Skocz do zawartości
hopson

P4 A Athlon 64 I "windows Xp 64 Bity"

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie, co sądzicie o kupnie procka, czy zdecydowac sie na athlona 64 z obsluga aplikacji 64 bitowych (bo nowy xp 64 bitowy ma byc dostepny w tym roku) , czy zostac przy p4 3.0 ghz ht bez obslugi 64 bitowych aplikacji.

Isc naprzod juz czy na razie poczekac co wyjdzie z tego nowego xp... Jak bedzie z aplikacjami 64 bitowymi, czy juz sa tego typu aplikacje. Dokladnie chodzi mi o to jak zainwestowac kase, czy czekac na razie z p4 (o duzo wiekszym taktowaniu), czy athlona64 3000+ o taktowaniu 1 ghz mniejszym).

Co myslicie na ten temat...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wyżej na razie nie opłaca się kupować procka na 64bit. specjalnie pod winXP 64 (bo wiele wody upłynie zanim zaczną wychodzić programy przystosowane do tego), tym bardziej że masz P4 3.0GHz. Zaczekaj, jak wyjdą programy 64 bitowe to sobie kupisz AMD64 tylko wtedy już dwurdzeniowego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są już systemy operacyjne 64bitowe i oprogramowanie do nich jest stale opracowywane i powiem krótko są świetne. Wszystko śmiga że aż miło. Mówię o Mandrake linux 10, którego sam używam. Początkowo podchodziłem bardzo sceptycznie do linuxa ale po miesiącu użytkowania nie mogłem patrzeć na Xp, który jest po prostu beznadziejny, jedyny powód dla którego mam jeszcze Xp jest wsparcie DirectX (czyli gry).

System operacyjny nie powinien stanowić aż tak istotnego kryterium przy wyborze procesora. Ja wybrałbym i wybrałem :) Athlona 64 3000+ który jest bardzo dobry tzn wydajny (nie mniej niż P4).

I nie zgadzam się z przedmówcą w kwestii czekania. Czekać można w nieskończoność i zawsze będzie coś nowego na horyzoncie.

Pozdro

Edytowane przez Metaxa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale po co mu nowy procek skoro ma 3 gigaherce... gdyby chodziło o np. 2GHz to w porządku, ale w jego przypadku to byłaby tylko strata kasy... Ale jeśli mu sie na kasie kurz osadza to niech sie nie zastanawia i zmienia platforme...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi