Kosher Opublikowano 17 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2002 Zrobilem moda na swoim PIV 1.8A na 1.85V, i mam maly problem. Temperatura jaka wykazuje ten czujnik jest conajmniej zastanawiajaca, otoż temp. systemu pokazuje 35*C a CPU 43*C (niby wszystko OK) ale to jest bez obciazenia. Jak obciazam kompa w 100% to temp. systemu skacze na 50*C a CPU 45*C. Wszystko to na WC in przy 3Ghz, problem optymalnego zestrojenia WC to inny temat, fakt jest taki ze takie temp. pokazuje wszystko co potrafi je sprawdzic (bios, Winbond hardware doctor, MBM itp.). jak zaczne opwiewac miejsce wokol procka to temp. systemu spada do ok. 32*C a CPU pozostaje prawie bez zmian. Wszystko to na Abicie BD7-II RAID, dodam ze na poprzednim Epoxie wszystkie temp. na czele z cpU mialem nizsze i to sporo. Jak myslicie co powoduje taki drastyczny skok temp. systemu (plyty gl.)? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 17 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2002 No pewnie to, że wiejesz swierzym powietrzem dokładnie w czujnik temp. sys. 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosher Opublikowano 17 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2002 Gr00bY Mazur"]No pewnie to, że wiejesz swierzym powietrzem dokładnie w czujnik temp. sys. 8) Chodzi o to ze ten czujnik wykazuje 35*C i temp. na nim drastycznie podnosi sie (50*C) podczas obciazania CPU podczas gdy temp. CPU bardzo niewiele sie waha. Powiem wprost: CO MI SIE KUR** GRZEJE O 15*C W 8 SEC. OD ROZPOCZECIA OBCIAZANIA CPU? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duncan Opublikowano 17 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2002 Chodzi o to ze ten czujnik wykazuje 35*C i temp. na nim drastycznie podnosi sie (50*C) podczas obciazania CPU podczas gdy temp. CPU bardzo niewiele sie waha. Powiem wprost: CO MI SIE KUR** GRZEJE O 15*C W 8 SEC. OD ROZPOCZECIA OBCIAZANIA CPU? Według instrukcji Abita czujnik systemowy to gniazdko do podłączenia kabelka z czujnikiem, masz takowy podłączony? Pozdrawiam, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosher Opublikowano 17 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2002 Chodzi o to ze ten czujnik wykazuje 35*C i temp. na nim drastycznie podnosi sie (50*C) podczas obciazania CPU podczas gdy temp. CPU bardzo niewiele sie waha. Powiem wprost: CO MI SIE KUR** GRZEJE O 15*C W 8 SEC. OD ROZPOCZECIA OBCIAZANIA CPU? Według instrukcji Abita czujnik systemowy to gniazdko do podłączenia kabelka z czujnikiem, masz takowy podłączony? Pozdrawiam, Nie, nie mam ale to ustrojstwo samo sie wylacza jak nie jest podpiete. W biosie swiruje i czasem pokazuje cos a czasem nie. Znam problemy ze zla identyfikacja temp. ale to nie to. 1./ CPU temperature to oczywiste, pokazuje 43*C (3Ghz na 1.8V) i przy obciazeniu nie przekracza 47*C 2./System1 temperature w w/w warunkach 35*C a przy obciazeniu 50*C ostatnio nawet 55*C i zwisy! 3./System2 temperature: to o czym piszesz: JP1 Thermal Sensor Header. wylaczony i praktycznie nie gra zadnej roli. Bios chyba odpada bo takie bledy (a zwisy sugeruja ze to nie musza byc bledy) rozwiazuje sie w gora trzeciej edycji a nie dziesiatej czy dwunastej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 17 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2002 No to nie wiem Kosher. 8O Dziwne akcja - tak samo jak z moim MSI który niewiadomo skąd temperatury bierze. Może mamy tego samego skopanego Winbonda? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosher Opublikowano 17 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2002 Dobra, juz wiem co jest grane. Przede wszystkim to jest prawdziwa temp. :twisted: , ktora ma niewiele wspolnego z temp. CPU i zalezy od napiecia Vcore. Im ono jest wieksze tym System temp. jest wieksza. Zlokalizowalem miejsce, ktore odpowieda za caly stan rzeczy, jest to zbior kondensatorow i regulatorow napiecia, filtrow (min. zwoje z drutu miedzianego). Wniosek z tego taki ze albo Abit niefortunnie umiescil czujnik, albo celowo sie tam znalazl aby przypadkiem cosik sie nie spalilo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...