Skocz do zawartości
lookash2

Problem Z Athlonem Xp 2400+

Rekomendowane odpowiedzi

Jakies 2 miechy temu mialem problem z moim Athlonem XP 2400+! Procek zostal juz wymieniony na gwarancji ale zastanawia mnie co sie moglo z nim stac! Dokladnie chodzi o takiego wałka:

Uruchamiam kiedys kompa i przy starcie pokazuje mi 2000MHz! Zainteresowalo mnie to i wszedlem w WinZP do Ustawien systemu i tam pokazywalo ze w kompie zainstalowany jest AMD Duron 2000 (choc fizycznie byl Athlon XP 2400+)! Pojechalem z tym do Komputronika (bo tam kupilem kompa) i na poczatku nie chcieli mi w ogole przyjac kompa do naprawy bo procek byl 1 miesiac po gwarancji (byla tylko na rok)! Juz kontaktowalem sie z AMD Polska w tej sprawie i oni byli sami zainteresowani co sie moglo stac z tym prockiem! Koputronik podjal sie zadania wyslania im procka ale po jakis 2 tyg okazalo sie ze w ogole go nie wyslali! Po prostu Komputronik cos krecil! No ale po dosc dlugiej wojnie (juz poszly ciezkie argumenty) z nimi dostalem nowego procka na nowej gwarancji, nowy zasilacz bo ten tez padl i nowa plyte glowna bo podobno ta stara tez zeszla z tego swiata (wymienili Gigabyte GA-7VAXP Ultra na GA-7N400 Pro 2)! Od tego czasu wszystko chodzi dobrze ale dziwi mnie co sie moglo stac z tym starym athlonem... zeby nagle zmienil sie na Durona 2000? Aha i jescze jedno... jak go testowali na moich oczach w Komputroniku to wykazalo ze ma za malo cachu (juz nie pamietam dokladnie ile mial) nawet na Durona! Parametry procka byly dos dziwne bo AMD nie produkuje w ogole takiego procesora!

Wie moze ktos z was co moglo stac sie z tym prockiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli kupowałeś to u nich i nie rozbierałeś wcześniej to pewnie wcisneli Ci Durnia z odblokowanym cachem i po jakimś czasie lakier przestał przewodzić albo cache się zwalił na dobre. A potem żeby [ciach!]o nie wpadło w wentylator to nie chcieli wysłać do AMD. Ale to tylko taka moja teoria:P

Dziwne że jak wzieli kompa z niesprawnym prockiem to zwalili także płytę i zasilacz. Ktoś się chyba coś tym bawił:)

Ale stratny nie jesteś to spoko:D

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli kupowałeś to u nich i nie rozbierałeś wcześniej to pewnie wcisneli Ci Durnia z odblokowanym cachem

Chodzi o to ze pojechalem do nich z kompem i rozbierali go przy mnie! I jak byk byl Athlon XP 2400+! A poza tym sam wczesniej otwieralem kompa i zagladalem w kazdy zakamarek :wink:

No ale w sumie sie ciesze ze takie cos wyszlo bo dostalem lepsza plyte i mocniejszy zasilacz (wczesniej mialem 300W a teraz 350W)! A tak poza tym to najlepsze bylo to jak pojechalem do Komputronika! Kopma rozbieral jakis nowy kolo i jak otworzyl to sie w ogole zdziwil jaki idiota dal mi do kompa 300W :blink: Ale od razu przylecial kierownik i odeslal kolesia do innego klienta a nas sam obsluzyl! A tak bylo widac ze beszczelnie w oczy klamia i kreca :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam z tego co wiem z domowego doświadcenia.

To przy ostrym podkrecaniu. Pada cache :(

A w sumie z duronem 2000 sie nie spotkałem...

Możliwe że trafił ci sie zawedliwy procesor który miał byc pużniej na durona przebity .A komputronik kupiłgo za grosze.

I wrzucił do obiegu .

Dzieki ttemu wylądował u ciebie w kompie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówiłes że otwierałeś obudowę a jakoś w innym topicu napisałeś że plomby masz :blink: no więc

Po pierwsze nie ma to jak sobie samemu składać kompa, kiedyś kolesia zrobili tak bo myśleli ze zielony jest (z resztą był) mówił ze chce coś szybkiego i dostał cene jak za szybki a w środku jak biurowy mówili mu że mu abita włożą, jakąś kartę Ti, 512 ramców, jakiś szybki proc a dostał ecs'a, GF400/32, 256 ramcu i procek uwaga dureń 1200, a wiecie co było najlepsze że to było jakiś rok temu i dał za to 3000 bez monitora :lol: myśleli ze jak kolo z wioski to mu mogą szit wcisnąć wdłem do niego bo mówił ze mu się NFSU tnie, ja zaglądam w aide odłączylem kompa i do sklepu zabrałem od tego głupka kasę (ale nie oddałem klawićnicy myszki i głośników) i sam mu za tą kase kompa złożyłemi mu się już nei cieło :D i cieszy się nim do dziś, więc morał z tego taki jak masz kogoś kto zna sie na kompie albo sam się interesujesz to sam sobie złóż kompa bo sprzedawca cię wych*j*, chyba ze znajomy.

mi tez padł cache po o/c :sad: , ale ty podobno nie kręciłeś

a i jeszcze chyba nie widziałem gigabyte pod socket a co by dobrze pokazywał temperaturę :blink:

Edytowane przez Melsoon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...