keiename Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2005 (edytowane) W mojej glowie zrodzil sie nowy projekt ktory byc moze pozwoli mi na dojechanie do 475Mhz na GPU mojego Radeona. Narazie zatrzymalem sie na 450Mhz (karta chlodzona Silencerem + oryginalny radiator z tegoz to radka chlodzacy rdzen na "plecach" karty). Jak widac po tytule mam w planach zalozenie WC+peltiera na karte. Wybor bloku jest juz dokonany :arrow: Red II w bloki.pl. Nie jest to napewno demon wydajnosci ale ogranicza mnie miejsce (na moim epoxie jest tak fajnie ze pod AGP mam wolna przestrzen szerokosci PCI i dzieki temu moge obsadzic wszystkie PCI i miec Silencer'a). Wydaje mi sie ze sie ten bloczek sie spokojnie zmiesci. Co do samego ukladu wodnego to wiem ze bede musial wymienic moja pompke (AquaEl 600l/h) na cos mocniejszego (jakies poropozycje/rekomendacje -> w gre wchodza tylko pompki zatapialne o wydajnosci >=1000l/h). O peltierach wiem nieduzo. Doczytalem juz ze optymalnym ogniwem na GPU jest peltierek o mocy 89W, ze trzeba zrobic izolacje wokool rdzenia (jakie materialy). No i oczywiscie zasilanie nie wiem czy moj Chieftec 420 by uciagnla takiego peltierka. Co do samego ogniwa to chyba kupie takie. Podane sa charakterystyki i z tego co rozumiem to ogniwo osiaga swoje maksymalne osiagi przy I = 10A i U = 15V. W jaki sposob wysokosc I i U wplywa na osiagi peltierka :?: czy np. musi byc tak ze natezenie musi byc 10A i wydajnosc reguluje sie samym napieciem czy obie wartosci mozna zmieniac plynnie :?: bo oczywiscie moge zbudowac zasilacz o wymaganych parametrach. Widzialem rowniez na roznych stronach ze miedzy peltiera a radiator a czasami miedzy rdzen a peltiera wkladaja Cold Plate, wlasciwie po co to robia :?: Dzieki za wszystkie konstruktywne uwagi i linki. Za niekostruktywne posty nie dziekuje chociaz i takie pewnie sie zdarza :wink: Edytowane 19 Marca 2005 przez keiename Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2005 Co do izlolacji... zobacz foty mitusma http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=116902&st=0 Pod chiefa... nie radze... albo jakiś staray atx.. co by to utrzymał... albo jakieś malutknie trafo ze stabilizacją co by dało po wyprostowaniu 15V ;) Jak I i U wpływa... no tak, żę wydajność pelta np przy 12V będzie mniejsza... i np zamiast 15C na karcie będziesz miał 19 ;) Cold plate się daje... jak dobrze pamiętam to chodzi o to, żeby chłodzenie "rozprowadzić" na całej powierzchni gpu... a nie skupiać się w jednym miejscu.... a może na odwrót ot było... :D Pompa... jak 2 bloki... to 600l/h starczy... jak 3... to też powinno dać rade ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2005 do peltow to tylko osobny zasilacz bo chyba Twoj psu moze powiedziec nie jak zabierzesz mu kilka amper z 12v co do I i U chyba mozna zmieniac oba ale w odpowiednich zakresach ale nie jestem tego pewien ... napewno w ten sposob mozna regulowac jego wydajnosc ale wzorow to CI ja nie podam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2005 Izolacja to pianka neoprenowa i/lub biala pasta silikonowa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2005 no to zbuduje sobie zasilacz do tego pelta. a gdzie taka pianke mozna dostac bo to chyba chodzi o to zeby powietrze (:?:) nie wlazilo w okolice peltiera zeby sie nie skraplalo. Zdjecia ogladalem i widze ze bede musial pomazac wokol GPU jakims silikonem a na to ta pianke albo cos podobnego zalozyc. Narazie kupie wszystko, zaloze w pierwszej kolejnosci blok na karte i zobacze jak to wplynie na temeratury w ukladzie. Jak bedzie znosnie to pompka zostanie i doloze ogniwo a jak nie zmienie pompke i doloze ogniwo ;P W sumie Cold Palte to nie jakis astronomiczny wydatek wiec moge kupic i najwyzej nie uzyc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2005 heh no patrzcie ile to teraz osob zaklada polta na grafe ;] he he w tym ja :] polta juz zamowilem zasilke tez mam ale najgorzej to nie wiem z czego zrobic ten Cold Palte bo kurcze kupowac taki kawalek miedzi .. :/ hmm.. mysle zeby to zastapic 2mm listiem od radiatora Al ?? myslicie ze bedzie dobre ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2005 Wg. mnie alu raczej nie.. jak miedz to miedz... kiedyś gdzieś widziałem do kupienia gotowe cold plate'y.. ale drogoo... lepiej już samemu znalezć kawałeczek blachy miedzianej... i mieć coldplate z prawdziwego zdarzenia ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2005 discoTech sprzedaje Cold Plate od 8 do 10 zetow. pipanol-pl jakiego pelta zamowiles i jaka zasilke :?: czym bedziesz zabezpieczal PCB wokool GPU :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 Pianke takowa kupisz w sklepach CO, mala ilosc moze nawet Ci dadza za free. Ja dostalem z metr rury miedzianej. Bo mniej niz 50m nie sprzedaja :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 discoTech sprzedaje Cold Plate od 8 do 10 zetow. pipanol-pl jakiego pelta zamowiles i jaka zasilke :?: czym bedziesz zabezpieczal PCB wokool GPU :?: 1302158[/snapback] zamowilem tego co podales w linku .. tylko ze dopiero dzisiaj gosciu mi wysle wiedz spodziewam sie go tak ok srody .. zasilka jest stara atx 200W aa pcb bede zabezpieczal sylikonem bezbarwnym :) he he nic innego nie posiadam :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 no to po co jest na pianka :?: czyzby sam sylikon wystarczal :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 he he ja nie mam takiej pianki wiedz dam wiecej sylikonu i powinno byc spoko :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 ja zaraz kupie tego peltiera i bede budowal zasilacz i czekam na odpowiedz gosci z bloki.pl bo cos milcza a ja chce tego RedII. A co do pianki to poloze sylikon i wezme taka biala co sie nia zabezpiecza np dysk jak sie przesyla poczta (taka sie nada:?: ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 he he mysle ze tak ja mam taka tylko zolta jak chcesz zobacz sobie fotki ona lezy na dnie budy :) i mysle ze moze ja dam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 no to ja zapodam ta swoja co mam i silikonik i mam nadzieje ze karta przezyje :D i chyba kupie tego Cold Plate i poloze go GPU|Cold Plate|Peltier bo przeciez jadro R300 nie ma wymiarow 40x40. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 Przez was rece mi swierzbia zeby sciagnac z polki 120W peltiery Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 Przez was rece mi swierzbia zeby sciagnac z polki 120W peltiery 1304064[/snapback] Nie tykaj miszczu dla ciebie to za słabe :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 juz probowalem zalozyc kaskade na radka 8500 ale za duza jest glowica chlodzaca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 juz probowalem zalozyc kaskade na radka 8500 ale za duza jest glowica chlodzaca 1304118[/snapback] A na 6800Gt zakładałeś :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 a widzisz w rankingach jakies moje wyniki ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 1 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2005 jeszcze nie :P peltek 120W to moze bedzie nastepny krok ;) jak sie juz wogole oswoje z tym chlodzeniem :P juz dzisiaj albo jutro ogniow bedzie moje :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 1 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2005 ehhh.. :( ja czekam i czekam aa listonosz nie przychodzi.. :( mam nadzieje ze dzisiaj cos przyjdzie :) bo juz sie nie moge doczekac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 1 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2005 a ja mam takie pytanie: jak sie ma peltiera na grafie to suepr chlodzi, a jak sie go wylaczy to czy dalej jest jakos znosnie? znaczy czy ta plytka wylaczona przewodzic bedize cieplo z colplejta do bloczku? bo w sumie fajna zabawa ale wy chyba nie robicie tego do codziennego uzytku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 1 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2005 (edytowane) przewodzi nie bedzie dlatego trzeba zrobic taki system ze jak sie wlacza kompa to automatycznie wlacza sie peltier i sie wszystko piknie chlodzi :) ja sie przyznam ze zaczynam sie w to bawic dla rekordu (mysle o 19k na moim radku). A po zabawie w rekordy bedzie sobie grafa pracowala w milych chlodnych warunkach, najwyzej pelta puszcze na 5V do codziennej pracy. Mysle ze juz jutro peltek bedzie w domu, teraz tylko czekam na odpowiedz od gosci z bloki.pl (ale sie kurde grzebia :() i na zasilacz i mozna sie bawic :) acha i chyba jednak pompke na Mj 1000 zmienie bo obawiam sie ze moj AquaEl moze nie wyrabiac. Odpisali z bloki.pl i za bloczek+zapinka+cold plate chca 59 zyla czyli nie duzo, ale napisali ze cold plate jest grubosci 5mm nigdy nie mialem stycznosci z cold plate wiec nie wiem jaka jest jego standardowa grubosc. Bo jezeli jest ok to dzisiaj zalatwiam chlodzenie, skocze po odbior osobisty i bede czekal na zasilacz :D Edytowane 2 Marca 2005 przez keiename Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Sin Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 witajcie keiename - wiesz co - pewnie już wszystkie fora przeszukałeś na temat zakładania ogniwa - podam Ci link - a nóż Ci sie przyda Tam typ zakłada na 9800XT peltiera - przynajmniej sobie popatrzysz jak sie do tego zabrać i zaizolować Pozdrawiam i zycze sukcesów w biciu rekordu http://www.maxitmag.co.uk/magtalk.php?articleID=169 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 no wszystko fajnie tylko jest jeden mapy problem ;] he he ile gosciu musial wydac kasy na to .. za sam ten bloczek ile kasy dal .. aa my z keiename chcemy to zrobic w miare tanio :) he he Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 Grzechu Sin - dzieki za linka a za bicie rekordow nie dziekuje coby nie zapeszac :P pipanol-pl dotarl juz do ciebie pelt :?: bo ja kupilem we poniedzialek i niby mialo isc poleconym i do dzisiaj nie ma :( :( a weekend sie zbliza :P goscie z bloki.pl odpisali i bede mial bloczek+zapinka+cold plate za 59 zyla :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 (edytowane) no wlasnie nie doszlo nic :( i juz sie wkur... mam nadzieje ze jutro dotrze.. :) aa jaki ten bloczek bedziesz mial masz jakies fotki ?? Edytowane 2 Marca 2005 przez pipanol-pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 (edytowane) bloczek to RedII z www.bloki.pl wiem ze nie jest to mega wypas opcja ale wiekszy mi nie wejdzie :( mysle ze w polaczeniu z wieksza pompka w ukladzie i bedzie dobrze, obecny uklad trzyma grubo ponizej 40st na bartonie 2500+@3300+ pipanol-pl jezeli gosc wyslal to poleconym ekonomicznym to wg. strony poczty polskiej Przesyłka ekonomiczna czyli przesyłką doręczaną w ciągu 3 dni roboczych po nadaniu na terenie kraju wiec liczas w moim przypadku ze wyslal we wtorek to najpozniej w piatek bedzie, do Ciebie pewnie jutro dotrze (zakladajac ze wyslal w poniedzialek) Edytowane 2 Marca 2005 przez keiename Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoctorPulse Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 (edytowane) witajcie keiename - wiesz co - pewnie już wszystkie fora przeszukałeś na temat zakładania ogniwa - podam Ci link - a nóż Ci sie przyda Tam typ zakłada na 9800XT peltiera - przynajmniej sobie popatrzysz jak sie do tego zabrać i zaizolować Pozdrawiam i zycze sukcesów w biciu rekordu 1306729[/snapback] no to jest bloczek DangerDena kosztuje coś koło 300zł (w zestawie ogniwo 80W)...keiename może przebijesz 20K na tym Radku, masz już zrobione vmody? Edytowane 2 Marca 2005 przez DoctorPulse Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...