Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

shakur_45 napisał(a):

hmm windows wykrywa irde mowi, ze urzadzenia dziala poprawnie wlaczam irde w telefonie (7650 ) i nic ;] windows nie wykrywa nowego urzadzenia czemu ???

1299372[/snapback]

moim zdanie końcówka irdy jest zła, jak się nie myle to chyba są trzy rodzaje podłączenia.

instrukcja obsługi płyty i szukaj, porównaj z końcówką.

W biosie nie koniecznie opcja nazywa się irda (serial port mode, chyba), nie pamiętam ale włącza się to napewno potestuj musi działać

Edytowane przez Dziuby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziuby napisał(a):

moim zdanie końcówka irdy jest zła, jak się nie myle to chyba są trzy rodzaje podłączenia.

instrukcja obsługi płyty i szukaj, porównaj z końcówką.

W biosie nie koniecznie opcja nazywa się irda (serial port mode, chyba), nie pamiętam ale włącza się to napewno potestuj musi działać

1299939[/snapback]

ale winda pisze, ze urzadzenie dziala poprawnie ... dlatego dziwie sie, ze jak wlacze irde w telefonie to nie wykrywa mi go winda :/ hmm aha irda w telefonie jest w 100% sprawna ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

shakur_45 napisał(a):

ale winda pisze, ze urzadzenie dziala poprawnie ... dlatego dziwie sie, ze jak wlacze irde w telefonie to nie wykrywa mi go winda :/ hmm aha irda w telefonie jest w 100% sprawna ;]

1300009[/snapback]

czyli system ją wykrywa jako urządznie, koło zegara powinna być ikonka jak jest to musi działać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziuby napisał(a):

czyli system ją wykrywa jako urządznie, koło zegara powinna być ikonka jak jest to musi działać

1300047[/snapback]

no wlasnie chodzi o to, ze system nie wykrywa telefonu :D tylko jak sprawdzam w menadzerze urzadzen to jest wyraznie napsiane, ze mam wbudowane urzadzenie portu podczerwieni oraz, ze urzadzenie dziala poprawnie :)) tyle, ze cos jest nie tak, bo nie wykrywa mi tel :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. włączasz irde koło zegara klikasz

2. uaktywniasz irde w fonie (miałem tą nokie, irda działa dosyć krótko 15 sekund)

3. przysuwasz telefon do irdy i powinien być charakterystyczny dzwięk żę się widzą urządzenia

4. komp powinien pokazać okinko że widzi komputer nokia 7650.

albo inaczej wyślij zdjęcie przez port IR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 7650 i po pierwsze: Przy wysylaniu z telefonu na kompa nie ma problemu (wiec sprawdz wysylając czy ci dziala irda) najgorzej jest wyslac cos z kompa do komorki(ja musze przystawic bardzo blisko komorke.

OGOLENIE Irda w tym TELEfonie dziala do ....

Pozdrowionka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

meoplus napisał(a):

Mam 7650 i po pierwsze: Przy wysylaniu z telefonu na kompa nie ma problemu (wiec sprawdz wysylając czy ci dziala irda) najgorzej jest wyslac cos z kompa do komorki(ja musze przystawic bardzo blisko komorke.

OGOLENIE Irda w tym TELEfonie dziala do ....

Pozdrowionka

1300210[/snapback]

tak to prawda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem 7650 i irda bardzo dobrze sie sprawowala...

Napisz czy masz irde pod MoBo czy USB

Jeszcze mozesz miec wyl. funckje pokazania w trayu ze irda dziala...

panel sterownia -> lacze bezprzewodowe -> wyswietl na pasku zadan ikone (...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

powinna byc jeszcze dodatkowa ikonka w menu start lub na pulpicie i jak chcesz cos wyslac to musisz z niej skorzystac!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RoKFoR napisał(a):

Mialem 7650 i irda bardzo dobrze sie sprawowala...

Napisz czy masz irde pod MoBo czy USB

1300463[/snapback]

mam pod mobo oczywisice, ze mam wlaczone pokazywanie ;))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez mialem taki problem.Wystarczy w biosie jedna opcje zmienic i dziala.tez mam pod mobo.A zrob to tak:

wejdz w bios,potem Integrated peripherals i wlacz opcje irda lub hpsir(zalezy od bios)

potem skonfiguruj UART 2 mode: Ir funcion duplex- full,Tx,rx active-lo,hi(dla irda) lub dla hpsir -Ir funcion duplex- full,tx,rx inverting enable-no,yes. i wszystko.jezeli nie zrozumiales to zagadaj na moje gg 5760225 i chetnie Ci opowiem bardziej zrozumialym jezykiem.pozdro!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam inny problem

bo nie mam pojecia dlaczego gdy wlaczam jakis program od omorki nie znajduje komorki tzn sie wyskakuje oboj zegraa ze zostalo zabklokowane badz jest poza zasiegiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez mam problem z irdą pod mobo. mam koma 3650 i irde taką małą niebieską z allegro.

W biosie ustawiam następująco:

UART mode [irDA]

RxD, TxD Active [Lo,Hi]

IR Transmission Delay [Enabled]

UR2 Duplex Mode [Full]

Use Ir Pins [iR-Rx2Tx2]

Dioda w irdzie świeci jednostajnie, słyszalem ze ma świecic pulsacyjnie. Przy RxD, TxD jak ustawiam na [Lo,Lo] takze działa, na innych ustawieniach juz nie. Wie ktos moze jaka może być przyczyna??? bo mi juz rece opadają, siedze przy tym od godziny i nic... :mur:

aha i mRouter odczytuje podczerwien jako niepodłączone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemka mam taki sam problem z płytą DFI lan party B z telefonem sony ericsson K500i. I jak ustawić w biosie bo w panelu sterowania mam ze poprawnie działa ipt.

Ale nie wiem czy w biosie dobrze ?? A telefon to gdzie sie podstawia w DFI ???

prosze o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pcmax napisał(a):

moja kom to nokia 6310

1331735[/snapback]

no wiem ale może kotoś bedzie wiedział bo to jest problem zwiozany z ustawieniem kompa bo mi irda w telefonie na 100% gdziała .

To ktoś wie jak ustawić :

RxD, TxD Active-?

IR Transmission Delay????

Onboard Paralled Part???

Parallel Part Mode ???

myśle w tych ustawieniach tkwi problem a telefon to prawie bez róznicy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

juz sobie poradzilem poszedlem to kompa obok z win 2000 i wsyztko cool! tak wiec pozostawia pytanie dlaczgeo xp blokuje irde tzn wykrywa ładnie ze jest 6310 i ze moge skopiowac dane ale jak odpalam wspomanine przez RoKFoR programy wyskakuje komunikacick przy zegarze windowsowskim ze zostalo odlaczone urzadzenie lub zostało zablokowane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi