ChomiK Opublikowano 18 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2005 WItam od razu przejde do rzeczy - mam nastepujacy problem: Rozbudowywalem niedawno po rodzinie kompa - niestety niewielki budzet skuteczni ograniczyl parametry systemu ;) Calosc przed modernizacja wygladala tak: - MOBO MSI K7T Turbo [viaKT133A] - 256Mb RAM - AXP 1700+ [TBred B0] - GF3 Ti450 Gainward - BArracuda IV - 60Gb po modernizacji zmienilo sie: - MOBO Gigabyte 7NF-RZ [nForce2] - no niestety wiecej kasy nie bylo ;) - 512Mb RAM DDR400 - zasilacz 350W z PFC Problem - System wykazuje niestabilnosc tzn. reset podczas PRIME'a+IExplorer albo podczas grania [Chronicles Of Riddic na przyklad]. Wedlug wskazan EVERESTA napiecia sa OK [niestety miernikiem nie sprawdzane], pza tym zasilacz zstal sprawdzony skutecznie na innym bardziej wymagajacym konfigu i obylo sie bez problemoof [AXP2600+ GF4Ti4600]. Jesli chdzi o pamiec to sprawdzilem toto Memtestem86 i GoldMemory - jednym i drugim po okolo 6 godzin, dodatkowo zwiekszajac magistrale ze 133 na 166 - zadnych bledoof.. Karta grafiki nie ulega przegrzaniu wiec zostaje MOBO [?] Moze ktos mial podobne problemy z ta plyta? albo sias inna na nForce2 - hmm - co dziwne na tej plycie jest dodatkowe gniazdo zasilania jak nigdys tylko dla plyt pod p4 [moze jestem zacofany ale mooj epox8RDA+ czegos takiego nie ma]. Moze zwalona jest ta wlasnie linia - zgaduje ze odpowiedzialna za zasilanie procesora.. Hmm - podejrzewam tez problem ze sterownikami - ale to raczej nierealne. W sumie zainstalowalem stery IDE od nVidii ktoore slyszalem ze moga powodowac problemy siakies [na 8RDA+ nie mialem zadnych], ale wiem ze wina raczej po stronie HardWareu.. Ok Dzieki - sory za dlugi post - jakies sugestie mile widziane! Pozdro !!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 18 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2005 Po pierwsze to temat poszedła 2 razy WYWAL jeden bo Cię moder ścignie! Skoro mobo ma gniazdo 12V to należy je podpiąć. Wprawdzie beż kręcenia wszystko powinno być stabilne i bez tego, ale widać masz pecha. Pozdrawiam! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ggrabaa Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 WItam od razu przejde do rzeczy - mam nastepujacy problem: Rozbudowywalem niedawno po rodzinie kompa - niestety niewielki budzet skuteczni ograniczyl parametry systemu ;) Calosc przed modernizacja wygladala tak: - MOBO MSI K7T Turbo [viaKT133A] - 256Mb RAM - AXP 1700+ [TBred B0] - GF3 Ti450 Gainward - BArracuda IV - 60Gb po modernizacji zmienilo sie: - MOBO Gigabyte 7NF-RZ [nForce2] - no niestety wiecej kasy nie bylo ;) - 512Mb RAM DDR400 - zasilacz 350W z PFC Problem - System wykazuje niestabilnosc tzn. reset podczas PRIME'a+IExplorer albo podczas grania [Chronicles Of Riddic na przyklad]. Wedlug wskazan EVERESTA napiecia sa OK [niestety miernikiem nie sprawdzane], pza tym zasilacz zstal sprawdzony skutecznie na innym bardziej wymagajacym konfigu i obylo sie bez problemoof [AXP2600+ GF4Ti4600]. Jesli chdzi o pamiec to sprawdzilem toto Memtestem86 i GoldMemory - jednym i drugim po okolo 6 godzin, dodatkowo zwiekszajac magistrale ze 133 na 166 - zadnych bledoof.. Karta grafiki nie ulega przegrzaniu wiec zostaje MOBO [?] Moze ktos mial podobne problemy z ta plyta? albo sias inna na nForce2 - hmm - co dziwne na tej plycie jest dodatkowe gniazdo zasilania jak nigdys tylko dla plyt pod p4 [moze jestem zacofany ale mooj epox8RDA+ czegos takiego nie ma]. Moze zwalona jest ta wlasnie linia - zgaduje ze odpowiedzialna za zasilanie procesora.. Hmm - podejrzewam tez problem ze sterownikami - ale to raczej nierealne. W sumie zainstalowalem stery IDE od nVidii ktoore slyszalem ze moga powodowac problemy siakies [na 8RDA+ nie mialem zadnych], ale wiem ze wina raczej po stronie HardWareu.. Ok Dzieki - sory za dlugi post - jakies sugestie mile widziane! Pozdro !!!! 1283442[/snapback] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChomiK Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 oczywiscie ze podpialem to dodatkowe gniazdo ;) moje problemy dotycza wlasnie takiej sytuacji ;) nic sie pooki co nie zmienilo PS:sory ze poszo 2 razy - modem niestety ;) PS2: plyta idzie na gwarancje ! dzieki - pozdro! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...