Skocz do zawartości
keiename

R300 Water&tec Cooled

Rekomendowane odpowiedzi

W mojej glowie zrodzil sie nowy projekt ktory byc moze pozwoli mi na dojechanie do 475Mhz na GPU mojego Radeona. Narazie zatrzymalem sie na 450Mhz (karta chlodzona Silencerem + oryginalny radiator z tegoz to radka chlodzacy rdzen na "plecach" karty).

Jak widac po tytule mam w planach zalozenie WC+peltiera na karte. Wybor bloku jest juz dokonany :arrow: Red II w bloki.pl. Nie jest to napewno demon wydajnosci ale ogranicza mnie miejsce (na moim epoxie jest tak fajnie ze pod AGP mam wolna przestrzen szerokosci PCI i dzieki temu moge obsadzic wszystkie PCI i miec Silencer'a). Wydaje mi sie ze sie ten bloczek sie spokojnie zmiesci. Co do samego ukladu wodnego to wiem ze bede musial wymienic moja pompke (AquaEl 600l/h) na cos mocniejszego (jakies poropozycje/rekomendacje -> w gre wchodza tylko pompki zatapialne o wydajnosci >=1000l/h).

O peltierach wiem nieduzo. Doczytalem juz ze optymalnym ogniwem na GPU jest peltierek o mocy 89W, ze trzeba zrobic izolacje wokool rdzenia (jakie materialy). No i oczywiscie zasilanie nie wiem czy moj Chieftec 420 by uciagnla takiego peltierka.

Co do samego ogniwa to chyba kupie takie. Podane sa charakterystyki i z tego co rozumiem to ogniwo osiaga swoje maksymalne osiagi przy I = 10A i U = 15V. W jaki sposob wysokosc I i U wplywa na osiagi peltierka :?: czy np. musi byc tak ze natezenie musi byc 10A i wydajnosc reguluje sie samym napieciem czy obie wartosci mozna zmieniac plynnie :?: bo oczywiscie moge zbudowac zasilacz o wymaganych parametrach.

Widzialem rowniez na roznych stronach ze miedzy peltiera a radiator a czasami miedzy rdzen a peltiera wkladaja Cold Plate, wlasciwie po co to robia :?:

Dzieki za wszystkie konstruktywne uwagi i linki. Za niekostruktywne posty nie dziekuje chociaz i takie pewnie sie zdarza :wink:

Edytowane przez keiename

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do izlolacji... zobacz foty mitusma http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=116902&st=0

Pod chiefa... nie radze... albo jakiś staray atx.. co by to utrzymał... albo jakieś malutknie trafo ze stabilizacją co by dało po wyprostowaniu 15V ;)

Jak I i U wpływa... no tak, żę wydajność pelta np przy 12V będzie mniejsza... i np zamiast 15C na karcie będziesz miał 19 ;)

Cold plate się daje... jak dobrze pamiętam to chodzi o to, żeby chłodzenie "rozprowadzić" na całej powierzchni gpu... a nie skupiać się w jednym miejscu.... a może na odwrót ot było... :D

Pompa... jak 2 bloki... to 600l/h starczy... jak 3... to też powinno dać rade ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do peltow to tylko osobny zasilacz bo chyba Twoj psu moze powiedziec nie jak zabierzesz mu kilka amper z 12v co do I i U chyba mozna zmieniac oba ale w odpowiednich zakresach ale nie jestem tego pewien ... napewno w ten sposob mozna regulowac jego wydajnosc ale wzorow to CI ja nie podam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to zbuduje sobie zasilacz do tego pelta. a gdzie taka pianke mozna dostac bo to chyba chodzi o to zeby powietrze (:?:) nie wlazilo w okolice peltiera zeby sie nie skraplalo.

Zdjecia ogladalem i widze ze bede musial pomazac wokol GPU jakims silikonem a na to ta pianke albo cos podobnego zalozyc.

Narazie kupie wszystko, zaloze w pierwszej kolejnosci blok na karte i zobacze jak to wplynie na temeratury w ukladzie. Jak bedzie znosnie to pompka zostanie i doloze ogniwo a jak nie zmienie pompke i doloze ogniwo ;P W sumie Cold Palte to nie jakis astronomiczny wydatek wiec moge kupic i najwyzej nie uzyc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh no patrzcie ile to teraz osob zaklada polta na grafe ;] he he w tym ja :] polta juz zamowilem zasilke tez mam ale najgorzej to nie wiem z czego zrobic ten Cold Palte bo kurcze kupowac taki kawalek miedzi .. :/ hmm.. mysle zeby to zastapic 2mm listiem od radiatora Al ?? myslicie ze bedzie dobre ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg. mnie alu raczej nie.. jak miedz to miedz... kiedyś gdzieś widziałem do kupienia gotowe cold plate'y.. ale drogoo... lepiej już samemu znalezć kawałeczek blachy miedzianej... i mieć coldplate z prawdziwego zdarzenia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

discoTech sprzedaje Cold Plate od 8 do 10 zetow.

pipanol-pl jakiego pelta zamowiles i jaka zasilke :?:

czym bedziesz zabezpieczal PCB wokool GPU :?:

1302158[/snapback]

zamowilem tego co podales w linku .. tylko ze dopiero dzisiaj gosciu mi wysle wiedz spodziewam sie go tak ok srody .. zasilka jest stara atx 200W aa pcb bede zabezpieczal sylikonem bezbarwnym :) he he nic innego nie posiadam :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja zaraz kupie tego peltiera i bede budowal zasilacz i czekam na odpowiedz gosci z bloki.pl bo cos milcza a ja chce tego RedII. A co do pianki to poloze sylikon i wezme taka biala co sie nia zabezpiecza np dysk jak sie przesyla poczta (taka sie nada:?: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam takie pytanie: jak sie ma peltiera na grafie to suepr chlodzi, a jak sie go wylaczy to czy dalej jest jakos znosnie? znaczy czy ta plytka wylaczona przewodzic bedize cieplo z colplejta do bloczku? bo w sumie fajna zabawa ale wy chyba nie robicie tego do codziennego uzytku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przewodzi nie bedzie dlatego trzeba zrobic taki system ze jak sie wlacza kompa to automatycznie wlacza sie peltier i sie wszystko piknie chlodzi :) ja sie przyznam ze zaczynam sie w to bawic dla rekordu (mysle o 19k na moim radku). A po zabawie w rekordy bedzie sobie grafa pracowala w milych chlodnych warunkach, najwyzej pelta puszcze na 5V do codziennej pracy.

Mysle ze juz jutro peltek bedzie w domu, teraz tylko czekam na odpowiedz od gosci z bloki.pl (ale sie kurde grzebia :() i na zasilacz i mozna sie bawic :) acha i chyba jednak pompke na Mj 1000 zmienie bo obawiam sie ze moj AquaEl moze nie wyrabiac.

Odpisali z bloki.pl i za bloczek+zapinka+cold plate chca 59 zyla czyli nie duzo, ale napisali ze cold plate jest grubosci 5mm nigdy nie mialem stycznosci z cold plate wiec nie wiem jaka jest jego standardowa grubosc. Bo jezeli jest ok to dzisiaj zalatwiam chlodzenie, skocze po odbior osobisty i bede czekal na zasilacz :D

Edytowane przez keiename

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witajcie

keiename - wiesz co - pewnie już wszystkie fora przeszukałeś na temat zakładania ogniwa - podam Ci link - a nóż Ci sie przyda

Tam typ zakłada na 9800XT peltiera - przynajmniej sobie popatrzysz jak sie do tego zabrać i zaizolować

Pozdrawiam i zycze sukcesów w biciu rekordu

http://www.maxitmag.co.uk/magtalk.php?articleID=169

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzechu Sin - dzieki za linka a za bicie rekordow nie dziekuje coby nie zapeszac :P

pipanol-pl dotarl juz do ciebie pelt :?: bo ja kupilem we poniedzialek i niby mialo isc poleconym i do dzisiaj nie ma :( :( a weekend sie zbliza :P

goscie z bloki.pl odpisali i bede mial bloczek+zapinka+cold plate za 59 zyla :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bloczek to RedII z www.bloki.pl wiem ze nie jest to mega wypas opcja ale wiekszy mi nie wejdzie :( mysle ze w polaczeniu z wieksza pompka w ukladzie i bedzie dobrze, obecny uklad trzyma grubo ponizej 40st na bartonie 2500+@3300+

pipanol-pl jezeli gosc wyslal to poleconym ekonomicznym to wg. strony poczty polskiej

Przesyłka ekonomiczna czyli przesyłką doręczaną w ciągu 3 dni roboczych po nadaniu na terenie kraju

wiec liczas w moim przypadku ze wyslal we wtorek to najpozniej w piatek bedzie, do Ciebie pewnie jutro dotrze (zakladajac ze wyslal w poniedzialek) Edytowane przez keiename

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witajcie

keiename - wiesz co - pewnie już wszystkie fora przeszukałeś na temat zakładania ogniwa - podam Ci link - a nóż Ci sie przyda

Tam typ zakłada na 9800XT peltiera - przynajmniej sobie popatrzysz jak sie do tego zabrać i zaizolować

Pozdrawiam i zycze sukcesów w biciu rekordu

1306729[/snapback]

no to jest bloczek DangerDena kosztuje coś koło 300zł (w zestawie ogniwo 80W)...keiename może przebijesz 20K na tym Radku, masz już zrobione vmody?

Edytowane przez DoctorPulse

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi