Skocz do zawartości
konopa

Problemo Z Chłodzeniem Amd 64 3400+

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problemo z chłodzeniem athlona 64 3400+ , jadro clawhammer , cache L2 1024 KB, zegar 2.2GHz. po wymianie karty graficznej na gf6800ultra boxowy cooler nie wyrabia bo temperatura przy zamknietej obudowie wokol grafy wynosi 50 stopni celsjusza. przy obciażeniu komp sie zawiesza. nie moge zamontowac wiatraka pentagrama ze 100mm wiatrakiem bo mam zbyt blisko umieszczone banki na RAM (plyta gigabyte ga-k8vt800). prosze o pomoc przy wyborze nowego coolera. moge przeznaczyc na niego od 100 do 150 zł. myslalem o modelach QC-80 Cu i QC-92 Cu. czytalem testy na stronach internetowych ale co test to inne zdanie co do ich wydajności (w jednych pisza ze QC 80 Cu jest wydajniejszy w innych ze QC 92 Cu). wszyscy sa zgodni jedynie co do ich halasu, iz QC-92 Cu jest troche glosniejszy na max obrotach (ale tylko przy takich bede pracowac). Jesli Ktos mialby sugestie ktory z nich jest wydajniejszy na athlonie 3400+ ewentualnie moglby polecic cos innej firmy rownie wydajnego lub wydajniejszego ale nie glosniejszego niz QC 92 CU to bylbym niesamowicie hhhaaaaaapppyyyyyyyy.

BŁAGAM O POMOC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a masz dobry przeplyw powietrza w budzie??

Mozliwe ze starczy dolozyc dodatkowe wentylatory, ktore wywolaja "przeciag" w obudowie, dzieki czemu gorace powietrze,wytworzone przez karte graficza, nie bedzie zalegalo w obudowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ano kupiłem sobie arctic cooling freezer 64 i moglbym powiedizec ze jestem bardzo zadowolony... tylko dlaczego moglbym??

przez pierwsze dwa miechy chodzil cichutko, niestety po tych dwoch miechach dobrego dzialania (cichy i temp mi spadl na starcie o 10 stopni) wiatrak sie wyrobil i teraq mi terkocze i wpada w drgania slyszalne. poziom halasu porownywalny z turbina geforce 6800 ultra z tym ze turbina szumi i szum mi nie przeszkadza a arctic terkoce co mnie wyprowadza z rownowagi (po prostu trafilem na zwalony model z linii produkcyjnej ale biorac pod uwage fakt iz takie niesamowite szczescie spotkalo mnie przy nagrywarce dwoch kosciach pamieci ram zasilaczu od glosnikow flopie niedzialajacej myszce radiowej zasilaczu wiec po tym co mi wywinal arctic znajduje sie w stanie totalnego spokoju, a to dlatego iz gdybym sie tym przejal wysadzilbym w powietrze pol kuli ziemskiej. teraz zbieram na wc a i trzeba dodac ze w sklepie gdzie sie zaopatrywalem juz nigdy wiecej nic nie kupie. ale jesli trafie na chocby jeden zwalony sprzet w jakimkolwiek innym sklepie to niechcialbym byc na miejscu sprzedawcy w momencie kiedy nie bedzie chcial przyjac na gwarancje. juz ja sie postaram zeby przyjal :):):)

sory za oftopa ale musialem sie komus wyzalic tym bardziej ze na kompa skladalem 6 lat odmawiajac sobie wszystkiego... no coz jak koles gada "co cie nie zabije to cie wzmocni". apropo zycze wam aby sie wam sprzet tak nie partolil jak mi :D:D:D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pogadaj wsrod kumpli moze ktos sie zna dosc dobrze na WC i poprostu zrobi Ci taniej. Moj kumpel zrobil alternatywe do drozszego sprzetu, wydal troche hajsu ale jakby ktos zielony za to sie zabieral wydal by o wiele drozej.

Po drugie zle forum wybrales do porad. Lepiej licz na siebie i czytaj i czytaj wszelkie opisy na temat chlodzenia. Wiem jedno ze sporo OC ktorzy uzyskuja niezle wyniki jada na Machach wzelkich.

A ogolnie polecam

tomshardware do lektury <-- ogolnie polecam poczytac ta stronke i nie tylko pl ale i com. NA PW wyslalem pare innych lineczkow

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi