Skocz do zawartości
Morfeusz

Problem Z Amd Barton 2500!

Rekomendowane odpowiedzi

przydalo by sie abys sprawdzil ten procek na innej plycie bo moze jakims cudem cos sie w nim "zmienilo" i przez to nie chce isc na fsb 200 ( moze przypadkiem robiac drut moda dales mu magiczne napiecie :wink: , albo cos w tym stylu ) , nie pamietam co pisales o plycie ale moze z nia tez jest problem ktory uniemozliwia jej prace na fsb 200 :mellow:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Morfeusz => Ty to masz Kingston 512 CL3 -> zmień BIOS na taki z CPC OFF... Bo sam przy ramkach wpisałeś 2T i one rzeczywiście tak chodzą => ja miałem takie Kingstony i... I miałem nieokreślone resety non stop, lub raz na dzień, albo co 5 minut, aż do zmiany BIOSu...

I to właśnie wtedy, gdy przestawiałem Bartka na 3200 => na 2500 chodził na luzie, bo i pamięci chodziły na 2x166=>333MHz (wole synchro).

Potem RAM wstawiłem do płyty A7V600 (KT600) tam w BIOSie jest opsja 1T Command Auto/Enable/Disable (czyli odpowiednik CPC=> command per cycle) i przy Enable również system ustawiony na 2x200MHz zaczął się wywlać.

Memtest, GoldMemory i żaden tester pamięci nic nie wykrywał... SuperPi po podniesieniu napięcia na RAM do 2.7 przestał się wykrzaczać na 16M, tylko Prime95 nie przechodził (czasem przechodził...) i miewałem właśnie pyk i reset...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK sprawdze to, a co do synchro to ja tez o wiele wieksza wydajnosc jest przy aplikacjach :-)

Mozesz podac dokladniejsze namiary do tego, mamy podobne plyty wiec wszystko pewnie w BIOSie jest podobnie.

Edytowane przez Morfeusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK dzieki jade z koksem zaraz wracam :-)

W prowadzilem ten nowy BIOS i jak narazie dziala zalacze teraz na pare godzin 3D Marka 2001SE i sie dowiem jesli sie nie zresetuje to zalacze gierki na ktorych mialem zaciach.

A co do tego nowego BIOS'u to troszke inaczej juz reaguje komp na nim, np procka ja dalem 3200+ to nie wylanczal sie juz tylko wyskakiwal blad krytyczny (niebieski ekran) :?

Mozliwe ze jak teraz zwieksze napiecie to moze pujdzie B) Kto wie, poczekamy zobaczymy :)

A jak zalecacie ustawienie pamieci? opuznienie na 3.0 czy 2,5?? Bo jak przygladam sie to przy 400MHz zaleca mi BIOS 3.0 a co wy sadzicie o tym? Nie mam rzadnego chlodzenia na pamieciach.

Edytowane przez Morfeusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak narazie wszystko spisuje sie bardzo dobrze, zeby sie przekonac to bede dalej katowal kompa na grach a gdy nie bede przy komputerze to bede zapuszczal 3D Marka 2001SE i sie dowiem.

Ale jak narazie jestem zadowolony :-) Dzieki @Hirotaro za podsuniecie mi tego BIOS'a

Pozdrawiam

No i działa mam obecnie 200x10,5 od wczoraj i gram i gram i nic sie nie dzieje :-)

A w dodatku zwiekszyla mi sie wydajnosc w grach, porownujac do 3DMarka 2001SE to o dodatkowe 300pkt. :D

Teraz jestem zadowolony :D

Dzieki tobie @Hirotaro wyszedłem z dreczacego mnie problemu :-)

Dziekuje i pozdrawiam :wink:

Edytowane przez Morfeusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...