ikar Opublikowano 25 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2005 witam mam kilka pytan odnosnie PLD 1.Co zrobic aby instalator wykrywal mi dysk jako hda a nie hde? Dysk jest na pierwszym kontrolerze jako master, ale na plycie Abit kv8 pro sa jeszcze dwa zlacza sata ktore sa wykrywane jako pierwsze. probowalem powylaczac w biosie ale to nic nie daje. Instalacje musze miec na hda poniewaz wykorzystuje tego linuxa jeszcze w innym kompie. 2. Jak poprawnie zaktualizowac jadro za pomoca poldka? Mialem zainstalowanego PLD Ra 1.0 z jadrem 2.2.x i chcialem zaktualizowac kernela na 2.4.x W poldek.conf wrzucilem sciezke do nowego jadra, po czym odswiezylem poldka. Potem dalem w poldku install kernel-2.4.x. Po reboocie dziwna sprawa bo widze jak podczas uruchamiania laduje biblioteki ze starego jadra oraz nie moze zamontowac boota, ktorego mam na osobnej partycji ( wypisuje ze kernel nie obsluguje ext2). Co zrobilem nie tak? jak to naprawic? 3. Chcialbym zainstalowac PLD 2.0 z sieci za pomoca dyskietki. Niestety instalator nie wykrywa mojej karty sieciowej (via velocity). Czy jest na to jakas rada (poza zamontowaniem innej sieciowki)?? 4. Mialem zainstalowanego PLD 2.0 na kompie z plyta intela. Kiedy wzialem dysk do innego kompa z plyta abita i athlonem 64 mialem na powitanie "kernel panic - unable to mount root filesystem". Co zrobic w takim przypadku zeby PLD odpalal sie na obu kompach? Ale to nie koniec. Na kompie z plyta abita probowalem zainstalowac na innej partycji PLD 2 mini-iso. Niestety jako ze boota mam wspolnego dla wszystkich dystrybucji pliki w boocie zostaly nadpisane. Teraz przy probie uruchomienia tamtego PLd 2.0 od razu po wyborze z menu lilo restartuje sie komp. Czy da sie jakos odratowac ta instalacje? 5. Czy warto i jak to skutecznie zrobic, aby uaktualnic PLD z wersji 1.0 do 2.0??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 25 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2005 1. Moze pomoc opcja ide-reverse jako argument dla obrazu jadra przy starcie systemu (i instalatora). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dondexterro Opublikowano 25 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2005 (edytowane) lepiej by juz bylo gdys sam skompilowal sobie kernel, przeciez to nie jest takie trudne. mnostwo opisow w sieci etc etc a co do upgradu to poldek albo poldex, automatycznie zgrywaja wszystko z netu, wiec upgrade pojdzie bezbolesnie Edytowane 25 Lutego 2005 przez dondexterro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...