Gronia Opublikowano 18 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2005 cze jestem jak narazie zielony w temacie zmian biosu na stronce znalazlem 2 programy AFUDOS i AFLASH BIOS czym sie te programy roznia i ktory mam uzyc do zmiany biosu w asusie P5GDC Deluxe??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 Poczytaj: http://www.asus.com.tw/support/english/tec...ios/afudos.aspx <- to jest do biosow ami http://www.asus.com.tw/support/english/tec...ios/aflash.aspx <- to jest do biosow award'a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gronia Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 tzn ja wiem juz jak to zrobic ta aktualizajce tam mi sie wydaje ze wiem tylko nie wiedzialem z jakiego pogramu korzystac czy li jak mam rozumiec jezeli mam bios ami to korzystam z afudos ajak awarda to z aflasha?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 Na to wyglada :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 Z reguly producent plyty glownej dostarczajac nowy bios, zaleca uzywanie konkretnego programu. Tam skad wziales bios, musi byc tez odpowiedni flasher. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gronia Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 oka a co mam zrobic jak nie rozumiem jak mam sflaszowac ten bios juz jedna plyte posadzilem wiec teraz musze byc pewny w tej instrukcji nie rozumiem dokaldnie co mam zrobic wiem ze muze robic to programem AFUDOS a do tego mam windowsa XP wiec dyskietki botujacej chyba sie nie da zrobic a przynajmiejnie wiem jak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 oooo.... Nie chce mi sie ci tlumaczyc, a z reszta jakbym ci to wytlumaczyl, to i tak napewno bys cos sknocil* a wiec proponuje zostawic temat flashowania w spokoju, bo moze zle sie konczyc. Jak zostaniesz ze starym biosem, to nic ci sie nie stanie. *Pisze na podstawie tego, ze jedna plyte posadziles (a tam nie ma co posadzic). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gronia Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 ej no sorki ale po to sa fora zeby sie dowiedziec tam jest na gorze tego postu link do afudosa jezeli jest taka mozliwosc to bylbym wdzieczny za pomoc a upgrade musze zrobic zeby moc w pelni wykorzystywac overlocking w tej plycie bo w wersji biosu ktora mam jest nie w pelni udotepnione przetaktowywania wiec jesli jest tak amozliwosc to napisz nawet jakis plik w wordzie i wyslij na gronia19@o2.pl z gory dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 Polecam przeczytanie instrukcji w ktorej powinno byc wszystko opisane.Pewnie wystarczy nagrac bios na dyskietke wejsc do biosu i cos nacisnac i samo sie wgra, ale bez przeczytania instrukcji sie nie dowiesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 Cos mi sie wydaje kolego, ze masz "za tanią" plyte i zmiana biosu nic nie pomoze... jak overclockingu nie bylo - tak i pewnie nie bedzie. Podaj lepiej firme i model plyty glownej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 Kolobos, dodam jeszcze rzecz nastepujaca: AWDFLASH (AWDFL###.exe) do biosow Award AMIFLASH (AMIFL###.exe) do biosow Ami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 :arrow: 2002JSQ Autor podal model i producenta plyty: Asus P5GDC Deluxe <- nie wyglada mi to na tani model ;-) Overclocking Features: AI NOS™ (Non-delay Overclocking System) AI Overclocking (intelligent CPU frequency tuner) CPU, Memory, and PCIe x16 voltage adjustable SFS (Stepless Frequency Selection) from 100MHz up to 400MHz at 1MHz increment Adjustable FSB/DDR ratio. Fixed PCI/PCIe frequencies ASUS AI Booster utility ASUS C.P.R.(CPU Parameter Recall) http://www.asus.com/prog/spec.asp?m=P5GDC%20Deluxe&langs=01 http://www.asus.com/products/mb/socket775/...-d/overview.htm Wiec troche tych opcji ma ;-) Skoro asus sie wysilil i udostepnia swoja wersje amiflasha i awdflasha to lepiej nimig wgrac, ale jak juz pisalem instrukcja to podstawa, napewno da sie wgrac bios z poziomu biosu, a jak nie to: Trzeba scianac ten obraz dyskietki: http://www.abitfaq.it/Files/drdflash.exe Uruchomic, sam sie nagra na dyskietke, dograc afudos obraz plik z biosem, uruchomic komputer z dyskietki i dalej jak na: http://www.asus.com.tw/support/english/tec...ios/afudos.aspx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gronia Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 No model plyty to juz widzieliscie na gorze asus P5GDC Deluxe tani to on nie jest bo w granicach 600 wiec nie jest plyta zla posida ona sporo funkcji wiem ze swoj procek moge podkrecic nawet z 3.0 do 3.9 ale zeby to zrobic musze miec nowy bios bo ten co mam w pelni nie ma odblokowanych mozliwosci mocnego krecenia z tego co czytalem w gazetach ludziom sie udaje dopiero po wlasnie wgraniu nowego biosu. Wiem tyle ze mam upgrade biosu zrobic afudosem i to tyle z mojej wiedzy jezeli ktos moze zerknac w ten link http://www.asus.com.tw/support/english/tec...ios/afudos.aspx i opisac mi po co sie robi punkt 1 a do czego punkt 2 z tego co rozumiem to chyba punkt pierwszy sluzy do zapisania starefo biosu a drugi do wgrania nowego ale tego nie wiem bo probowalem isc wedlug tej instrukcji i nic sienie dzieje wiec jak ktos moze to niech mi pomoze . I o co chodzi z tym wejsciem do biosu nacisnac cos tam i sie samo wgra w biosie mozna aktualizowac bios???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gronia Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 (edytowane) a i jeszcze mam pytanie po co mi dales link do plyty abita i co ten program robi ??? prosze o wytlumaczenia jak jakiemus laikowi i czy nic sie nie stanie jak przecierz mam plyte asusa a ten program jest chyba do abita i czemu jak juz zrobie ta dyskietke to nie pokazuje mi zadnych plikow Edytowane 20 Lutego 2005 przez Gronia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 To jest obraz dyskietki bootwalnej, nie żaden program do plyty abita. Jakbys go sciagnal i uruchomil zamiast pytac to bys wiedzial. Nagraj na ta dyskietke afudos i plik z biosem. Uruchom z tej dyskietki i wpisz tak jak masz podane na tej stronie: afudos /plik_z_biosem.rom Albo nagraj sam plik rom na dyskietke i podczas startu nacisnij: Alt+F2 i tez sie wgra. Jednak mysle, ze lepiej bedzie jak zostawisz ten bios w spokoju :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gronia Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 oka juz zrobionebios wgrany windows sie odpalil to chyba dobrze jest powiedzcie mi tylko gdziemoge jeszcze sprawdzic wersje biosu jaka zainstalowalem i to chyba bedzie juz wszytko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 Wersja biosu jest widoczna przy starcie komputera na dole ekranu dlugi numer z data i literkami. Lub tez w gornej czesci obok nazwy plyty o ile sie wyswietla. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gronia Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 NO WLASNEI U MNIE SIE NIE WYWIETLA JEST TYLKO LOGO PLYTY TZN MODEL NA CALY EKRAN A POZIJTO JUZ TYLKO URUCHAMIANIE WINDOWSA TRZEBA POSZUKAC JAKIEGOS PROGRAMU JAK TAK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 W biosie mozesz wylaczyc to logo. Nie wiem gdzie ta opcja sie u ciebie znajduje, ale u mnie jest w: BOOT / BOOT SETTINGS CONFIGURATION / FULL SCREEN LOGO: [Disabled] Moze tez mozesz wcisnac jakis klawisz, zeby zobaczyc komunikaty POST. Jak komputer startuje, na gorze ekranu mam u siebie: AMI BIOS © 2003 American Megatrends, Inc. ASUS P4C800-E ACPI BIOS Revision 1019, gdzie 1019 to wersja biosu. U ciebie moze byc podobnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gronia Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 aha ok dzieki juz znalzlem u mine jest podobnie po wylonczeniu loga jeszcze raz thx i dzieki za cierpliwosc hehe :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...