo na priva, postaram ci sie pomoc. Oczywiscie jest mozliwosc kupienia routerka lub tez postawienia serverka na [brzydkie określenie na linuksa]u ale to juz wyzsza szkola jazdy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 16 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2002 zgadza sie..... Chello :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady Opublikowano 16 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2002 no, żeby wyczerpać możliwości to możesz wyskoczyś z jakiejś stówy i kupic kabelek usb-usb z układem w stylu sieciówki. ale najszybsze połączenie i najtańsze rozwiązanie to tak jak wyżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...