Skocz do zawartości
marpan

Dual Ddr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem z DUAL Ramem mam płytę AN7 Abita płyta ma DUAL channel DDR 400, kupiłem 2 kości 256/400 i nie wiem czy działa DUAL chanel czy nie. Czy ktoś wie jak to można to sprawdzić? ewentualnie czy coś się włącza w BIOSIE żeby ten Dual działał? na płycie są 3 BANKI do kości niestety w instrukcji jest napisane że należy kości wkładać od banku 3 do 1 nic nie jest napisane jak należy umiścić kości przy DUALU, bardzo proszę o pomoc :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz wsadzić kości pamięci w 1 i 3 banku przy włączeniu komputera pod procesorem pisze, że kości działają w DUALU. Jeśli nie zdążysz przeczytać ściągnij sobie program CPU-Z, w którym możesz to sprawdzić tak jak na załączonym zdjęciu.

post-9853-1109505702_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w programi który mi podesłałeś wyświetla się DUAL ale przy uruchamianiu pod prockiem jest nic nie jest napisane poza tym:

Memory Frequency For DDR400 Specification

Memory Frequency: DDR 333

Dodam tylko że procesor to ATHLON 2500+ Barton a kości które mam jedna jest KINGSTONA na czymś tam INFEON a druga jest no name też INFEON ( bo wcześniej miałem też kingstona tylko na Samsungu i nigdzie DUAL się nie wyświetlał tylko że nie miałem tego programiku CPU-Z)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na płytach obsługujących dual sloty pamięci różnią się kolorami i jeśli włożyłeś pamięci do slotów o różnych kolorach to na pewno masz włączonego duala, a w Biosie się nic nie ustawia bo dual się włącza automatycznie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi