Skocz do zawartości
ChomiK

Gigabyte 7nf-rz Problem [?]

Rekomendowane odpowiedzi

WItam od razu przejde do rzeczy - mam nastepujacy problem:

Rozbudowywalem niedawno po rodzinie kompa - niestety niewielki budzet skuteczni ograniczyl parametry systemu ;) Calosc przed modernizacja wygladala tak:

- MOBO MSI K7T Turbo [viaKT133A]

- 256Mb RAM

- AXP 1700+ [TBred B0]

- GF3 Ti450 Gainward

- BArracuda IV - 60Gb

po modernizacji zmienilo sie:

- MOBO Gigabyte 7NF-RZ [nForce2] - no niestety wiecej kasy nie bylo ;)

- 512Mb RAM DDR400

- zasilacz 350W z PFC

Problem - System wykazuje niestabilnosc tzn. reset podczas PRIME'a+IExplorer albo podczas grania [Chronicles Of Riddic na przyklad]. Wedlug wskazan EVERESTA napiecia sa OK [niestety miernikiem nie sprawdzane], pza tym zasilacz zstal sprawdzony skutecznie na innym bardziej wymagajacym konfigu i obylo sie bez problemoof [AXP2600+ GF4Ti4600]. Jesli chdzi o pamiec to sprawdzilem toto Memtestem86 i GoldMemory - jednym i drugim po okolo 6 godzin, dodatkowo zwiekszajac magistrale ze 133 na 166 - zadnych bledoof.. Karta grafiki nie ulega przegrzaniu wiec zostaje MOBO [?]

Moze ktos mial podobne problemy z ta plyta? albo sias inna na nForce2 - hmm - co dziwne na tej plycie jest dodatkowe gniazdo zasilania jak nigdys tylko dla plyt pod p4 [moze jestem zacofany ale mooj epox8RDA+ czegos takiego nie ma]. Moze zwalona jest ta wlasnie linia - zgaduje ze odpowiedzialna za zasilanie procesora..

Hmm - podejrzewam tez problem ze sterownikami - ale to raczej nierealne. W sumie zainstalowalem stery IDE od nVidii ktoore slyszalem ze moga powodowac problemy siakies [na 8RDA+ nie mialem zadnych], ale wiem ze wina raczej po stronie HardWareu..

Ok Dzieki - sory za dlugi post - jakies sugestie mile widziane! Pozdro !!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze to temat poszedła 2 razy WYWAL jeden bo Cię moder ścignie!

Skoro mobo ma gniazdo 12V to należy je podpiąć. Wprawdzie beż kręcenia wszystko powinno być stabilne i bez tego, ale widać masz pecha.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WItam od razu przejde do rzeczy - mam nastepujacy problem:

Rozbudowywalem niedawno po rodzinie kompa - niestety niewielki budzet skuteczni ograniczyl parametry systemu ;) Calosc przed modernizacja wygladala tak:

- MOBO MSI K7T Turbo [viaKT133A]

- 256Mb RAM

- AXP 1700+ [TBred B0]

- GF3 Ti450 Gainward

- BArracuda IV - 60Gb

po modernizacji zmienilo sie:

- MOBO Gigabyte 7NF-RZ [nForce2] - no niestety wiecej kasy nie bylo ;)

- 512Mb RAM DDR400

- zasilacz 350W z PFC

Problem - System wykazuje niestabilnosc tzn. reset podczas PRIME'a+IExplorer albo podczas grania [Chronicles Of Riddic na przyklad]. Wedlug wskazan EVERESTA napiecia sa OK [niestety miernikiem nie sprawdzane], pza tym zasilacz zstal sprawdzony skutecznie na innym bardziej wymagajacym konfigu i obylo sie bez problemoof [AXP2600+ GF4Ti4600]. Jesli chdzi o pamiec to sprawdzilem toto Memtestem86 i GoldMemory - jednym i drugim po okolo 6 godzin, dodatkowo zwiekszajac magistrale ze 133 na 166 - zadnych bledoof.. Karta grafiki nie ulega przegrzaniu wiec zostaje MOBO [?]

Moze ktos mial podobne problemy z ta plyta? albo sias inna na nForce2 - hmm - co dziwne na tej plycie jest dodatkowe gniazdo zasilania jak nigdys tylko dla plyt pod p4 [moze jestem zacofany ale mooj epox8RDA+ czegos takiego nie ma]. Moze zwalona jest ta wlasnie linia - zgaduje ze odpowiedzialna za zasilanie procesora..

Hmm - podejrzewam tez problem ze sterownikami - ale to raczej nierealne. W sumie zainstalowalem stery IDE od nVidii ktoore slyszalem ze moga powodowac problemy siakies [na 8RDA+ nie mialem zadnych], ale wiem ze wina raczej po stronie HardWareu..

Ok Dzieki - sory za dlugi post - jakies sugestie mile widziane! Pozdro !!!!

1283442[/snapback]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiscie ze podpialem to dodatkowe gniazdo ;) moje problemy dotycza wlasnie takiej sytuacji ;)

nic sie pooki co nie zmienilo

PS:sory ze poszo 2 razy - modem niestety ;)

PS2: plyta idzie na gwarancje !

dzieki - pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...