Skocz do zawartości
Gronia

Afudos A Aflash Bios

Rekomendowane odpowiedzi

oka a co mam zrobic jak nie rozumiem jak mam sflaszowac ten bios juz jedna plyte posadzilem wiec teraz musze byc pewny w tej instrukcji nie rozumiem dokaldnie co mam zrobic wiem ze muze robic to programem AFUDOS a do tego mam windowsa XP wiec dyskietki botujacej chyba sie nie da zrobic a przynajmiejnie wiem jak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oooo....

Nie chce mi sie ci tlumaczyc,

a z reszta jakbym ci to wytlumaczyl, to i tak napewno bys cos sknocil*

a wiec proponuje zostawic temat flashowania w spokoju, bo moze zle sie konczyc.

Jak zostaniesz ze starym biosem, to nic ci sie nie stanie.

*Pisze na podstawie tego, ze jedna plyte posadziles (a tam nie ma co posadzic).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ej no sorki ale po to sa fora zeby sie dowiedziec tam jest na gorze tego postu link do afudosa jezeli jest taka mozliwosc to bylbym wdzieczny za pomoc a upgrade musze zrobic zeby moc w pelni wykorzystywac overlocking w tej plycie bo w wersji biosu ktora mam jest nie w pelni udotepnione przetaktowywania wiec jesli jest tak amozliwosc to napisz nawet jakis plik w wordzie i wyslij na gronia19@o2.pl z gory dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: 2002JSQ

Autor podal model i producenta plyty:

Asus P5GDC Deluxe <- nie wyglada mi to na tani model ;-)

Overclocking Features:

AI NOS™ (Non-delay Overclocking System)

AI Overclocking (intelligent CPU frequency tuner)

CPU, Memory, and PCIe x16 voltage adjustable

SFS (Stepless Frequency Selection) from 100MHz up to 400MHz at 1MHz increment Adjustable FSB/DDR ratio. Fixed PCI/PCIe frequencies

ASUS AI Booster utility

ASUS C.P.R.(CPU Parameter Recall)

http://www.asus.com/prog/spec.asp?m=P5GDC%20Deluxe&langs=01

http://www.asus.com/products/mb/socket775/...-d/overview.htm

Wiec troche tych opcji ma ;-)

Skoro asus sie wysilil i udostepnia swoja wersje amiflasha i awdflasha to lepiej nimig wgrac, ale jak juz pisalem instrukcja to podstawa, napewno da sie wgrac bios z poziomu biosu, a jak nie to:

Trzeba scianac ten obraz dyskietki:

http://www.abitfaq.it/Files/drdflash.exe

Uruchomic, sam sie nagra na dyskietke, dograc afudos obraz plik z biosem, uruchomic komputer z dyskietki i dalej jak na:

http://www.asus.com.tw/support/english/tec...ios/afudos.aspx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No model plyty to juz widzieliscie na gorze asus P5GDC Deluxe tani to on nie jest bo w granicach 600 wiec nie jest plyta zla posida ona sporo funkcji wiem ze swoj procek moge podkrecic nawet z 3.0 do 3.9 ale zeby to zrobic musze miec nowy bios bo ten co mam w pelni nie ma odblokowanych mozliwosci mocnego krecenia z tego co czytalem w gazetach ludziom sie udaje dopiero po wlasnie wgraniu nowego biosu. Wiem tyle ze mam upgrade biosu zrobic afudosem i to tyle z mojej wiedzy jezeli ktos moze zerknac w ten link http://www.asus.com.tw/support/english/tec...ios/afudos.aspx i opisac mi po co sie robi punkt 1 a do czego punkt 2 z tego co rozumiem to chyba punkt pierwszy sluzy do zapisania starefo biosu a drugi do wgrania nowego ale tego nie wiem bo probowalem isc wedlug tej instrukcji i nic sienie dzieje wiec jak ktos moze to niech mi pomoze . I o co chodzi z tym wejsciem do biosu nacisnac cos tam i sie samo wgra w biosie mozna aktualizowac bios????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a i jeszcze mam pytanie po co mi dales link do plyty abita i co ten program robi ??? prosze o wytlumaczenia jak jakiemus laikowi i czy nic sie nie stanie jak przecierz mam plyte asusa a ten program jest chyba do abita i czemu jak juz zrobie ta dyskietke to nie pokazuje mi zadnych plikow

Edytowane przez Gronia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest obraz dyskietki bootwalnej, nie żaden program do plyty abita.

Jakbys go sciagnal i uruchomil zamiast pytac to bys wiedzial.

Nagraj na ta dyskietke afudos i plik z biosem.

Uruchom z tej dyskietki i wpisz tak jak masz podane na tej stronie:

afudos /plik_z_biosem.rom

Albo nagraj sam plik rom na dyskietke i podczas startu nacisnij:

Alt+F2 i tez sie wgra.

Jednak mysle, ze lepiej bedzie jak zostawisz ten bios w spokoju :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W biosie mozesz wylaczyc to logo. Nie wiem gdzie ta opcja sie u ciebie znajduje, ale u mnie jest w:

BOOT / BOOT SETTINGS CONFIGURATION / FULL SCREEN LOGO: [Disabled]

Moze tez mozesz wcisnac jakis klawisz, zeby zobaczyc komunikaty POST.

Jak komputer startuje, na gorze ekranu mam u siebie:

AMI BIOS © 2003 American Megatrends, Inc.

ASUS P4C800-E ACPI BIOS Revision 1019, gdzie 1019 to wersja biosu.

U ciebie moze byc podobnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi